in

Çin, Ay Yüzeyinin Altında Su Tespit Etti: Yerinde Yapılan İlk Keşif Tarihe Geçti

Çin, radar incelemeleri sonucunda Ay yüzeyinin altında su tespit ettiğini açıkladı. Keşif, ‘yerinde yapılması’ yönüyle ilk olma özelliğini taşıyor.

Çin, Ay Yüzeyinin Altında Su Buldu
- Reklam -
- Reklam -

Çin, Ay yüzeyinin altında su tespit etti. Uzay araştırmaları hız kesmeden devam ederken yeni bir keşif haberi de Uzak Doğu’dan geldi. Yapılan radar incelemeleri sonucunda su kalıntılarının tespit edildiği açıklandı. Keşfin ’yerinde yapılması’ detayı ise farkı yaratan unsur oldu.

Uzay konusunda son birkaç on yılda çok önemli gelişmeler kat edilse de ne yazık ki bunların çoğu teori ve gözlem dışına geçemedi. Gezegenimize en yakın kara parçası olan uydumuz Ay bile hâla gizemini koruyor ve bazı şeyleri tam anlamıyla çözebilmiş değiliz. Bugüne dek ay yüzeyinde su olabileceği, geçmişte var olduğu gibi birçok haber çıktı. Ancak bunların tamamı, teleskop ve özel gözlem cihazları ile ortaya çıkan bulgular neticesinde paylaşıldı.

Son olarak Ekim 2020’de Ay’da su varlığının yaygın olduğu NASA tarafından doğrulanmıştı. Ancak bu çalışma SOFIA (Kızılötesi Astronomi için Statosferik Gözlem) teleskopu kullanılarak yapılmıştı. Şimdi ise Çin, doğrudan “yerinden tespit” yaparak Ay yüzeyinin altında su tespit ettiğini duyurdu.

- Reklam -

Aralık 2020 tarihinde Ay’a iniş yapan Çin uzay aracı Chang’e 5 sayesinde yüzeyin altında su tespit edildi. Bulgu, Science Advances adlı hakemli bilimsel dergide 7 Ocak’ta “Chang’e 5 Lander tarafından Ay’daki suyun yerinde tespiti” başlığıyla yayımlandı. Makalede yer alan bilgiye göre Panoramik bir kamera, mineralojik spektrometre (LMS) ve yüzeye nüfuz eden bir radar sistemini kullanan uzay aracından gelen veriler, Pekin’de bulunan Çin Bilimler Akademisi’nin liderlik ettiği uluslararası bir araştırma ekibi (Mānoa’daki Hawaii Üniversitesi, CAS’ın Şanghay Teknik Fizik Enstitüsü ve Nanjing Üniversitesi) tarafından incelendi.

Çin Ay Yüzeyi Altında Tespit Ettiği Suyla İlgili Çalışmalara Devam Edecek

Çin, Ay Yüzeyinin Altında Su Buldu

Çin Bilimler Akademisi araştırmacısı Lin Honglei, elde edilen veriler hakkında şunları söyledi:

“Bu çalışma Ay yüzeyinde su belirtilerini yakın mesafeden ve yüksek çözünürlükte tespit etmek için ilk fırsat olan Ay’da bir “saha gezisi” gibiydi.”

- Reklam -

Yapılan araştırmada ekip, Chang’e-5 iniş aracı tarafından elde edilen yansıma spektral verilerinde suyun varlığını gösteren sinyalleri gözlemledi. Teoriye göre güneş rüzgarının hidrojen atomlarını yavaş yavaş Ay’a doğru sürüklemesiyle su oluşumu yaşandı.

Bilim insanları uzun bir süredir Ay’da buz ve su olduğundan şüphelendikleri için, araştırmanın ortaya çıkardığı sonuçlar da bu gözlemler ile paralellik içeriyor. Araştırmanın devam etmesi durumunda astronotların Ay’da uzun vadeli yer alma olasılıkları artacaktır.

Çin’in yaptığı keşif hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Yapay güneş sonrası gelen bu haberle Çin’in bu alandaki çalışmaları konusundaki fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Peta Pixel

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for kara kara dedi ki:

    Silent Sea dizisindeki su da bilimsel veriye kavuşmuş oldu.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Zaman Sığınağı - Georgi Gospodinov

Bulgar Yazar Georgi Gospodinov’un Yeni Romanı “Zaman Sığınağı” Türkçede

2022'nin Heyecanla Beklenen 6 İddialı Marvel Çizgi Romanı

2022’nin Heyecanla Beklenen 6 İddialı Marvel Çizgi Romanı