in

Buzul Kütlesi, Sera Gazının Geçmişini Açıklıyor

Araştırmacılar Antarktika’da, iki milyon yaşındaki buzul kütlesinden yola çıkarak sera gazlarının geçmişine doğru bir yolculuğa çıktı.

Buzul
- Reklam -
- Reklam -

Antarktika’da araştırmacılardan oluşan bir ekip tarafından ortaya çıkarılan iki milyon yıllık buzul kütlesi, bilim insanlarına geçmiş zamanlarda sera gazları ve iklim arasındaki bağlantılarla ilgili fikir veriyor. 2 milyon yaşındaki buz kütlesi, gelecekteki iklim değişikliklerinin anlaşılmasına da yardımcı olacak.

Bir grup bilim insanı sera gazı, karbondioksit ve metan değerlerini araştırmak niyetiyle buz kabarcığında bulunan iki milyon yaşındaki havayı kullanarak bir deneye imza attılar.

Bu, bilim insanlarının bu kadar yaşlı bir buz çekirdeğini ilk inceleyişleri oldu. Daha önceden bulunmuş bir buz çekirdeği 800 bin yıl öncesine dair veri sağlamıştı. Bu çekirdeği ve diğerlerini kullanan geçmiş çalışmalar atmosferik karbondioksit seviyelerinin son 800 bin sene süresince direkt olarak Antarktika ve küresel ısınmaya bağlı olduğunu işaret ediyor. Tüm bu araştırmalardan önce, iklim ve karbondioksit seviyeleri arasındaki bağlantı yeterince iyi anlaşılamamıştı.

- Reklam -

Nature dergisinde yayımlanan makale ile bu durumun değiştiği gözüküyor.

Dünyanın Buz Devri Takvimi Değişiyor

Son bir milyon senede, ortalama 100 bin yılda bir buz devri ve ardından ılık dönemler yaşandı. Fakat 2.8 milyon ile 1.2 milyon yıl arasındaki mevcut tekrarlar daha kısa sürdü. Bu süre, yaklaşık 40 bin yıl olarak gözlemleniyor ve yaşanan buz çağlarının da daha az şiddetli olduğu biliniyor.

- Reklam -

Ekip, eski zaman diliminde karbondioksit seviyelerinin nasıl değiştiğini öğrenmek istedi. Şimdiye dek yalnızca dolaylı olarak okyanus ve karadaki tortuların kimyasından sonuç elde edilebiliyordu. En yüksek karbondioksit oranlarının, son zamanlardaki ılık dönemlerdeki seviyelerle eşleştiğini keşfettiler.

Brook, çalışmanın önemli sonuçlarından birisinin karbondioksidin sıcaklığa bağlı olduğunu gösterdiğini, bununla birlikte gelecekteki iklim değişikliklerini öngörme yolunda önemli bir yol alındığını söyledi.

Brook ve ekibi daha yaşlı buzul kütleleri keşfetme umuduyla araştırmalarına devam edecek.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

wonder woman 1984

Wonder Woman 1984’un Kötüsü Belli Oldu

Witcher

Witcher Dizisinden Tarih ve Fragman Geldi