in

Kontrolden Çıkmasıyla Panik Yaratmıştı: Çin’in Roketi Hint Okyanusu’na Düştü

Çin roketi Long March 5B, birkaç gün önce kontrolünü kaybetmiş ve Dünya için tehdit haline gelmişti. Araç Hint Okyanusu açıklarına çakıldı, tehlike sona erdi.

Çin Roketi Long March 5B, Hint Okyanus
- Reklam -
- Reklam -

Kontrolden çıkan Çin uzay aracı Long March 5B (Chang Zheng 5) Hint Okyanusu’na düştü. Çin’in uzay istasyonu için gönderdiği roket kontrolünü kaybetmiş ve tüm dünyayı adeta hedef tahtasına dönüştürmüştü. Neyse ki korkulan olmadı ve roket okyanusa düşerek sulara karıştı.

Kendi uzay istasyonunu kurmak için harekete geçen Çin, 29 Nisan 2021 tarihinde Long March 5B roketini ateşlemişti. Roket atmosfere ulaştıktan sonra kontrolünü kaybetmiş ve bir süre sahipsiz bir şekilde Dünya’nın çevresinde dolaşmıştı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu geniş bir alanı tehdit eden roket enkazı, herhangi bir yerleşim yerinin üstüne düşmeyerek yürekleri rahatlattı.

Uzay istasyonunun ana modülünü taşıyan roketin ağırlığı 22 tonu buluyordu. Kontrolünü kaybeden roket, gezegenimizin çevresini saatte 25 bin kilometre hız ile turlamaya başladı.

- Reklam -

çin uzay aracı kontrol kayıp dünya

Bu hafta sonu tekrar atmosfere girmesi ve Dünya’ya çakılması beklenen roket tahminleri doğru çıkardı. Bu sabah Long March 5B roketi Dünya’ya çarparak tehdidini noktaladı.

Çin İnsanlı Uzay Mühendisliği Ofisi tarafından yapılan açıklamada roketin Türkiye saati ile 05.24’te Maldivler yakınlarına düştüğü ifade edildi. Roketin konumu internet ortamından da çevrim içi olarak takip edilebiliyordu.

Kontrolünü Kaybeden Çin Roketi Hint Okyanusu’nda Maldivler Yakınlarına Düştü

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) yakın gelecekte ömrünü tamamlayacak. Dolayısıyla uzayda sabit olarak kalacak yeni istasyonlar giderek önemli bir hal alıyor. Çin de bu pastada kendisine ait olan bir istasyon için çalışmalara başlamıştı. Tianhe adlı modül uzaya taşındı taşınmasına ancak modülü götüren roket kontrolünü kaybetti. Long March 5B istenilen noktaya inişini gerçekleştiremedi. Çarpma ise kaçınılmaz bir hal aldı.

Çin Roketi Long March 5B, Hint Okyanus

- Reklam -

Kontrolden çıkan uzay aracın nereye düşebileceğine dair yoğun çalışmalar yapılmıştı. Pentagon (Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı) tarafından yapılan son açıklama çarpmanın gerçekleşeceği en olası konumun Türkmenistan’da bir çöl olarak açıklanmıştı.

Neticede roket Hint Okyanusu’nda Maldivler yakınlarına düştü ve tehlike şimdilik sona erdi.

Çin tarafı çarpmadan önce Batı’nın dünyayı gereksiz yere paniğe sevk ettiğine dair açıklamalarda bulunmuş ve herkesi sakin olmaya davet etmişti.

Konu hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Bu şükür ki kazasız atlatıldı ama tepemizde dönüp duran binlercesi var.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hailstone Korku Çizgi Romanı

ComiXology’den Yeni Korku Çizgi Romanı: “Hailstone”

Stephen King, Reservoir Dogs yorum

Stephen King İlk Defa İzlediği Reservoir Dogs’ı Yorumladı: Tüm Bu Gecikmenin Tuhaf Bir Sebebi Var