in

Antarktika’da Buzların Altında Saklı Kalmış Bir ‘Yaşam Alanı’ Keşfedildi: “Karides Benzeri Canlılar Yaşıyor”

Antarktika kıtasında buzların altında bir nehirde gözden uzak kalmış bir ‘yaşam alanı’ tespit edildi. Yüzlerce metre derinliğindeki mağarada karides benzeri canlılar gözlemlendi.

Antarktika kıtası saklı kalmış yaşam alanı
- Reklam -
- Reklam -

Antarktika kıtasında saklı kalmış bir yaşam alanı keşfedildi. Yeni Zelandalı bilim insanları, iklim kaynaklı eriyen buzulları araştırırken beklenmedik bir ekosistemle karşılaştı.

Yüzlerce metre yüksekliğindeki katedral benzeri bir mağarada, uçsuz bucaksız Antarktika buz sahanlığının altında, bugüne dek buzlar arasında bir sır olarak kalan yeni bir sualtı ekosistemi ortaya çıkartıldı. Bölgede karides benzeri yaratık sürülerinin yaşadığı ifade edildi.

Bilim insanları Ross Buz Rafı’nın kenarından yüzlerce kilometre uzakta, bir haliçte buzun 500 metre altında bir yaşam alanı tespit etti.

- Reklam -

Uydu verileri, C-38 adlı bir buzdağından buz parçalarının koptuğunu kaydetmişti. Conger buz sahanlığındaki çöküntü devam ederken bu durumun sonuçlarını araştırmak için kurulan bilim ekibi beklenmedik bir keşfe imza attı.

Yeni Zelanda, Auckland ve Otago’daki üniversitelerden, Ulusal Su ve Atmosfer Enstitüsü’nden ve Jeolojik ve Nükleer Bilimler’den araştırmacılar, haliçlerin iklim kaynaklı buz rafı erimesinde nasıl bir rol oynayabileceğini araştırmak için bölgede incelemeler başlattı.

Bilim insanları buzu delerek nehre girdiklerinde, kameraları amfipodlar, ıstakozlar, yengeçler ve akarlarla aynı soydan gelen küçük yaratıklar tarafından adeta kuşatıldı.

Antarktika Kıtası Altında Saklı Kalmış Yaşam Alanında Eklembacaklı Hayvan Sürüsü Keşfedildi

Ulusal Su ve Atmosfer Enstitüsü’nden Craig Stevens, “Bir süre kamerada bir sorun olduğunu düşündük. Ancak odak noktası iyileştiğinde 5 mm civarında bir eklembacaklı sürüsü fark ettik,” ifadesini kullandı.

Stevens sözlerine şöyle devam etti:

“Buz rafının diğer kısımlarında deneyler yaptık ve bazı şeylerin üstesinden geldiğimizi düşündük. Ancak bu sefer daha büyük sürprizler ortaya çıktı.”

Antarktika kıtası saklı kalmış yaşam alanı keşif

Stevens, çalışmanın iklim değişikliği motivasyonuyla ortaya çıktığını kaydetse de her zaman bir keşif unsurunun da olduğunu kaydetti:

- Reklam -

“Bir aşağı bir yukarı zıplıyorduk. Çünkü ekipmanlarımızın etrafında yüzey tüm bu hayvanları gözlemlemek, orada açık bir şekilde önemli bir ekosistemin olduğunu gösteriyor.”

Projenin yöneticisi Huw Horgan, buzdaki bir oluğu gözlemledikten sonra bölgedeki halici fark eden ilk kişi oldu. Horgan, araştırmacıların bir süredir Antarktika kıtasındaki buz tabakalarının altındaki gizli tatlı su gölleri ve nehirleri ağının farkında olduğunu kaydetti.

“Bu nehri gözlemlemek ve örneklemek, gizli bir dünyaya ilk giren kişiler olmak gibiydi.”

Sualtı Volkanlarının Direkt Etkisi Gözlemlendi

Laboratuvar araştırmacıları suyu benzersiz kılan şeyin ne olduğunu araştırırken, hayvanların gündelik davranışlarını gözlemlemek için nehre aletlerin bıraktıklarını da aktardı.

Ekibin bulguları araştırma sonrasında daha da genişledi. Hunga Tonga–Hunga Ha’apai adlı sualtı volkanının patlaması sırasında, ekibin aletleri önemli basınç değişikliklerini de kaydetmeyi başardı.

Patlamanın etkilerini görmek Stevens’a gezegenin parçalarının birbirine ne denli bağlantılı olduğunu hatırlattı.

“Burada, dünyanın unutulmuş bir köşesinde, dünyalar kadar uzak hissettiren olayların gerçek zamanlı etkilerini görüyoruz. Oldukça dikkat çekiciydi.”

Siz Antarktika kıtasındaki bu saklı yaşam alanına dair neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Midnight Club Fragmanı: Yeni Netflix Dizisi

The Haunting of Hill House Yapımcısının Yeni Netflix Dizisi “The Midnight Club”tan İlk Fragman

Locke & Key 3. Sezon Fragmanı Yayınlandı

Locke & Key’in 3. ve Final Sezonunun İlk Fragmanı Yayınlandı