in

Albert Einstein’ın Genel Görelilik Teorisi El Yazmaları Satışa Çıkıyor

Albert Einstein el yazmaları açık artırmaya çıkacak. Genel Görelilik Teorisi hakkında notların da bulunduğu belgeler alıcısını arıyor.

Albert Einstein: Genel Görelilik Teorisi El Yazmaları
- Reklam -

Albert Einstein el yazmaları açık artırmayla satışa çıkmaya hazırlanıyor. Ünlü bilim insanı ve çalışma arkadaşı Michele Besso’ya ait dokümanlarda genel görelilik teorisine ait notlar da yer alıyor.

Albert Einstein’ın genel görelilik teorisi ve Merkür’ün açısal sapmasının nedenini açıklamak için karaladığı notlar ve hesaplamaları müzayedeye çıkacak. El yazmalarına, 3 milyon avro değer biçileceği tahmin ediliyor.

23 Kasım’da, Paris’te gerçekleştirilecek olan açık artırmaya ev sahipliği yapacak olan şirket Christie’s ve müzayede evi Aguttes el yazmalarına yaklaşık 2-3 milyon avroluk bir değer biçiyor.
Yapılan açıklamaya göre, el yazmalarında genel görelilik teorisine dair önemli notlar bulunuyor. Ayrıca el yazmaları şimdiye kadar açık artırmaya çıkan Einstein’a ait en değerli parçalar olma özelliği taşıyor.

- Reklam -

Albert Einstein El Yazmaları Yaklaşık 100 Yıllık

Notlar 1913 ve 1914 yıllarında, Albert Einstein ve çalışma arkadaşı Michele Besso tarafından kaleme alındı. 54 sayfalık notların 26 sayfası Einstein’ın, 25 sayfası ise Besso’nun elinden yazılmış. Kalan 3 sayfa ise birlikte yazdıkları notlardan oluşuyor.

Çeşitli denklemler ve hesaplamalar içeren el yazmaları, geniş çaplı düzeltmeler ve karalamalar içeriyor.

Albert Einstein: Genel Görelilik Teorisi El Yazmaları

Yazmalardan anlaşıldığı kadarıyla ikili, bilim insanlarının yıllardır üzerinde kafa yorduğu Merkür’ün yörüngesindeki açısal sapma problemi ile uğraşmışlar. Fakat notlarda görüldüğü üzere hesaplamalar hatalı bir şekilde ilerliyor. Örneğin sayfa 28’de Einstein’ın güneşin kütlesini yanlış hesapladığı görülüyor. Eğer o zamanlarda Einstein ve Besso’nun hesaplamaları sonuç verseydi, teori kanıtlanabilirdi.

Christie’s’in açıklamasına göre Zürih’ten ayrılırken notları yanına alan Besso sayesinde, el yazmaları şu an bulunduğu yere ulaşabildi.

Einstein’ın genel görelilik teorisinin bulunduğu notlarından günümüze ulaşan nadir belgelerden olduğu için, bu yazmalar oldukça değerli kabul ediliyor. Bir diğeri not defteri olan bir doküman ise şu an Kudüs İbrani Üniversitesi’ndeki Einstein arşivinde bulunuyor.

- Reklam -

El yazmalarına ev sahipliği yapacak olan müzayede evi Christie’s notlar hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Einstein’ın, Genel Görelilik Teorisi, kütleçekimsel zaman genişlemesi, ışık sapması ve kütleçekimsel dalgalar üzerinde olan çalışmaları evren üzerindeki insan anlayışını sonsuza dek değiştirdi.

“Einstein’ın bu dönemdeki el yazmaları, özellikle 1919’dan öncekiler, oldukça nadir. Bu notlar Einstein’ın çalışmalarına ışık tutuyor ve 20. yüzyılın en harika bilim insanlarından birinin zihnine dalma imkanı sunuyor.”

Sizler bu el yazmaları hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlere paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian 

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Tiger King 2 Netflix

Tiger King 2 Duyuruldu: Belgesel Dizisinin Devamı 2021’de Geliyor

Russell T Davies, Doctor Who Dizisine Geri Döndü

Russell T Davies, Doctor Who Dizisinin Başına Yeniden Geçiyor