in

Charles Darwin’in Çalınan Notları Yıllar Sonra Gizemli Bir Şekilde Geri Döndü

Charles Darwin tarafından yazılan ve 22 yıl önce Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi’nden çalınan defterler gizemli bir şekilde geri getirildi.

charles darwin notları
- Reklam -
- Reklam -

Charles Darwin tarafından tutulan defterler 22 yıl önce Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi’nden çalınmıştı. Notlar, beklenmedik bir şekilde geri döndü.

Milyonlarca dolar değerinde ve bizzat Charles Darwin imzalı yazılan not defterleri çalındıktan 22 yıl sonra Cambridge Üniversitesi’ne geri döndü. Pembe bir hediye çantası içinde kütüphaneye bırakılan defterleri kimin getirdiği hâlâ bilinmiyor.

Doğal seleksiyon ve evrim teorilerini ortaya atan Charles Darwin bilim dünyasında herkesin kabul ettiği özel bir yere sahip. 1830’lu yıllarda Galapagos adalarına yaptığı ziyaretten sonra not defterine çizdiği ‘yaşam ağacı’ evrim teorisini geliştirmesi açısından kritik bir öneme sahip. Bu ziyaretten ve çizimden yaklaşık 20 yıl sonra yazacağı Türlerin Kökeni isimli kitabın temelleri ise yine not defterine aldığı yazılarda yer alıyor.

- Reklam -

charles darwin notları kütüphane

Cambridge Üniversitesi bilim felsefesi kürsü başkanı Jim Secord yıllardır kayıp olan defterlere dair şunları söylüyor:

“Doğal seçilim ve evrim teorileri yaşamın ve çevresel bilimlerin etkilendiği en önemli teoriler arasında. Dolayısıyla bütün bu düşüncelerin bir araya geldiği bu defterler bilim dünyasının belki de en önemli dokümanları.”

arşiv eserleri

Charles Darwin İmzalı Kayıp Defterler “Mutlu Paskalyalar” Yazılı Notla Geri Döndü

Charles Darwin tarafından yazılan notlar en son 2000 yılının kasım ayında resimlerinin çekilmesi isteği ile tutuldukları odadan çıkmıştı. İki ay sonra yapılan rutin incelemeler sonrasında belgelerin kayıp olduğu fark edilmişti. Ancak Cambridge Üniversitesi’nin 10 milyon farklı kitabı arasında farklı bir yere yerleştirilmiş olabileceği ihtimali göz önünde bulundurularak kayıp ilanı verilmemişti. Yıllar içindeki detaylı aramalara rağmen 2020 yılında polise resmi bir başvuruda bulunarak notların çalındığı ihbarı yapıldı.

charles darwin notları paskalya

- Reklam -

İhbar üzerine Cambridge Üniversitesine getirilen belgelerin gerçek olduğu uzmanlar tarafından onaylandı. Kâğıt üzerindeki mürekkebin Darwin’in o dönemde kullandığı mürekkeple uyuştuğu ve kullandığı kalemden arta kalan bakır parçalarının harflerin kenarında biriktiği doğrulandı. Uzmanlara göre bunlar taklit edilemeyecek ayrıntılar.

Kütüphane Görevlisi Dr. Jessica Gardner ise not defterlerinin oldukça iyi bir durumda olduğunu söylüyor. 22 yıl boyunca saklanma koşullarının oldukça iyi olduğunu nem ve güneş ışığından saklandığını tahmin ediyor.

“Nerede oldukları hakkında hiçbir fikrim yok. Ancak kullanılmadıkları ve bu kadar uzun zamandır dikkatli bir şekilde saklandıkları çok belli. Kuru bir ortamda tutulduklarını ve neme maruz kalmadıklarını söyleyebilirim. Bu belki de sadece bir spekülasyon ama bu notları alan kişi onları güvenli bir yerde mi tutmuş?”

charles darwin arşiv

Kütüphaneye pembe bir hediye çantası içinde bırakılan notların üzerinde ise “Kütüphaneci, Mutlu Paskalyalar, X” notu yer alıyor. Kütüphanenin çevresinde güvenlik kameraları olmasına rağmen paketin bırakıldığı yeri gören bir kamera yok. İngiltere polisi konuya dair ipuçlarının olduğunu ve detaylı bir araştırmanın yürütüldüğünü söylüyor.

Siz Charles Darwin’in kayıp notlarının geri getirilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Asgar Farhadi İntihal suç

Oscar Ödüllü İranlı Yönetmen Asghar Farhadi İntihal Suçuyla Yargılanıyor

emma watson atatürk disney dizi

Emma Watson, Disney’in Atatürk Dizisine Katıldı: Müzikler Hans Zimmer’dan