in

Tanımlanan En Eski Memeli, 225 Milyon Yıl Önce Yaşamış Bir Kır Sivri Faresi Benzeri Canlı Oldu

Bilinen en eski memeli canlı ortaya çıkartıldı. Kır sivri faresi benzeri olan Brasilodon quadrangularis, modern memelilerin evrimini aydınlatmada kilit rol oynayacak.

bilinen en eski memeli canlı keşfi
- Reklam -
- Reklam -

Bilinen en eski memeli canlı keşfedildi. 225 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen ve kır sivri faresi benzeri bir canlı olan Brasilodon quadrangularis, evrimleşme sürecini aydınlatma önemli bir rol oynayabilir.

Araştırmacılar tarafından “çok önemli” olarak nitelendirilen yeni bir keşif, dünyanın en eski memelisini belirledi. Yeni keşif, fosil diş kayıtları kullanılarak belirlendi. Bu da, daha önce doğrulanmış en eski memeliden yaklaşık 20 milyon yıl öncesine ait olduğunu işaret ediyor.

Brasilodon quadrangularis olarak adlandırılan bilinen en eski memeli canlı, yaklaşık 20 santimetre  uzunluğunda. Brezilyalı ve İngiliz bilim insanlarından oluşan bir ekip, 225 milyon yıl önce dünyanın en eski dinozorlarından bazılarıyla aynı zamanda yürüyen ve modern memelilerin atası sayılan küçük sivri fare benzeri yaratığın, evrimleşme sürecinin aydınlatılmasında önemli bir rolü olacağını düşünüyor.

- Reklam -

bilinen en eski memeli canlı keşfi

Şimdiye kadar en eski memelinin, yaklaşık 205 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen Morganucodon olduğu düşünülüyordu. “Morganucodon”ın küçük gerbil benzeri vücudu ve sivri farelere veya misk kedilerine benzeyen uzun bir yüzü vardı.

Journal of Anatomy’de yayınlanan yeni çalışmada yer alan diş kayıtları, Brasilodon quadrangularis’in 225 milyon yıl önce yaşadığını gösteriyor. Yani şimdilik bilinen en eski memelinin yaşadığı dönem, Permiyen-Triyas kitlesel yok oluş olayından 25 milyon yıl sonrasına denk geliyor. Söz konusu üçüncü ve en büyük kitlesel yok oluşun gerçekleştiği tarihlerde, okyanustaki türlerin %90’ından fazlasının yok olduğu ve kara hayvanlarının %70’i öldüğü tahmin ediliyor.

Bilinen En Eski Memeli Canlı için Daha Önce Yanlış Kimlik Tespiti Yapılmıştı

Makalenin kıdemli yazarı Martha Richter, CNN’e verdiği söyleşide Brasilodon quadrangularis’in daha önce “ileri bir sürüngen” olduğuna inandıklarını, ancak dişlerinin incelenmesinin ardından “kesinlikle” bir memeli olduğunu dile getirdi.

“Sürüngenleri düşünürseniz, yaşamları boyunca pek çok farklı dişleri vardır ama biz memelilerde sadece iki tane vardır. İlk olarak süt dişleri ve ardından onların yerini alan ikinci dişler. Bu, memelileri tanımlayan asıl şeydir.”

- Reklam -

bilinen en eski memeli Brasilodon quadrangularis

Richter ve meslektaşları, bugün Brezilya’nın en güney kesiminin kapsadığı bölgede yaşayan türün üç alt çenesini inceledi. Mikroskop aracılığıyla yapılan gözlemde sadece memelilerde bulunan yedek diş tipini keşfettiler. Ekibin beş yıldan fazla bir süredir bu proje üzerinde çalıştığını ve keşiflerini “çok önemli” olarak nitelendiren Ritcher şöyle devam etti:

“Bu, o dönemden bildiğimiz en eski dinozorların gölgelerinde yaşayan, muhtemelen oyuk açan bir hayvan olan çok, çok küçük bir memeli türü.”

Bu tür keşifler sonrasında memelilerin evrimi hakkında ne gibi bilgiler ortaya çıkabilir? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: CNN

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

the rings of power oyuncularına yönelik ırkçı tepkiler açıklama

The Rings of Power’ın Resmi Hesabından Irkçı Yorumlara Cevap: “Kadromuzla Dayanışma İçindeyiz”

Glass Onion: A Knives Out Mystery fragmanı

Daniel Craig’li “Bıçaklar Çekildi: Gizemli Bir Serüven”den Beklenen İlk Fragman Yayında