in ,

“Yapay Zekânın Akademik Makalelerdeki Hileli Kullanımı” Hakkındaki Makaleyi Yapay Zekâ Yazmış

ChatGPT botunun akademik makalelerdeki kötüye kullanımı hakkında yazılmış ve akademik onay alarak yayımlanmış bir makalenin, ChatGPT tarafından yazıldığı ortaya çıktı.

ChatGPT Akademik Makale
- Reklam -
- Reklam -

ChatGPT botu kullanılarak kaleme alınan ve editör onayından geçen makale, akademik bir dergide kendisine yer buldu.

Chatting and Cheating: Ensuring Academic Integrity in the Era of ChatGTP (Konuşmak ve Kopya Çekmek: ChatGPT Döneminde Akademik Bütünlüğü Korumak) isimli akademik makale bu ay bir eğitim dergisinde yayımlandı. Makale bünyesinde yapay zekâ araçlarının “özellikle akademik dünyada dürüstlük ve intihal noktasında bazı zorluklara ve endişelere” sebep verdiğinden bahsedildi.

Makalenin okurları ve elbette makalenin dergide yayımlanması için onay veren editörlerin bilmediği şey ise makalenin bir yapay zekâ botu olan ChatGPT tarafından yazılmış olduğuydu. Makalenin yazarı olarak gözüken Plymouth Marjon Üniversitesi akademik pratik yöneticisi Prof. Debby Cotton konuya dair şunları söyledi:

- Reklam -

“ChatGPT’nin ne kadar yüksek bir seviyede yazdığını göstermek istedik. Bu silahlanma yarışı gibi. Teknoloji çok yüksek bir hızda gelişiyor ve üniversitelerin bunu geçmesi çok zor olacak.”

ChatGPT Akademik Makale Yapay Zeka

Cotton, Plymouth Üniversitesi’nde çalışan iki meslektaşı ile birlikte Innovations in Education and Teaching International dergisindeki editörleri uyarmıştı. Ancak makaleyi okuyan dört akademisyen eserin Plymouth Üniversitesi bünyesinde çalışan üç eğitimci tarafından yazıldığını düşünerek makalenin yayımlanması için onay vermişti.

ChatGPT Botu Gibi Yapay Zekâ Yazılımlarını Kullanan Öğrenciler Okullardan Atılabilir

Uzun zamandır üniversiteler daha önceden yazılmış makaleleri düzenleyerek yeniden yazmış gibi gösteren sistemlerle mücadele içindeydi. Ancak şimdilerde ChatGPT gibi sistemlerin gelişmesi ile birlikte akademisyenler ve enstitüler bu tür yapay zekâ çıktılarını kendi işleri gibi kullanan öğrencileri yakaladıklarını söylüyor. The Observer’ın haberine göre bazı üniversiteler bu tür programları kullanan öğrencileri okullardan uzaklaştıracağını bile açıklıyor.

Diğer taraftan bilgisayar mühendisi ve Imperial Collage’dan Thomas Lancaster ise üniversitelerde panik yaşandığını kaydetti:

“Eğer hepimizin önüne yazılı bir metin gelse, yazı standardının çok iyi olmasından dolayı bunun bir makine tarafından yazıldığını kanıtlamamız çok zor olur. Hatta bazı durumlarda İngilizcenin kullanımı ve grameri bir öğrencinin yazdığından daha iyi.”

Lancaster en son geçen hafta güncellenen ChatGPT-4 modeline karşı uyarıyor. Yeni güncellemeyle bu programın “daha insani” ve daha akıcı biçimde yazdığını da aktarıyor.

yapay zekâ robot ceo

“Yapay Zekâ Kullanarak Kopya Çekmek Kariyerinizi Bitirebilir”

Üniversiteler ise akademik yazılarda bu tür programların kullanılıp kullanılmadığını nasıl tespit edeceklerini bulmaya çalışıyor. Bu noktada üniversitelerin en büyük yardımcısı ise ChatGPT gibi programların akademik referansları nasıl vereceklerini bilmemesi. Yapay zekâ, yazdığı metinler ile ilgili verdiği referansların çoğunu ya şüpheli ya da tamamen uydurma olarak ekliyor. Dolayısıyla Cotton, akademik yazıların denetleyiciler tarafından tespit edilmesinde en etkili yöntemin referansların eklenmesi ya da çıkarılması olduğunu söylüyor.

Lancaster, San Francisco temelli OpenAI şirketi tarafından yaratılan ChatGPT gibi programların “başlangıç seviyesindeki makalelerde iyi iş çıkaracağını” ancak ilerleyen süreçte kullanıcıyı yarı yolda bırakacağını söylüyor:

- Reklam -

“Araştırdığınız konu detaya inmeye başladıkça programın internet üzerinden bulacağı kaynak daha da azalacak. Bütün tezinizi onunla yazabileceğini sanmıyorum.”

Bristol Üniversitesi ise çalışanlarına ChatGPT gibi yapay zekâ kullanan öğrencileri nasıl tespit edeceklerini göstermek için yeni bir sistem oluşturan kurumlar arasında. Prof. Kate Whittington bu tür düzenlemelerin standartları korumak için konulduğunu aktarıyor:

“Bu bir hatalı davrandın ve okuldan atıldın durumu değil. Bu standartlarımızı korumak adına kopyayı kesinlikle kabul etmediğimizi açıkça ortaya koyuyor. Eğer mezuniyetiniz için kopya çekerseniz ve sonrasında bir işe girerseniz kariyerinizde istediğiniz biçimde ilerlemeniz mümkün değil.”

MSN Yapay Zeka Sahte Haber

Coventry Üniversitesi’nden Irene Glendinning bu tür programları kullanan öğrencileri tespit ettiklerini bildiriyor:

“Bu tür ekipmanları kullanan öğrencilerin okuldan uzaklaştırılabileceklerini göstermek için çalışmalarımızı artırıyoruz. Meslektaşlarım şimdiden bu tür vakalarla karşılaşıyor. Ne kadarını gözden kaçırdığımızı bilmiyorum ama bu tür vakalar var.”

Bazı öğrencilerin programın neyi yanlış yaptığını bilmediği için yakalandığını söyleyen Glendinning meslektaşlarına, “eğer makalede öğrencinizin sesini duyamıyorsanız endişelenmelisiniz” diye sesleniyor.

“Bilgisayar mühendisliği gibi yapay zekâ programları da bir kod yazıyor ve bu kod büyük ihtimalle bazı problemler içeriyor. Bu problemleri, programın temellerini anlamadığınız sürece çözemezsiniz.

2020 yılında GPT-3 botu, akıllara Isaac Asimov’un Üç Robot Yasası’nı getiren “korkmayın, sizi öldürmeyeceğim” temalı bir makale yazmıştı.

Siz yapay zekâ programlarının akademik dünyada kullanılması hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir ve içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mitat Fragmanı: Doğu Yücel Uyarlaması Ufukta Gözüktü

Başrolünde Kadir Doğulu’nun Yer Aldığı Doğu Yücel Uyarlaması “Mitat” Filminden İlk Fragman

Beethoven Ölüm Nedeni

Beethoven’ın Ölüm Nedenindeki Gizem 200 Yıl Sonra Aralanıyor: Sanatçının DNA’sı İlk Defa Analiz Edildi