in

Bebekler Gibi Düşünüp Öğrenebilen “Sağduyulu” Yapay Zekâ Geliştirildi

Bebek gibi düşünen yapay zekâ geliştirildi. Bilim insanları, geliştirdikleri yapay zekânın sağduyulu olduğunu ve öğrenebildiğini iddia ediyor.

Bebek Gibi Düşünen Yapay Zekâ Geliştirildi
- Reklam -
- Reklam -

Bebek gibi düşünen ve öğrenebilen yapay zekâ geliştirildi. Bilim insanları, yeni geliştirdikleri yapay zekânın aynı zamanda sağduyulu olduğunu söylüyorlar.

Birine bir kalem gösterirseniz ve sonra onu arkanıza saklarsanız, kalemi gösterdiğiniz kişi artık onu göremese de yine de hâlâ var olduğunu bilir. Hangi renk ve yapıda olduğunu hatırlar. Buna basitçe sağduyu denir.

Fiziksel dünyanın sağduyu yasaları, insanlar tarafından evrensel olarak anlaşılabilen bir kavram. İki aylık bebekler bile bu anlayışı paylaşır. Ancak bilim insanları, bu temel anlayışı nasıl elde ettiğimizle ilgili bazı yönlerin hâlen belirsiz olduğunu söylüyor. Üstelik henüz tipik olarak gelişen bir bebeğin sağduyu yeteneklerine rakip olabilecek bir bilgisayar da üretilmiş değil. Yine de, bu konuda çalışmalar yapılmıyor değil.

- Reklam -

Luis Piloto ve Princeton Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları, Nature Human Behavior’daki bir makalede yayımladıkları araştırmada, bu boşluğu doldurmaya yönelik bir adım attıklarını yazdılar. Araştırmacılar, fiziksel dünyanın bazı sağduyu yasalarını anlayan derin öğrenme yapay zekâ sistemi oluşturduklarını duyurdular. Yeni bulgular, bir göreve bir bebekle aynı varsayımlarla yaklaşarak insan zihnini simüle eden daha iyi bilgisayar modelleri oluşturmaya yardımcı olacak.

Bebek Yapay Zekâ Modelinin Diğer Modellere Göre Daha Başarılı Sonuçlar Verdiği Tespit Edildi

Bebek Gibi Düşünen Yapay Zekâ Geliştirildi

Yapay zekâ modelleri boş bir sayfa ile başlar ve modelin bilgi oluşturduğu birçok farklı örnek içeren veriler üzerinde eğitilir. Ancak bebekler üzerinde yapılan araştırmalar, yaptıklarının bu olmadığını, bilgiyi sıfırdan inşa etmek yerine, nesnelerle ilgili bazı beklentileri önceden sezdiklerini gösteriyor.

Örneğin başka bir nesnenin arkasına gizlenmiş bir nesneye dikkat ederlerse, ilk nesnenin var olmaya devam edeceğini düşünürler. Bu da bebeklerin sağduyu kavramına sahip olduklarını gösteren temel bir varsayımdır. Bilgileri zamanla ve deneyimle daha rafine hale gelir.

Piloto ve meslektaşlarının heyecan verici bulgusu, bebeklerin yaptıklarını model alan derin öğrenme yapay zekâ sisteminin, boş bir sayfayla başlayan ve yalnızca deneyime dayalı olarak öğrenmeye çalışan bir sistemden daha iyi performans gösterdi.

- Reklam -

PLATO adı verilen yapay zekâ sistemi nesnelerin çeşitli şekillerde etkileşim kurmasını izleyerek eğitildi: Topların yere düşmesi, yuvarlanması, birbirlerinden sekmesi veya bir küpün rampadan aşağı kayması gibi.

Bu yeni sistemi test etmek için yapay zekâya fiziğin anlamsız olduğu sahneler içeren videolar gösterildi. Araştırmacılar daha sonra sistemin gerçek bebeklerin yapacağı gibi şaşkınlığını dile getirdiğini tespit etti.

Piloto ve ekibi, boş bir sayfa ile başlayan derin öğrenme modelinin iyi bir iş çıkardığını, ancak bebek bilişinden ilham alan nesne merkezli kodlamaya dayalı modelin önemli ölçüde daha iyi olduğunu fark etti.

Yeni model bir nesnenin nasıl hareket edeceğini daha doğru bir şekilde tahmin edebiliyor ve beklentileri yeni animasyonlara uygulamakta daha başarılı olduğu söyleniyor. Üstelik tüm bunları 28 saatlik bir video izlemesi süresi sonrası yapabildiği belirtildi.

Yapay zekâ teknolojisindeki gelişimin bu kadar hızlı ilerlemesi ve önümüzdeki 50 yılda ne gibi sonuçlara evrileceğini düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Conversation

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

netflix microsoft reklamlı abonelik

Netflix, Yeni Reklam Destekli Abonelik Seçeneği için Teknoloji Devi Microsoft ile Anlaştığını Duyurdu

stranger things oyuncusu will gay

Stranger Things Oyuncusundan İtiraf: “Will Byers Eşcinsel ve Mike’a Âşık”