Antarktika kıtası 75 milyon yıl önce devasa orman yangıları ile kavruluyordu. Yapılan yeni araştırmalar, bu şiddetli yangınların kaynağı olarak volkanik aktiviteleri gösteriyor.
Dünya milyonlarca yıl içerisinde bambaşka bir yer hâline geldi. Hayal etmesi çok güç de olsa 75 milyon sene önce Antarktika’da da işler oldukça farklı bir şekilde seyrediyordu. Şu sıralar toplam nüfusu 5 bini geçmeyen dünyanın ve dünyanın “en çorak” yerleri arasında anılan Antarktika, o zamanlar dinozorlar, ağaçlar ve çiçeklerle kaplıydı.
Dünyanın en sıcak zaman dilimlerinden Geç Kretase Devri’nde (66 milyon ila 100 milyon yıl öncesi) Antarktika dinozorlar, ağaçlar ve çiçeklerle dolu bir kıtaydı.
2015 yılında yapılan ve Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bir araştırma, dinozorların devrinde Antarktika’nın batı bölgelerinde yaşanan orman yangınları hakkında ilk kanıtları ortaya koymuştu.
Şimdiyse paleobiyolog Flaviana Jorge de Lima’nın yönettiği araştırma ekibi, Antarktika’nın kuzeyindeki James Ross Adası’nda 2015 ile 2016 arasında toplanan fosilleri analiz etti.
Antarktika Kıtasındaki Orman Yangınları Odun Kömürü Fosilleri Sayesinde Tespit Edildi
Fosiller, odun kömürü kalıntısını arındıran bitki parçaları içeriyordu. Parçalar çok küçük olduğu için taramalı elektron mikroskobuyla incelendi.
Polar Research adlı hakemli bilimsel dergide 20 Ekim’de yayımlanan bulgular, bu fosillerin muhtemelen arokaryagiller adlı kozalaklı ağaç familyasına ait olduğunu gösterdi.
Bilim insanları, o dönem üzerinde herhangi bir buz tabakası bulunmayan Antarktika’da yıldırım düşmesi, meteorla volkanik aktivitelerden gelen ateş topları, yanmaya müsait bitki örtüsü ve yüksek oksijen seviyelerinin yangınları körükleyebildiğini açıkladı.
Araştırma ekibi gerçekleştirilen analiz sonucunda, odun kömürlerinin volkanik aktivite sonrasında meydana geldiğine kanaat getirdi.
Brezilya’da bulunan Pernambuco Federal Üniversitesi’nde akademisyenlik yapan Lima, orman yangınlarının daha önce sanılandan daha yaygın olduğu sonucuna vardıklarını aktardı.
Şimdilerde buz kalınlığı 4.335 metreyi bulan kıtanın kimi yerlerine iki milyon yıldır hiçbir yağmur damlası düşmediği biliniyor. Bölgede çiçek açan tek bir bitki türü bile bulunmadığı da kayıtlar arasında. Kıta aynı zamanda 1983 yılında Dünya üzerinde ölçülen en soğuk doğal sıcaklık rekoru olan −89.2 santigrat ile tarihe geçmişti.
Bu çarpıcı değişime dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: The Independent
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!