in

Ahtapotların da Rüya Gördüğü Öne Sürüldü

Uyurken renk değiştiren Heidi isimli ahtapot, merak edilen bir soruya yanıt vermiş olabilir. Ahtapotların rüya görmesi olasılıklar dahilinde.

Rüya
- Reklam -
- Reklam -

Ahtapotlar deniz canlıları arasında en gizemli olan türlerden birisi. Öyle ki bu hayvanlar İskandinav milerinden Kraken’e ve H.P. Lovecraft’ın Cthulhu’su ile oldukça benzeşir. Edebiyat dünyasının ve anlatının sırlı toprakları ahtapotlara kapılarını daima açmıştır. İşte şimdiki haberimiz ise ahtapotlar rüya görür mü sorusuna yanıt niteliğinde.

Uyurken rengini değiştirmeyi başaran Heidi adlı ahtapot, akıllara o malum soruyu getirdi. Deniz biyoloğu David Scheel ise ahtapotların rüya gördüğünü düşünüyor.

Dünya Kupası kahinliğinden tutun da kavanoz kapağı açmaya kadar ahtapotlar bizleri şaşırtmayı daima başardı. Uyurken rengi beyazdan siyaha dönen bu ahtapot hakkındaki gizem ise Scheel tarafından çözüldü.

- Reklam -

Ahtapotların renk değiştirmesi yeni bir şey değil. Avlanırken ya da beslenirken bu eylem gerçekleşebiliyor ama uyurken renk değiştirmek tamamen başka bir olay.

Ahtapotların Rengi Gördükleri Rüyalara Göre Değişiyor Olabilir

Birden fazla beyne sahip olan ahtapotlar görünüşe bakılırsa bunları oldukça etkili kullanmayı başarıyor. Beyin hücreleri bütün vücuda yayılan ahtapotun bedenini kontrol etme sistemi oldukça gelişmiş. Renk değiştirme yetenekleri üzerindeki hakimiyetleri uyanıkken oldukça üst seviyede olan bu canlılar, uyuyorken de rüyalarında bir tehdit gördüklerinde harekete geçmeleri gayet olası.

- Reklam -

Bazı nöronların aktifleşmesiyle değişen renk, ahtapot uyuyorken gördüğü rüyaya bağlı olarak değişebilir. Bu iddia henüz kanıtlanmamış olsa da Alaska Pacific University’de çalışan David Scheel, 2 Ekim’de gerçekleştirilecek Octopus: Making Contact etkinliğinde bunu halka ispatlamak istiyor.

Heidi’nin görüntülerine buradan ulaşabilirsiniz.


* Bilinen İlk Anadolu Kadınının Yüzü Modellendi

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Ölü Cthulhu R’lyeh’teki evinde rüya görerek bekliyor.

    H.P Lovecraft’ın kehanetinin önünde huşuyla diz çökün!

    Bu halk efsanesi değil miydi ya da editöryal bir hata mı? 3 kalpleri ve tek beyinleri var diye biliyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Obi-Wan

Obi Wan Dizisinin Yönetmeni Belli Oldu

Agatha Christie Nil’de Ölüm

Agatha Christie’nin “Nil’de Ölüm”ü Yeniden Raflarda