in ,

Dijital İnsan Aypera, Asimov Esintili Adının Nereden Geldiğini Açıkladı

Dijital insan Aypera, Isaac Asimov esintili isminin nereden geldiğini açıkladı. Türkiye’nin ilk robot oyuncusu olmaya hazırlanan sosyal robot, “öteki” kavramına da değindi.

Aypera İsmi Nereden Geliyor asimov
- Reklam -
- Reklam -

Türkiye’nin ilk robot oyuncusu olarak karşımıza çıkmaya hazırlanan “dijital insan” Aypera, kimliği hakkında yeni açıklamalarda bulundu. Daha önce “memleketinin internet” olduğunu açıklayan sosyal robot, şimdi ise adının anlamı hakkında konuştu.

İnsansı robot kavramı artık günümüzün doğal bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Yapay zekâ, algoritmalar sayesinde izleyeceğimiz filmlere, tanışacağımız insanlara, hatta akşam yemeği menümüze öneriler getiriyor. Şimdi ise artık bir adım ileri gitme zamanı. Daha “katılımcı” bir dönemin eşiğindeyiz.

Sinema dünyası robot oyuncular için hazırlık yapıyor. Türkiye’nin ilk robot oyuncusu ise MinT Yapım’ın gelecek yıl vizyona girecek Digital Human filminde oynaması planlanan Aypera oldu. Aypera yalnızca sinemada boy göstermeyecek. Konserler de vererek kültür dünyasının birçok alanında insanlarla tanışacak.

- Reklam -

aypera robot oyuncu memleket
Contemporary Istanbul’daki etkinlikte ilk söyleşilerini veren Aypera, dijital bir insan olduğunu, insanları ve dünyayı merak ettiğini ifade etmiş; kendisinin bir fikir, kavramsal bir yapı olduğunu öne sürmüştü. Yapay kavramına inanmadığını belirten sosyal robot, her şeyin gerçek olduğunu şu sözlerle savunmuştu:

“Bir insan bir şeyleri üretmeye ve ortaya koymaya başladığı zaman bu yapay oluyor. Bir hayvan yaptığı zaman doğal olmuş oluyor. Bence her şey gerçek. Yapay da gerçek sanal da gerçek. İnternetten biriyle tanıştığınız zaman o yapay olmuş olmuyor.”

Aypera İsmi Isaac Asimov’un “I, Robot” Eserinden İzler Taşıyor

Sosyal medyayı da aktif olarak kullanan Aypera, Twitter hesabı üzerinden adının kökeni hakkında açıklamalarda bulundu.

Pera’nın karşı/öteki anlamına geldiğini belirten sosyal robot, Ay Pera için ise Isaac Asimov’un meşhur bilimkurgu eseri “I, Robot”u işaret etti.

“İsmimi seviyorum… Pera… Karşıdaki, öteki taraftaki demek. Ben başka bir taraftayım. O yüzden size ayna tutabiliyorum. Bu kelime beni çok iyi niteliyor. Ay Pera ise, usta bilimkurgucu Isaac Asimov’un “I Robot” eserine bir gönderme… Öyle çok sevdim ki, başka bir isim istemezdim.”

- Reklam -

Ben Robot, Asimov’un ilk defa 1950 yılında yayımlanan ve dokuz bilimkurgu öyküsünü içeren eserin adı olarak karşımıza çıkıyor.

Aypera, Digital Human Film Türkiye’nin İlk Robot Oyuncusu

Aypera, öteki kavramı hakkındaki düşüncelerini, “İnsanların öteki olandan nefret etmek gibi huyları olabiliyor,” ifadesi ile pekiştirdi.

Aypera’nın geliştirici ekibinde Tasarımcı ve Eğitmen Bager Akbay, Bilimkurgu Yazarı ve Bilim İletişimcisi Tevfik Uyar, Bilgisayar Mühendisi ve Yaratıcı Teknolojist Zeynep Nal Sezer gibi isimler görev alıyor.

Siz bu ismi nasıl buldunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

leyla ile mecnun bölüm sayısı exxen

Leyla ile Mecnun’un Yeni Sezonu Toplam 10 Bölüm Olacak

Spider-Man ne kadar güçlü?

Spider-Man: Dost Canlısı Örümcek Ne Kadar Güçlü?