in

Çin, Ay Görevi Hazırlıklarını Tamamladı

Çin Ulusal Uzay Dairesi, Ay yüzeyinden örnekler alıp gezegene geri dönecek projesi için tarih verdi. Chang’e-5 görevi 2020’nin ilk yarısında başlıyor.

Çin Ulusal Uzay Dairesi
- Reklam -
- Reklam -

Çin uzay araştırmaları konusunda yeni adımlar atmayı sürdürüyor. 2020 yılının sonlarında Chang’e-5 uzay aracını Ay’a göndermeyi planlayan Çin, görev esnasında Ay yüzeyinden parça almayı ve geri dönmeyi hedefliyor.

İddialı görev Long March 5, ağır roketinin üzerinde uzaya Hainan adasında bulunan Wenchang Uydu Fırlatma Merkezi’nde başlayacak.

Chang’e-5, ayın batı yakasının Oceanus Procellarum bölgesinde yer alan volkanik bir oluşum olan Mons Rümker’e yakın bir bölgeden 2 kilogram toprak örneği toplayıp geri getirmeye çalışacak. Araç örnekleri topladıktan sonra, yükselen bir araç kalkacak ve ayın üstündeki bir yörünge modülü ile sabitlenecek.

- Reklam -

Bir geri dönüş kapsülü daha sonra Dünya’ya yakın yörüngeden ayrılarak aracı geri getirecek. Dönüş kapsülü numuneleri ülkenin Shenzhou mürettebatının görev yaptığı toprakla aynı bölgeye ulaştıracak.

Deneme Uçuşu 2020’nin İlk Yarısında Yapılacak

Uzaktan yönlendirmeler ile gerçekleştirilecek görev, gelecekte mürettebatlı aya iniş sırasında yaşanabilecek muhtemel sorunları da ön görme fırsatını tanıyacak.

- Reklam -

Sovyetler Birliği’nin 1976 tarihli Luna 24 görevi ile benzerlik taşıyan Chang’e-5; öncülüne göre çok daha kapsamlı bir görev olacak.

Çin’in ay keşif programının baş tasarımcısı olan Wu Weiren, geçtiğimiz ay devlet televizyonuna verdiği söyleşide, görevin 2020 yılında yapılacak ilk Çin Uzay Bilim Meclisi’nde başlatılacağını söylemişti.

Chang’e-5 öncesinde 2020’nin ilk yarısında, bir uzay istasyonu inşaatına başlamada öncül olarak Long March 5B’nin deneme uçuşu yapacak. Bunu takiben, dördüncü Long March 5, temmuz veya ağustos aylarında Çin’in Mars’a ilk bağımsız gezegenler arası görevini başlatacak.

Çin, 2017 yılının temmuz ayında da Long March 5 isimli Mars projesini duyurmuş fakat söz konusu uçuş denemesi başarısız olmuştu. Başarısız olan uçuş denemesi de, bu yılın sonunda harekete geçmesi planlanan Chang’e-5’in gecikmesine neden olmuştu.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ant-Man

Ant-Man 3’ün Yönetmeni Belli Oldu

Arkadaş Mektupları

50 Kuşağını Aydınlatan Arkadaş Mektupları Çıktı