in

Antarktika Deniz Buzlarında İlk Kez Mikroplastik Görüldü

Bilim insanları Antarktika denizlerindeki buzlarda ilk defa mikroplastik bulgulara rastladı. Dünyanın en uzak bölgeleri bile “insan elinden” kurtulamadı.

antarktika deniz buzları mikroplastik
- Reklam -
- Reklam -

Plastik kirliliğinin boyutunu anlamamız epey güç. Bunun en büyük nedeni ise okyanusun atıkları takip etmesi neredeyse imkânsız minik parçalara bölmesi ve dönüştürmesidir. Peki insan elinin en az değdiği bölgelerden birisi olan Antarktika için son durum ne? Gelen haberler ne yazık ki keyif kaçıracak düzeyde.

Bilim insanları daha önce Antarktika’daki denizin yüzeyinde ve alınan katı madde örneklerinde plastik kirliliği tespit etmişti. Ancak bu durum araştırmacıların yaptığı yeni çalışmadan önce deniz buzlarında hiç görülmemişti. Söz konusu buz parçaları deniz suyundan oluşuyor ve Antarktika’da bunların yaklaşık %80’i her yıl eriyip yeniden şekilleniyor. Görünen o ki yeniden şekillenirken içerisine plastik parçalarını da katıyor.

Avustralya’nın Deniz ve Antarktika Çalışmaları Enstitüsü’nde çalışan araştırmacılar 2009 yılında Doğu Antarktika’dan alınmış bir buz kütlesini inceledi. Kütlede 14 farklı türde olmak üzere toplamda 96 adet mikroplastik bulundu.

- Reklam -

antarktika deniz buzları mikroplastik

Antarktika Deniz Buzullarının Kirlenmesi Hem Yerel Hem de Turist Kaynaklı

Yapılan gözlemler dünyanın diğer bir ucundaki araştırma sonuçlarını da yansıtıyor, çünkü bilim insanları aynı şekilde Kuzey Buz Denizi’ndeki buz kütlelerinde de devamlı plastik parçaları buluyor. Son çalışmalar, bu parçaların normalde düşünülenden çok daha fazla olduğunu gösteriyor. Ayrıca Antarktika’da yoğunluk çok olmamasına rağmen Kuzey Kutup Bölgesi ile eşit seviyede plastik çeşitliliği görülüyor.

- Reklam -

Araştırmanın baş yazarı Anna Kelly ise konuya ilişkin şunları paylaştı:
“Bu yoğunluk Kuzey Kutup Bölgesi’nden alınan buz örneklerine göre daha az olsa da arada büyük bir fark yok. Antarktika’da belirlediğimiz farklı polimer çeşidi on dört iken Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki çalışmada on yedi adet bulundu. Ayrıca alınan buz kütlesindeki mikroplastik polimerler Kuzey Kutup Bölgesi’ndekilerden daha büyüktü. Bu da kirliliğe yerel kaynakların sebep olduğu anlamına gelebilir çünkü plastiğin küçük fiberlere parçalanması için az zamanı bulunuyor.”
Araştırma ekibine göre bu yerel kaynaklar giyimden, turist veya araştırmacıların kullandığı aletlerden gelen plastikler içeriyor. Keşfedilen türler arasında ise genelde balıkçılık sektörü tarafından kullanılan plastikler yer alıyor ki bu da kirliliğin kaynağı olabilir gibi gözükmekte. Ayrıca araştırmacılar bu plastiklerin dibe çökmek yerine deniz buzlarının oluşumuna dahil olmasının yerel deniz yaşamı için tehlikeli olabileceğini de belirtiyor.

antarktika mikroplastik

Anna Kelly sözlerine şu şekilde devam ediyor:
“Mikroplastiklerin okyanusun dibine çökmek yerine Antarktika deniz buzlarına tutunması deniz yüzeyine daha yakın olmasını ve daha uzun zaman kalmasını sağlıyor. Bu da güney okyanus ekosisteminin önemli türleri olan karides gibi deniz canlılarının bu plastikleri tüketmesini daha kolay hale getiriyor. Böylece deniz yırtıcıları besin zincirinde daha yükseklere çıkıyor.”
Konu ile ilgili sizin görüşleriniz nedir? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşmayı unutmayın.


* Geçmiş Buzul Çağlarının Araştırılması Sürüyor

Kaynak: New Atlas

Melin Arda

1990 doğumluyum ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum.Mitoloji başta olmak üzere edebiyat, müzik ve yabancı diller ile ilgileniyorum. Çeviri yapmak ve dizi/film seyretmek bu alanları bir araya getirdiği için oldukça keyifli geliyor. Bunları yaparak ve seyahat ederek farklı hayatları ve bakış açılarını görmeyi seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

thanos the eternals

Thanos, The Eternals ile Sinema Perdesine Geri Gelebilir

Leverage IMDb TV

Leverage Dizisi Yeniden Çekilmeye Hazırlanıyor