Çekirgeler, kanserli hücre tespitinde kilit rol oynayabilir. Yapılan yeni araştırmayla tıp dünyasında önemli bir eşik aşılıyor.
Teknolojinin bilim ve sağlık sektörü üzerinde yepyeni buluşlar ortaya çıkardığı bir gerçek. Ancak bitki örtülerine verdikleri zarar ve hatta cesetleriyle hastalığa yol açan çekirge, bu sefer olumlu anlamda bir anahtar olabilir.
Bilim insanları, çekirgelerin kanseri en erken evrelerinde tespit etmek için kullanılabileceğini ortaya çıkardı. Çekirgeler kanserli hücreleri sadece “koklayarak” değil, aynı zamanda farklı kanser hücre dizilerini de ayırt ederek bulabiliyor.
Peki bu işlem nasıl gerçekleşiyor? Çekirgeler, sağlıklı hücreler ve kanserli hücreler arasındaki farkları koklayabiliyor. Bu esnada beyinleri, kanser hücrelerini kokladıklarında farklı kimyasal bir tepkime sergiliyor. Bunu algılayan sensörler de bilgisayar aracılığıyla araştırmacıların kanser hücrelerini en erken evrede tespit edebilmesini sağlıyor. Makinelerin ihtiyacı olan tek şey, çekirgelerin koku alma duyusunu taklit eden küçük bir cihazdan geçen bir hastanın nefes örneği.
Michigan Eyalet Üniversitesi’nin biyomedikal mühendisliği yardımcı doçentlerinden Debajit Saha, konu hakkında şunları söyledi:
“Teorik olarak, bir cihaz aracılığıyla nefes örneği alabilirsiniz ve bu, birden fazla kanser türünü ve hatta hastalığın hangi aşamada olduğunu saptayabilir ve ayırt edebilir.”
Bilim insanları 15 yıldan fazla bir süredir benzer cihazlar üzerinde çalışıyorlar, ancak şimdiye kadar bu konuda elle tutulur bir ilerleme kaydedemediler. Şimdiki yöntem başarılı olursa, tespit sürelerini hızlandırarak dünya çapında kanser sağkalım oranları üzerinde büyük bir etki yaratabilirler.
Çekirgeler, Kanserli Hücreleri Tespit Etmekle Kalmıyor, Hangi Türden Kanser Olduğunu da Algılayabiliyor
Çekirgelerin bilim projelerinde kullanılması yeni bir olay değil. Bu nedenle araştırmacılar, onlarca yıldır benzer deneylerde kullanılan böcekleri kanser hücreleri tespitinde de denemeye karar verdiler. Bu da çekirge beyinlerinin iç işleyişinin nasıl çalıştığını bildikleri ve deneyi hızlandırdıkları anlamına geliyordu.
Çekirgelerin beyinlerinin, sağlıklı hücrelere kıyasla kanserli hücrelerdeki farklı kimyasal ’kokular’ üzerinde toplandığını keşfettiler. Böcekler sadece kanseri tespit etmekle kalmadı, aynı zamanda birbirinden farklı kanser dizilimlerini de de tespit ettiler. Bilim insanları, taşınabilir bir algılama cihazı oluşturmak için bulguları kullanmayı planlıyorlar.
Eğer söz konusu proje uygulamalı bir şekilde hayata geçerse doktorlar hastalardan ilk olarak nefes örneklerini talep edecek. Böylece erken evrelerde dahi ne tür bir kanser olduğu ortaya çıkacak. Kantitatif Sağlık Bilimi ve Mühendisliği Enstitüsü’nden Profesör Christopher Contag şunları söyledi:
“Erken teşhis çok önemli. Bu nedenle mümkün olan her aracı kullanmalıyız. Başarılı olursak, kanser tedavi edilebilir bir hastalık olacak.”
Çekirgelerin ileride gerçekten de kanserli hücre tespitinde etkin olarak kullanılabileceklerini düşünüyor musunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Mirror
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!