in

Birleşik Krallık, Ay’a Keşif Robotu Gönderiyor

Birleşik Krallık, Ay yüzeyine diğer ülkelerden farklı bir keşif robotu göndermeyi planlıyor. Tekerlek yerine bacakları bulunan robot, 2021 yılı için hazırlanıyor.

Birleşik Krallık
- Reklam -
- Reklam -

Birleşik Krallık, ilk uzay keşif robotunu (Rover) Ay yüzeyine 2021 yılında ulaştırmayı planlıyor. Şimdiye dek yapılmış en küçük robot gezginin tekerlek yerine bacakları bulunuyor ve örümcek görüntüsünü andırıyor.

Başarılı olduğu takdirde Birleşik Krallık, ABD, Rusya ve Çin’den sonra Ay’a keşif aracı gönderen dördüncü ülke olacak. En son İsrail’deki özel bir şirket böyle bir girişimde bulunmuş ancak gönderdikleri araç Ay yüzeyine çarparak iniş gerçekleştirememişti.

Londra ExCeL’de New Scientist Live etkinliğinde yapılan duyuruya göre keşif robotu, yeni uzay şirketi SpaceBit tarafından tasarlanmış. SpaceBit kurucusu Pavlo Tanasyuk, insanlığın orada keşfedeceği daha pek çok şeyin olduğunu, bunları bulmak üzere Ay’a araç göndereceklerini ve bu robotun, tekerlekli olanların aksine bacakları sayesinde Ay yüzeyini bir insan gibi keşfetme fırsatı sunacağını söyledi.

- Reklam -

Araç Lav Tünellerini Keşfetmek Üzere Tasarlandı

Aracın 2021 yılının haziran veya temmuz ayında Mare Serenitatis (Sükûnet Denizi) bölgesine inmesi planlanıyor. Yüzeyi dolaşarak ölçüm yapacak ve keşif verilerini toplayacak olan araç, batarya ile çalışıyor ancak yine de enerji almak için üstünde güneş panelleri de bulunmakta. Ayrıca özçekim yapabileceği iki kamera da robot üzerinde mevcut. 130 C ve eksi 130 C dereceye kadar dayanıklı olacak şekilde tasarlanan araç, bir Ay günü boyunca keşif yapabilecek.

- Reklam -

Robotta tekerlek yerine bacak kullanılmasının sebebi ise ileride yapılacak olan keşiflerde lav tünellerine girilebilmesini sağlamak ki bu daha önce yapılamamış. Tanasyuk, lav tünellerine tekerlekler ile girilemediğini, bu yüzden böyle bir tasarım yaptıklarını belirtiyor.

Bu keşif robotuyla da lav tünellerine girebilmeyi umduklarını söyleyen Tanasyuk, aracın Ay günü süresince keşif yapacağını, 10 güne kadar yüzeyde kalacağını belirtti.

Melin Arda

1990 doğumluyum ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum.Mitoloji başta olmak üzere edebiyat, müzik ve yabancı diller ile ilgileniyorum. Çeviri yapmak ve dizi/film seyretmek bu alanları bir araya getirdiği için oldukça keyifli geliyor. Bunları yaparak ve seyahat ederek farklı hayatları ve bakış açılarını görmeyi seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Özcan Ergüder

Özcan Ergüder Yeniden Raflara Geliyor!

Brad Pitt

Marvel’ın Brad Pitt Planı Heyecan Uyandırıyor