in

Ay’daki Oksijen Milyarlarca İnsana 100 Bin Yıl Boyunca Yetebilir

Ay’daki oksijen miktarı bütün dünya halklarına 100 bin yıl boyunca yetebilir. Yapılan araştırma, gezegenimizin uydusu hakkında yeni verileri ortaya çıkardı.

Ay'daki Oksijen miktarı araştırma
- Reklam -
- Reklam -

Ay’daki oksijen miktarı araştırma konusu oldu. NASA, yeni uzay görevlerinde daha aktif olarak kullanmak istediği uyduya dair projelerini geliştirirken Ay’daki oksijen miktarı hakkında yeni bir araştırma yayınlandı. Buna göre Ay, 8 milyar insanı, 100 bin yıl boyunca yaşatabilecek oksijene sahip görünüyor.

İnsanlığın uzay yolculuğu devam ediyor. Neil Louis Armstrong’un Ay’a ilk ayak basan insan olarak tarihe geçişi 52 yıl geride kaldı. Bugün gelinen noktada Samanyolu Galaksisi artık çok daha keşfedilebilir konumda. Mars yolculuğu için gerek Elon Musk ve Jeff Bezoss gibi isimlerin şirketleri gerekse NASA hazırlıklarına tam gaz devam ediyor.

Avustralya’daki Southern Cross University’den toprakbilimci John Grant, The Conversation’da yayımladığı makalesinde Ay toprağının üst katmanında bulunan oksijen miktarını konu edindi. İçerisinde toz, toprak, kırık kaya ve benzeri maddeler bulunduran Ay regolitinde metreküp başına yaklaşık 630 kilogram oksijen bulunduğu ortaya çıktı. Bu ölçüm, doğru kullanıldığında 8 milyar insanın 100 bin sene boyunca yaşayacak miktarı ortaya koyuyor.

- Reklam -

Ay’daki Oksijen Konusu Hakkında Çalışmalar Sürüyor

NASA, Artemis görevi için Dünya’nın uydusuna yollayacağı uzay aracının inşası için hazırlıklara başladı. Ay’da insanlar için kurulacak ilk üsse dair geri sayım da böylece başlamış oldu. Bununla beraber bilim insanları Ay’da oksijen üretebilmenin en iyi yolunun hangisi olacağına dair araştırmalarına devam ediyor.

Ay’ın atmosferi çok ince ve çoğunlukla hidrojen, neon ve argondan oluşuyor. Bu da insan gibi oksijene bağımlı bir canlı türünün Ay’da nefes almasını imkansız bir hâle getiriyor.

ay oksijen

Yine de bilim insanlarına göre Ay’da gökyüzünde olmasa da yüzeyde bol miktarda oksijen bulunuyor. Oksijen, Ay yüzeyini kaplayan, kaya ve ince toz tabakasından oluşan regolitin içinde hapsolmuş durumda.

Öte yandan John Grant’in de aralarında yer aldığı birçok bilim insanı, Ay toprağından oksijen üretmenin mümkün olduğu fikrini savunuyor.

Ay Toprağından Oksijen Üretmek Mümkün mü?

Ay regoliti yaklaşık yüzde 45 oranında oksijenden oluşuyor. Araştırmacılara göre bu oksijen regoliti meydana getiren diğer minerallere sıkı sıkıya bağlı. Onu yerinden ayırmak için de biraz çaba sarf etmek gerekiyor.

Ay toprağından kullanılabilir oksijeni çıkarmak için bilim insanları, elektroliz adı verilen bir işleme başvuracak. Elektrik akımının yardımıyla regolitin kimyasal bileşiklerini ayrıştırmayı hedefleyen uzmanlar, Dünya yüzeyinde de metalleri madenlerden çıkarmak için elektrolize başvurulduğunu vurguluyor.

Dünya’da bu işlem sırasında oksijen bir yan ürün olarak elde ediliyor. Ay’da ise ana ürün oksijen, yan ürün ise metal olacak. Bu metalin de kurulacak üstte kullanılma ihtimali var.

- Reklam -

Ancak Grant, bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için endüstriyel ekipmanların gerekliliğinin altını çiziyor. Bu ekipmanları Ay’a ulaştırma çabaları da hâlihazırda devam ediyor.

Elektroliz ile Oksijen Üretmek için Projeler Devam Ediyor

Konu hakkında yapılan çalışmalardan birisi Belçika merkezli Space Applications Services firmasına ait. Space Applications Services elektroliz yoluyla oksijen üretme sürecini kolaylaştırmak için üç deneysel reaktör inşa ettiğini duyurdu. Avrupa Uzay Ajansı, bunları 2025 yılına dek Ay’a göndermeyi planlıyor.

NASA’nın verileri insanların hayatta kalmak için günde yaklaşık 800 gram oksijen soluması gerektiğini işaret ediyor.

ay'daki oksijen miktarı

Grant yaptığı açıklamada şunları kaydediyor:

“Şimdi, Ay’daki regolitin derinliğinin yaklaşık 10 metre olduğunu ve bundan tüm oksijeni çıkarabileceğimizi varsayalım.

“Bu, Ay yüzeyinin en üstteki 10 metrelik bölümünün, 8 milyar insanın tamamını yaklaşık 100 bin yıl boyunca hayatta tutmak için yeterli oksijeni sağlayacağı anlamına geliyor.”

Siz bu öngörü hakkında ne düşünüyorsunuz? Ay, yakın gelecekteki uzay yolculuğumuz sırasında nasıl bir konumda olacak dersiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Doğrudan bizi ilgikendirmese de insanlık için iyi haber.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Etel Adnan vefat

Etel Adnan Hayatını Kaybetti: Ünlü Sanatçıya Veda

nick cave çocuk kitabı the little thing

Ünlü Müzisyen Nick Cave, Oğlunun Ölümünden Sonra Komşusunun Üç Yaşındaki Çocuğu için Kitap Yazdı