in

Ay’da Milyarlarca Yıllık Buz Kalıntıları Keşfedildi

Bilim insanları Ay’ın Güney Kutbu’nda milyarlarca yıllık buz kalıntıları bulunduğunu keşfetti. İnsanlı Ay görevlerinde kullanabilmek için kaynak araştırmaları devam ediyor.

su tesisi
- Reklam -
- Reklam -

Ay görevlerinde insanları uzun süre ayda tutmanın anahtarı su kaynağını bulabilmekte saklı. Ay’da suya ulaşılabilirse geleceğin astronotları yanlarında su taşımalarına gerek kalmayacağı için Ay’da çok daha uzun süre kalabilecekler. Son araştırmalar, Ay’ın kutuplarına yakın kraterlerinde donmuş su olabileceği yönünde. Aynı zamanda ayın yüzeyinde dolaşan çok az miktarda sıvı su olabileceği de öne sürülüyor. Fakat araştırmacılar bunun bir kaynak suyuna mı ait olduğundan şimdilik emin değil.

Yeni bir araştırma ise Ay’daki suyun yaşına ve kaynağına dair detaylar keşfetmiş olabilir. Son gelişmelere göre bazı buz birikintileri milyarlarca yıllıkken diğerlerinin çok daha yeni olduğu anlaşıldı.

Ay’ın Güney Kutbu İncelendi

Araştırmacılar, suyun varlığına dair ipuçları bulunan Güney Kutbu’na yakın kraterleri incelemek için Lunar Reconnaissance Orbiter’ın verilerini kullandı. Kraterlerdeki buzulların analizi sonucunda 3 milyar yaşında oldukları tespit edildi. Buzulların yaşını hesaplamak için kraterin derinliklerinde gelişigüzel şekilde bulunan tortular da yardımcı oldu. Bu, tortuların uzun süreler boyunca küçük meteorlardan etkilendiği de gelen bilgiler arasında.

- Reklam -

Analiz edilen buzulların çoğu çok yaşlı olmasına rağmen daha yeni olduğu belirlenen daha keskin kenarlara sahip bazı küçük kraterlerde de tortular vardı.

- Reklam -

Bu keşifler kaynakların ne kadar kullanılabilir olduğu da belirlendikten sonra, daha uzun süreli insanlı Ay görevlerinde insanlığa yardımcı olacak.

Araştırmanın yazarlarından birisi olan Profesör Jim Head, uzun sürebilecek Ay görevlerinde insanları Ay’a göndermeden önce temkinli olmaları gerektiğini ifade ediyor. Ay’da tam olarak hangi kaynaklara güvenebileceğimizi bilmemiz gerektiğini söyleyen Head, bu ve benzeri araştırmaların oldukça önemli olduğunu sözlerine ekliyor.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Ay’ı zalim bir sevgiliye dönüştürme umutları artıyor :sweat_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ryan Coogler Bitter Root

Black Panther’in Yönetmeni Bitter Root’u Uyarlıyor

Tom Ellis

Tom Ellis, Lucifer’ı Arrow Evrenine Götürüyor