in ,

Bruce Lee’nin Gizemli Ölüm Nedeni 50 Yıl Sonra Ortaya Çıkmış Olabilir: “Çok Su İçiyordu”

Bruce Lee ölüm sebebi ile yıllardır çeşitli araştırmalara konu oldu. Bilim insanları, şimdi yeni bir hipoteze sahip: “Çok su içiyordu.”

Bruce Lee Olum Nedeni
- Reklam -
- Reklam -

Bruce Lee’nin ölüm nedeni yaklaşık 50 yıl sonra aydınlatılmış olabilir. Genç yaşta hayatını kaybeden aktörün “çok su içmekten” dolayı ölmüş olabileceği öne sürüldü.

20 Temmuz 1973’te, henüz 32 yaşındayken hayatını kaybeden Bruce Lee; sinema dünyasında kısa sürede birçok unutulmaz yapımla hafızalarda yer edinmişti. Dövüş ve aksiyon yapımlarıyla tanınan aktör Enter the Dragon, Jing wu men ve Meng long guo jiang gibi klasik dövüş filmleriyle adından söz ettirmişti.

Clinical Kidney Journal’da yayımlanan makaleye göre, Bruce Lee’nin ölüm sebebi bugüne dek tahmin edilenlerden çok daha farklı olabilir.

- Reklam -

Yatağında ölü bulunan dünyaca ünlü aktöre yapılan otopside, Lee’nin beyninin aşırı şekilde şiştiği gözlemlenmişti. Bunun nedeni olarak da oyuncunun Equagesic adlı ağrı kesici almasından kaynaklandığına inanılıyordu. Öte yandan oyuncunun zehirlendiği iddiası dahil birçok teori ölümün ardından ortaya atılmış ve tüm süreç tartışmalı bir hâl almıştı.

Bruce Lee’nin Ölüm Nedeni Yıllar Sonra Tekrar Araştırıldı

Çalışmanın yazarları, sonuçları elde etmek için Bruce Lee’nin ölümüyle ilgili bilinen gerçekleri gözden geçirmeye başladılar. Ünlü aktörün esrar ve su içtikten kısa bir süre sonra baş ağrısı ve baş dönmesi yaşadığı belgelere yansımıştı. Ardından Equagesic adlı bir ağrı kesici aldı ve iki saat sonra hayatını kaybetti. Otopsi kayıtlarına geçen ölüm nedeni ise Equagesic’e aşırı tepki nedeniyle oluşan beyin ödemiydi.

Bruce Lee Ölüm Nedeni Nedir?

Araştırmacılar, ilacın yalnızca baş ağrısının ardından alındığına dikkat çekiyor. Bu da, Lee’nin beyninin ilacı kullanmadan önce şişmeye başladığının bir kanıtı olabilir. Bilim insanları, “Equagesic’e aşırı duyarlılık bir ölüm nedeni olsaydı, beyin ödemi otopsinin tek bulgusu olmazdı,” sonucuna da ulaşıyor.

Bilim insanlarının yeni teorisi ise hiponatremi. Araştırmada şu ifadelere yer veriliyor:

“Halka açık bilgilerden yaptığımız analize dayanarak, ölüm nedeninin hiponatremiye bağlı beyin ödemi olduğunu öne sürüyoruz. Başka bir deyişle, Bruce Lee’nin böbreği, fazla suyu dışarı atamadığı için oyuncunun ölümüne neden oldu.”

Bruce Lee, Kendine Has Bir Yeme Rejimine Sahipti

Hiponatremi, sıvı alımı böbreklerin kandan suyu süzme kapasitesini aştığında ortaya çıkıyor. Genellikle bir kişi çok kısa süre içinde çok miktarda su içtiğinde yaşanıyor. Araştırmanın yazarları, Lee’nin “hiponatremi için birden fazla risk faktörüne” sahip olabileceğine inanıyor.

- Reklam -

Lee’nin katı gıdaları bıraktığı; yalnızca havuç ve elma suyuyla hayatta kaldığına dair oyuncunun eşi ve doktorları tarafından ortaya atılmış iddialar da bulunuyor. “Çay ve tost diyeti” olarak bilinen bu düşük çözünenli beslenme rejimi, Lee’nin hiponatremi yaşama ihtimalini önemli ölçüde artırmış olabilir.

Bruce Lee Ölüm Nedeni Araştırma

Öte yandan oyuncunun kaslarını daha iyi gösterebilmek adına vücudundaki sodyumu atmak için idrar söktürücü kullandığı; hayatının son dönemlerinde günde 10-20 şişe sake (Japonların pirinç ve tahıl tozundan yaptığı ulusal içkisi) içmeye başladığı da öne sürülüyor.

Oyuncunun yaşam tarzındaki bu faktörleri değerlendiren araştırmacılar, Lee’nin muhtemelen ölümünden iki ay önce beyninde ödem birikmeye başladığını ancak o sırada hiçbir teşhis konmadığını kaydediyor.

“Özetle, Lee’nin hem su alımını hem de atımını düzenleyen düzenleyen su homeostaz mekanizmalarına müdahaleden kaynaklanan hiponatremiye zemin hazırlayan çok sayıda risk faktörü vardı.

“Bruce Lee’nin belirli bir böbrek fonksiyonu bozukluğundan öldüğünü varsayıyoruz: Su homeostazını sürdürmek için yeterli suyu boşaltamamak.”

Siz Bruce Lee’nin ölüm nedeni hakkındaki bu teoriyi nasıl yorumluyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Her ölüm erjen ölümdür derler ama Lee’nin ölümü çok çok erken ölümdü.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dağlar Yıkıldığında - Cengiz Aytmatov

Cengiz Aytmatov’un Son Romanı “Dağlar Yıkıldığında” Yeniden Türkçe Raflarında

Hızlı ve Öfkeli 10 Filminin Bütçesi Kontrolden Çıktı

Yeni “Hızlı ve Öfkeli” Filminin Bütçesi ‘Kontrolden Çıktı’: Neredeyse “Avengers: Endgame” Kadar Masraflı Olacak