in

Bilinen İlk Anadolu Kadınının Yüzü Modellendi

Neolitik dönemde Cebelitarık’ta yaşamış bir kadının yüzü yeniden modellendi. Calpeia olarak anılan kadının Anadolu’dan gelmiş olabileceği söyleniyor.

anadolu Calpeia
- Reklam -
- Reklam -

7.500 yıl önce Neolitik dönemde Cebelitarık’ta yaşamış bir kadının kafatası kullanılarak kadının yüzü yeniden modellendi. Kafatasından yola çıkarak kadının Anadolu coğrafyasından gelmiş olabileceği öne sürüldü.

Mağaranın ismine atıfta bulunan “Calpeia” olarak adlandırılan kafatası kalıntıları, Cebelitarık Ulusal Müzesi’yle birlikte çalışan arkeologlar tarafından 1996 senesinde Europa Point yakınındaki bir mağaranın içinde bulundu.

Şu anda mevcut olan teknolojinin ve Cebelitarık Ulusal Müze Konservatörü Manuel Jaen’in becerilerinin birleşimi kafatasından DNA örneği alınmasına olanak sağladı.

- Reklam -

Dr. Cortes’in yanında müzenin yöneticisi Profesör Clive Finlayson, Dr. Geraldine Finlayson, Stewart Finlayson ve Bay Jaen de duyuruya katıldı.

Yeniden Modelleme Süreci 6 Ayda Tamamlandı

Prof. Finlayson edindikleri bilgileri şöyle açıkladı: Kadın olduğunu, siyah saçlara ve koyu gözlere sahip olduğunu biliyoruz. Asıl ilginç olan ise atalarına baktığımızda %10’u yerel avcı-toplayıcılardan, %90’ı günümüz Türkiye’sinin bulunduğu Anadolu bölgesinden geliyor.

Calpeia’nın kafatası gömüldükten sonra deforme olmuştu. Bu sebeple yeniden modelleme sırasında kafatasının taranmış bir kopyasının yeniden şekillendirilmesi ve eksik alanların doldurulması gerekti.

- Reklam -

Cortes, Calpeia’nın 7.500 yıl önce Cebelitarık’ta öldüğünde 30-40 yaşları arasında olduğunu tahmin ediyor. Calpeia bir Cebelitarıklıymış. Burada doğmuş ya da daha sonradan buraya göç etmiş. Beslenme alışkanlığına dair edinilen veri ise kadının balık avlayarak hayatta kaldığı yönünde.

Calpeia’nın yeniden modellenen yüzü hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Frodo Baggins Adı Yeni Keşfedilen Bir Türe Verildi

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sid Haig

Usta Aktör Sid Haig Hayatını Kaybetti

Ghost Rider

Marvel’ın Patronu “Ghost Rider”ı MCU’ya İstiyor