in

Çernobil Santrali’nin Ölümcül Odası Ziyarete Açılıyor

Çernobil Nükleer Santrali’nin hâlâ normalden 40 bin kat daha fazla radyasyon barındıran odası, turistlere açılmak için hazırlanıyor.

Çernobil
- Reklam -
- Reklam -

2019 Çernobil faciasının sık sık anıldığı bir yıl oldu. Sebebi ise Ukrayna’daki felaketi konu alan ve Emmy Ödülü’nü de alan Chernobyl dizisiydi. Her ne kadar Ukrayna bu bölgede bir turizm faaliyetine uzun süredir yer veriyor olsa da, HBO dizisi sonrası ziyaretçi sayıları oldukça artmıştı.

Şimdi ise Çernobil Nükleer Santrali’nin tam olarak yaşandığı 4. reaktörün kontrol odası, ziyaretçilere açmak için tasarlanıyor. Elbette turistler odaya girerken özel maskeler ve radyasyon engelleyici kıyafetler giymek zorundalar. Çünkü bölgedeki radyasyon oranı, normalin kırk bin kat üzerinde. 26 Nisan 1986’da gerçekleşen felaketin olduğu bölge hâlâ insan vücuduna zarar verecek derecede radyasyon içeriyor.

Faciaya engel olmak isteyen operatörlerin çalıştığı bu odanın ziyarete açılacak olması basında geniş yer buldu. Kuşkusuz HBO dizisi olmasaydı, işler bu raddeye gelmezdi.

- Reklam -

Öyle ki diziden sonra bölgedeki talebi karşılamak için yirmi bir yeni tur daha planlanmıştı. İşte 4. reaktör için düzenlenen tur da bu kapsamda ortaya çıktı.

Ziyaretçiler Odada Sadece 5 Dakika Bulunabilecek

Uygun kılık kıyafet ve donanımın dışında, elbette tek önlem bunlarla sınırlı olmayacak. Turistler, radyasyon seviyesi ölümcül olan bu odada en fazla beş dakika bulunabilecekler.

Çernobil çalışanlarına göre odada beş dakika kalmak bile, ziyaretçilere ömür boyu hatırlayabilecekleri bir deneyim sağlayacakmış. Bu tecrübenin ise kesinlikle tüyler ürpertici olacağı söyleniyor.

- Reklam -

Ukrayna basınına göre bu sene bölgeye gelen turist sayısı 85.000 olarak açıklandı.

Dark Tourism (Karanlık Turizm) olarak anılan bu organizasyon yöntemi, dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan felaketler sonrasında kendisini göstermeye başlayan; nispeten de yeni sayılabilecek bir turizm şekli.


* Var Olmaması Gereken Bir Gezegen Keşfedildi

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

DMZ

DMZ Çizgi Romanı Diziye Uyarlanıyor

Tessa Thompson The Batman

The Batman Filminde Catwoman Adayları Açıklandı