in

Bilim İnsanları 5. Boyuta Açılan Bir Portal Keşfetmiş Olabilir

Bilim insanları sonunda 5. boyut için bir ilerleme kaydetmiş olabilir. Fizikçiler şu anda 5. boyut olarak hareket edebilecek varsayımsal bir parçacık arıyorlar.

Beşinci Boyut Portal
- Reklam -
- Reklam -

Beşinci boyut hakkında dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Bilim insanları beşinci boyuta açılan bir portal bulunmuş olabilir. İsveçli fizikçi Oskar Klein, “kütle-çekim ve elektromanyetizmin birleştiği ve insan gözüne görünmeyen” beşinci bir boyuta kapı aralamamızın çok yakın olduğunu düşünüyor.

İki kuvvet birleştiği zaman fizikte basit temel güçler teorisi adı verilen durum yaşanıyor. Teoriye göre, bilim insanları bu beşinci boyuta kapı açıldığı takdirde karanlık maddeyi gözlemleme imkânına sahip olacak. Karanlık madde evrenin kütlesinin çoğunu oluşturan ve hiçbir şekilde tanımlanamayan bir cisim.

Bilimkurguları aratmayan bu habere göre, söz konusu portalın açılması bir an meselesi. Johannes Üniversitesi’nden Javier Castellano ve Matthias Neubert’in çalışmaları ilk kez 1999’da ortaya atılan “eğri ekstra boyuta” odaklanıyor. Bu eğri ekstra boyut, “ışık ve karanlığın kozmik diyarları arasında portal açacak bir varsayımsal parçacık” sayesinde gözlemlenebiliyor.

- Reklam -

Karanlık madde kütle-çekimin (yerçekimi) nasıl çalıştığını matematiksel olarak açıklayabilecek tek ihtimal olduğu için fizikçilerin son zamanlarda dikkatini çeken konulardan. Castellano ve ekibi açılan portallarla karanlık madde kalıntıları gözlemlemeyi amaçlıyor. Bose-Einstein teorisi olarak bilinen kuantum fiziği kanunlarına göre; atomik parçacıklar aynı anda birden çok yerde ve durumda bulunabiliyorlar; söz konusu beşinci boyut açılırsa, karanlık madde fermiyonik bir durumda gözlemlenebilecek. Yani, kuantum fiziğinin temeli olan gözlemlenemezlik ortadan kaldırılarak belirlenen zamanda sadece bir kuantum durumunda duran karanlık maddelerle yeni bir fizik anlayışı doğacak. Karanlık madde hakkında daha detaylı okuma için buraya tıklayabilirsiniz.

“Beşinci Boyut”a Açılan Portal Evrenin Geçmişini Gözler Önüne Sürecek

Fermiyon haldeki karanlık maddeler, şimdiye kadar karanlık madde hakkında bildiklerimizi de değiştirecek. Şimdiye kadar gözlemlenemeyen karanlık madde kütlelerinin portal sayesinde gözlemlenebilmesi umulsa da; “eğri beşinci boyuta açılan portal yüzünden yapısı bozulmuş fermiyonların, karanlık madde gibi gözükmesi” ihtimali de var. Bu ihtimallerin hangisinin gerçekleşeceğini ise önümüzdeki aylarda çalışmaların sonuçlanmasıyla öğrenebileceğiz.

Beşinci Boyut Portal Nedir

- Reklam -

Yayınlanan çalışma kozmosun tarihine de ışık tutma gücüne de sahip. Yaratılan yeni parçacıklar, kütle-çekim dalgaları üretip evrenin dört bir yanına göndererek, Büyük Patlama’ya kadar yaşanan süreci görme imkânı doğacak. Kütle-çekim dalgası dedektörleri, gönderilen dalgaların verdiği sinyallerle evrenin en uç köşesinin bile bir haritasını ve geçmişini çıkartabilecek.

Beşinci boyuta portal açarak kuantum fiziğini tamamen değiştirme ihtimali bulunan bu yeni çalışmayla ilgili yorum ve teorilerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Movie Web

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Kont_Olaf Kont_Olaf dedi ki:

    Ben kafamı uzatıp bakmaya gönüllüyüm. :raising_hand_man:

  2. Avatar for Yegah Yegah dedi ki:

    İlginçmiş. Neden olmasın ki. Bilmediğimiz daha çok şey var bu hayatta. Kaç boyutu bilimsel “boyut” kavramı içerisine alabildi ki bilim şu ana kadar…

  3. Avatar for Yegah Yegah dedi ki:

    Bu konuyla ilgili çok sayıda film de yapıldı The Contact filmi geldi aklıma. Zamanla teknoloji geliştikçe neden daha fazlası olmasın. bin yıl önce hayal olan veya mecaj olarak anlatılabilenler şu an gerçek ötesi oldu.

  4. Avatar for Arcade Arcade dedi ki:

    5.boyutta TL Dolardan değerliyse oraya atlamaya hazırım :unicorn:

  5. Avatar for Yegah Yegah dedi ki:

    Paranın 3. boyut dışında bir değerinin olduğunu hiç sanmıyorum :rofl:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Downton Abbey 2 çıkış tarihi

Downton Abbey 2 Geliyor: Başrol Oyuncusu Doğruladı

Deniz Kabuğu Borusu Sesi Antik

Tarihin En Eski Deniz Kabuğu Borusundan Binlerce Yıl Sonra İlk Defa Ses Çıktı | Dinle