in

Anne Goriller Ölü Yavrularını Yanlarında Taşıyarak Yas Tutuyor

Anne goriller hakkında yapılan araştırma, primatların yas alışkanlıklarına dair ilginç detayları ortaya koydu.

anne goril yas alışkanlıkları ölü
- Reklam -
- Reklam -

Anne goriller yaslarını sıra dışı bir şekilde ortaya koyuyordu. Yapılan kapsamlı bir araştırma sonrasında, primatların ölü yavrularını bir süre sırtlarında dolaştırdığı anlaşıldı. Hayvanlar, bu davranışları muhtemelen 63 milyon yıl önce, lemurlardan evrimleşirken kazandı.

Doğada “aile” olmak birçok açıdan farklı değerlendirilen bir alan. Kimi canlılar kendi çocuklarını yemekten ya da diğerlerinin yaşaması için yuvadan atmaktan beis görmezken bazılarında ise işler farklı şekilde gelişebiliyor.

Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences adlı dergide yayımlanan çalışma, anne gorilin ölü bebeklerini yanında taşıdığını ve bunun da bir çeşit yas tutma eylemi olduğunu kaydetti.

- Reklam -

Toplamda 50 farklı primatta, 409 vakayı inceleyen çalışma, konu hakkına yapılmış en kapsamlı proje olarak tanımlanıyor. Araştırmaya konu olan primatların yüzde 80’inin, yavrularının cesedini sırtlarında taşıdığı anlaşıldı. Bu primatların büyük kısmı kuyruksuz maymunlardan ve Eski Dünya maymunlarından oluşuyordu.

Anne Goriller Ölü Yavrularını Taşıyarak Bir Çeşit Yas Tutuyor

College London Üniversitesi’nden evrimsel antropoloji uzmanı ve çalışmanın yazarı Dr. Alecia Carter konu hakkında şunları ifade etti:

“Bazı primat annelerin kayıplarının altından kalmak için zamana ihtiyacı olabilir. Bu da annelik bağlarının primatlarda ve genel olarak memelilerde ne kadar güçlü ve önemli olduğunu gösteriyor.”

anne goril yas alışkanlıkları ölü

Araştırmayı yapan ekip, anne gorillerin bu davranışını 63 milyon yıl öncesindeki lemurlardan evrimleştikleri ana dayandırdı.

- Reklam -

Bilim insanları, primatın ölü bebeği alıp taşımasına neden olan faktörler üzerine de kafa yordu. Buna göre daha genç annelerin, yaşlılara nazaran ölülerini alma olasılıklarının daha yüksek olduğu kaydedildi. Bununla birlikte hastalıktan ölen yavruların, avcı saldırısı ya da kaza nedeniyle ölenlere kıyasla taşınma ihtimali daha yüksek olarak not edildi.

Keşfedilen bir başka detay ise anne ve yavru arasındaki bağın, annenin bebeği ne kadar süre taşıyacağını da etkilemesi oldu. Yavru ne kadar küçükken ölürse, anne çocuğu o kadar uzun süre yanında taşımayı sürdürüyor.

College London Üniversitesi’nden Elisa Fernández Fueyo, yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Bebeklerine daha güçlü bağlanan annelerin ölüm sonrası cesedi daha uzun süre taşıdığını ve bunda muhtemelen duyguların önemli rol oynadığını gösterdik.”

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Queen's Gambit Dizisi Mahkemelik dava

Queen’s Gambit Dizisi Mahkemelik Oldu: Satranç Ustasından Netflix’e 5 Milyon Dolarlık Dava

Succession 4. sezon onayı

Succession 3. Sezon Yeni Fragman: Emmy Ödüllü Dizi Yakında Başlıyor