Yapay zekanın kitap yazıp ödüllere aday olması, yarım kalmış meşhur serileri tamamlaması, dizi senaryosu yazması hatta müzik yapması artık olağan karşılıyor. Ancak iş, gelmiş geçmiş en büyük bestecilerden birisi olan Ludwig van Beethoven imzalı bir senfoniyi tamamlamaya gelince işler biraz daha iddialı bir boyuta ulaşıyor.
Alman bestecinin tamamlamaya ömrünün yetmediği için yarım kalan 10. senfonisi, sanatçının doğumunun 250. yılında yapay zeka tarafından tamamlanacak.
1770 – 1827 yılları arasında yaşayan ve klasik dönemden romantik döneme geçişte büyük emek veren Beethoven, 9 senfoni, 5 piyano konçertosu, 32 piyano sonatı, 16 yaylı dörtlüsü ve Fidelio adlı opera çalışmasının altına imzasını attı. Ünlü bestecinin 10. senfonisi ise yarım kaldı.
10. Senfoni’yi Hazırlayacak Algoritma için Beethoven’ın Eski Çalışmaları Kaynak Alınacak
İçerisinde Amerikalı ünlü piyanist Robert David Levin’in de bulunduğu besteciler müzikologlar, bilgisayar bilimleri uzmanlarından oluşan bir ekip; Beethoven’ın yarım kalmış eserini tamamlayacak yapay zekayı geliştirmek üzere bir araya geldiler. Oluşturulacak algoritma, Beethoven’ın bütün eserleri ve geride bıraktığı notalardan yola çıkarak oluşturulacak.
2005 yılında Eliette von Karajan’ın sanatsal mirasını desteklemek için kurulan The Karajan Institute’nün müdürü Matthias Röder, projede koordinatör olarak yer alacak. Projenin her aşamasını şaşınlıkla takip ettiğini belirten Röder, algoritmanın sunduğu verilerin onlar için birer sürpriz olduğunu ifade ediyor.
Yapay zekâ tarafından tamamlanacak 10. Senfoni, Beethoven’ın doğduğu Almanya’nın Bonn kentinde Beethoven Orkestrası tarafından icra edilecek.
Beethoven’ın yarım kalmış 10. Senfonisi’nin, 28 Nisan 2020 tarihinde tamamlanması bekleniyor.
Beethoven – Symphony No 10
Hayatı boyunca sağlık problemleri çeken Beethoven, henüz 31 yaşında (1801 yılı) işitme problemleri yaşamaya başlamıştı. 47 yaşında işitme yetisini tamamen kaybeden ünlü sanatçı, müzik yapmaya devam etmiş ve hatta 9. Senfoni’yi, onu gerçekten hiç duymadan bestelemiştir. Ömrünün son 10 yılını sessizlik içinde geçiren sanatçı, 1827’de sirozdan hayatını kaybederken yine hiç duymadan bestelediği son eseri 10. Senfoni böylece yarım kalmıştı.
Peki siz yapay zekânın bu şekilde öne çıkması hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce 10. Senfoni’nin böyle bir yöntemle tamamlanması doğru mu? Yoksa bazı şeyler yarım mı kalmalı? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.
* Go Ustası, Yapay Zekânın Yenilemeyeceğini Anlayınca Emekli Oldu
* Terminatör 2: Yapay Zekâ, İnsanlığın Göreceği Son Durak mı?
Kaynak: CeoTudent
İşte bu beklenir. Çok merak ediyorum nasıl bir şey ortaya çıkacak.