in

Alman Hava Taksisi 2025’e Hazırlanıyor

Bir hayal daha gerçeğe yaklaşıyor. Alman hava taksisi projesi Lilium, 2025 hedefine doğru başarılı adımlar atmayı sürdürüyor.

Hava
- Reklam -
- Reklam -

Alman hava taksisi girişimi Lilium, ilk test aşamasını tamamladı. Beş kişilik, 36 rotorlu elektrik prototipi saatte 100 kilometre hıza ulaştı. Şirket ayrıca ilk üretim tesisini açtı ve uçuş programlarını denetlemek için kıdemli bir hava sahası yöneticisini işe aldı. Lilium, 2025 yılına kadar dünyanın çeşitli yerlerinde yolcu taşımayı başlatmanın peşinde olduğunu da duyurdu.

Lilium’dan en son bu yılın mayıs ayında, pilotsuz prototip tamamlanıp birkaç saniye boyunca havada kaldığı zaman haber almıştık. Bugün yayınlanan yeni görüntü, düşey uçuştan seviye uçuşuna geçişi gösteriyor; bu, dikey düşey kalkış ve iniş uçakları için çok önemli bir manevra. Lilium, bu geçişi havacılık alanındaki en büyük zorluklardan biri olarak nitelendiriyor.

Lilium, En Önemli Virajı Başarıyla Aldı

Lilium’un hava taksisi kesinlikle mevcut uçan araba girişimleri arasında göze çarpıyor: Dikey kalkış için eğilen ve daha sonra yatay uçuş için öne ilerleyen toplam otuz altı elektrikli jet motora sahip. Bununla birlikte bir çift paralel eğim rotor kanadı olan iniş takımlarına tünemiş yumurta şeklinde bir kabini var. Kuyruk, dümen, pervane veya dişli kutusu bulunmuyor. Kabin toplamda beş yolcu kapasiteli.

- Reklam -

Şirket, yapımı tamamlandığında taksinin 300 kilometrelik bir menzile ve 300 kilometrelik azami hıza sahip olacağını söylüyor. Lilium’un, şehirlerdeki belirli noktalardan ziyade bölgeler arasında uçabilmesiyle diğer araçların önüne geçmeyi hedeflediği de söyleniyor.

- Reklam -

Lilium ayrıca, Airbus emeklisi Yves Yemsi’nin program yöneticisi olarak görevlendirildiğini açıkladı. Yemsi, son derece başarılı Airbus A350 uçağı için program kalite denetleme sorumlusu olarak çalışmıştı.

YouTube video

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bilimkurgu

Bilimkurgu Klasiklerinin 50. Kitabı Belli Oldu

Lewis Hyde

Hilekârın Marifeti Bu Dünya Kitabı Çıktı