in

NASA’nın Ay’a Dönüş Yolculuğu Başladı: Dünyanın En Güçlü Roketi Artemis 1 Başarıyla Fırlatıldı

Dünyanın en güçlü roketi Artemis 1, Ay’a başarıyla fırlatıldı. NASA, iki başarısız denemenin ardından Orion kapsülünü uzaya gönderdi.

Artemis 1 - Dünyanın En Güçlü Roketi Ay'a Gidiyor
- Reklam -
- Reklam -

Dünyanın en güçlü roketi Artemis 1, Ay’a başarıyla fırlatıldı. NASA’nın Artemis Programı olarak adlandırdığı projede, insanları uydumuza taşıyacak olan Orion kapsülünü içeren roket, iki başarısız denemenin ardından sonunda Dünya’dan ayrıldı.

Yıllar sonra yapılacak Ay’a insanlı yolculuk için önemli bir kilometre taşı daha aşıldı. NASA, Artemis 1 adını verdiği dünyanın en güçlü roketini, iki başarısız denemenin ardından fırlattı. Tarihin en güçlü roketi olmasının yanı sıra en karmaşık roketi olarak da tanıtılan Uzay Fırlatma Sistemi SLS, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin Apollo programındaki Saturn V’den bu yana inşa ettiği en büyük dikey fırlatma sistemi olma özelliğini taşıyor.

Aylar boyunca konuşulan Artemis 1 görevine ait Orion uzay aracı, sonunda bugün sabah saatleri itibarıyla Ay yolculuğuna başladı. İlk başarılı deneme roketi, 42 gün boyunca insansız olarak Ay ve çevresinde görevini gerçekleştirecek. Ay yörüngesinde döndükten sonra geri dönüş yolculuğu yaklaşık 25 gün sürecek.

- Reklam -

Orion Uzay Aracı Artemis 1 Ay Görevi NASA

Fırlatmanın hemen sonrasında sosyal medya hesabında da bir paylaşım yapan NASA, şunları aktardı:

“Gidiyoruz. İlk kez NASA SLS roketi ve NASA Orion birlikte uçuyor. Artemis insanların Ay’ı keşfetmesinde yeni bir sayfa açıyor.”

NASA, Artemis 1 ile 50 Yıllık Aranın Ardından Yeni ve Karmaşık Bir Göreve Hazırlanıyor

Aslında bu fırlatma işlemi çok daha öncesi için planlanıyordu. Fakat ilk seferde fırlatma aracına sıvı hidrojen yakıtı yüklenmesi sırasında sızıntı yaşandı. Söz konusu sorun çözülse bile 3 numaralı motordaki sıcaklık istenilen seviyeye çekilemediği için ertelenmişti. İkinci denemede de yine bir hidrojen sızıntısı yaşanmıştı.

Orion Uzay Aracı Artemis 1 Ay Görevi NASA

- Reklam -

Testlerin başarılı olmasıyla birlikte NASA’nın 2024 yılı içerisinde insanlı görevlere başlaması bekleniyor. 1972’den bu yana ilk defa yapılacak olan Ay’a seyahatle birlikte, 2025’ten itibaren uyduda bir üs kurma dahil birçok karmaşık göreve başlayacak.

Dilerseniz hemen aşağıdan, NASA’nın fırlatmanın öncesi ve sonrasında aktardığı tüm anları izleyebilirsiniz:

YouTube video

On yıllar sonra yapılacak Ay yolculuğunun giderek yaklaşması konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Sizce ileride insanları ne gibi yolculuklar bekliyor?

Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Daily Mail

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Buzun Anıları / Malazan Yitikler Kitabı 3 - Steven Erikson

Steven Erikson’ın Dünyaca Ünlü Fantastik Destanı “Malazan”, 3. Kitabı “Buzun Anıları” ile Türkçe Raflarında

Dede Korkut Haritası - Emrah Ece

Dede Korkut’un Hikâyelerinde Geçen Oğuz İlleri İlk Defa Haritalandırıldı