in

Ay’da Yaşamın 4 Kişilik Bir Aileye Maliyeti Hesaplandı

Ay’da yaşam ihtimali giderek yaklaşıyor. Peki 4 kişilik bir ailenin Ay’da kuracağı evin aylık maliyeti ne kadar olur? İşte ilk araştırma!

Ay'da Yaşam Maliyet Hesap
- Reklam -
- Reklam -

Ay’da yaşam artık eskisi kadar uzak değil. İnsanlık uzaydaki varlığını artırmaya yönelik adımlarını sıklaştırıyor. NASA, SpaceX, Blue Origin derken yalnızca Ay değil Mars da artık yaşam için gözlenen duraklardan birisi. Peki bu işin “aile ekonomisi” ne durumda? İngiliz finans şirketi Money, Ay’da bir ev inşa etmenin maliyetini ve 4 kişilik bir ailenin orada yaşaması için gereken giderleri hesapladı.

Uzay yarışı artık ülkeleri de aşmış durumda. Amerika NASA ile Rusya Roskosmos ile çalışmalarını sürdürüyor. Ancak artık şirketler de bu yarışın bir parçası. Elon Musk’ın Mars’ta koloni kurmayı hedef bilen SpaceX’i, Amazon’un sahibi Jeff Bezos’un Blue Origin’i; geleceği uzayda arayan bazı özel kurumlar arasında.

Peki Ay’da bir ev yapmanın maliyeti ne olabilir? 4 kişilik bir aile, Ay’da yaşamak istese nasıl bir hesap yapmaları gerekir? İşte bu soruların cevabını Money adlı finans şirketi veriyor. Bu çalışma, aynı zamanda Ay için hazırlanmış “ilk gayrimenkul rehberi” olma özelliğini de taşıyor. Rehberde evin inşa maliyeti, dört kişilik ailenin enerji, su ve gıda ihtiyacı gibi kalemler tek tek hesaplanıyor.

- Reklam -

Ay’da Yaşam için Maliyet Hesabı: 30 Günlük Giderler 325 Bin Doları Buluyor

Yapılan araştırmanın sonucunda Ay’da 30 günlük bir yaşamın maliyeti 325 bin dolar (yaklaşık 2,4 milyon Türk lirası) olduğu açıklandı.

Ay yüzeyinde inşa edilecek bir evin maliyetini hesaplamak için çeşitli faktörlerden yararlanıldı. Bunlar arasında ev için gereken hammaddeler, Ay’a özel atmosfer için gereken malzemeler, inşada görev alacak astronotlar ve gerekli malzemelerin Ay’a taşınması gibi başlıklar yer alıyor.

Ay'da Yaşam Maliyet Hesap

Maliyet hesabı için veriler Elon Musk’ın SpaceX şirketinden alındı. Ay yüzeyinde tam kapsamlı bir evin ilk maliyeti 48 milyon 454 bin 63 dolar (yaklaşık 360 milyon 260 bin Türk lirası) olarak hesaplandı. Ancak ilk evin tamamlanmasının ardından işler biraz daha uygun hale gelecek. Malzemelerin Ay’daki varlığı ve hazırda Ay yüzeyinde yaşayan işçiler sayesinde, diğer evler için gereken tutar 40 milyon 662 bin 642 dolara (yaklaşık 305 milyon Türk lirası) olacak.

Buradaki evlerin fiyatına oksijeni koruyacak yapı, klima, ısıtıcılar, meteor geçirmez pencereler, yalıtım ve enerji kaynakları gibi gereksinimler dahil edilmiş durumda.

Ay’da Yaşama En Elverişli Bölge Açıklandı

Hazırlanan kılavuz aynı zamanda Ay’da bir ailenin yaşayabileceği en elverişli araziyi de seçti. Mükemmel bir aile banliyösü olarak tanımlanan Yağmur Denizi (Mare Imbrium), Ay’ın kuzey tarafında yer alıyor.

ay bölgeleri

- Reklam -

Ay’da elektrik üretimi için Money’in açıklaması şu şekilde:

“Ay’da elektrik üretmenin en etkili yolu, 13 milyar dolara (yaklaşık 97 milyar dolar Türk lirası) mal olan küçük bir nükleer reaktör satın almaktır. Alternatif olarak, 34 güneş paneline yatırım yapmak, bir evi çalıştırmak için yeterli elektrik üretecek ve nükleer reaktöre kıyasla yalnızca 23 bin 616 dolara (yaklaşık 180 bin Türk lirası) mal olacaktır.”

Öte yandan Ay halkının kendi yiyeceğini yetiştirmesi bir zorunluluk. 4 kişilik bir ailenin yılda 1,1 ton gıda üretmesi için toplamda 7 seraya ve büyük miktarda suya ihtiyacı olacak. Her ne kadar NASA, Ay yüzeyindeki su bulunması üzerine çeşitli bulgulara rastlamış olsa da; tonlarca mahsulü sulamak için bu su yeterli olmayabilir.

Arıtma ve Geri Dönüşüm Şart

Aynı ailenin bir yıllık su ihtiyacı 5,9 ton olarak açıklandı. İlk etapta böyle bir miktara ulaşmanın en hesaplı yolu ise “arıtma” ve “yeniden kullanma” şeklinde ifade ediliyor.

NASA’nın Ay görevi Artemis için hazırlıklar sürüyor. Bu görev 2024 senesinde başlayacak. Ancak Ay’da kolonileşmenin gerçekleşeceği tarih şimdilik hâlâ muamma.

Peki siz bu hesabı nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: NTV

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Stranger Things 4. Sezon Upside Down

Stranger Things 4. Sezon Set Fotoğrafları Upside Down İstilasını Gözler Önüne Seriyor

Peter Pan and Wendy filmi çekimleri

Jude Law’lı Peter Pan and Wendy Filminin Çekimleri Başladı