in

Çin’in Uzay Aracı Dünya’ya Düşecek: Türkiye de Tehlikede

Çin’in uzay aracı kontrolünü kaybetti. Long March 5B roketi Dünya’ya çarpacak. Tehlike altındaki bölgeler arasında Türkiye de var.

Çin Uzay Aracı Dünya düşecek türkiye tehlike
- Reklam -
- Reklam -

Çin tarafından uzaya gönderilen Long March 5B (Chang Zheng 5) adlı roket bir süre önce kontrolden çıktı. Aracın enkazı Dünya üzerinde bir noktaya düşecek. Bu olası alanlar arasında Türkiye de yer alıyor.

Çin’in kendi uzay istasyonunu kurmak için 29 Nisan 2021 tarihinde yolladığı ilk modülü atmosfere taşıyan roket kontrolünü kaybetti. Şimdi ise aracın Dünya üzerine düşmesi bekleniyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) roketi anbean takip ediyor.

Roketin tam olarak nereye düşeceği henüz kestirilememiş olsa da “olası bölgeler” arasında Türkiye’den birçok şehir de yer alıyor. Avrupa Uzay Ajansı, yaptığı açıklamalarda enkaza ait parçaların 41’inci kuzey ve güney enlemleri arasına düşebileceğini ifade ediyor.

- Reklam -

çin uzay aracı dünya türkiye düşme risk

Pentagon, Los Angelas’taki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nden Çin’in kayıp roketini izlemeyi sürdürüyor. 18. Uzay Kontrol Filosu, aynı zamanda dünyaya düşme ihtimali olan 27 binden fazla roket enkazını da takip ediyor.

Çin Uzay Aracı Bu Hafta Sonu Dünya’ya Düşecek

Long March 5B’nin düşeceği net nokta hâlâ kestirilemiyor. Öte yandan 8 ve 9 Mayıs (bu hafta sonu) aracın atmosferden ayrılıp Dünya’ya çarpması bekleniyor.

İhtimaller elbette roketin doğrudan bir okyanusa düşmesinden yana. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Jonathan McDowell, enkazın atmosferde yanmayacağını ve büyük olasılıkla okyanusa düşeceğini belirtiyor.

McDowell daha önce geçen yıl mayıs ayında yine bir Long March 5B enkazının Dünya’ya düştüğünü hatırlattı. Fildişi Sahili’ne çarpan enkaz birkaç binaya hasar vermiş ancak ölü ya da yaralı olmamıştı.

long march 5b uzay

- Reklam -

Aracın rotasını buraya tıklayarak takip edebilirsiniz. Enkazın tam olarak nereye düşeceği, çarpmadan 2 saat önce belli olacak.

“Batı’nın Yalanları”

Elbette roket enkazının bir yaşam alanının üstüne düşme ihtimali de bulunuyor. Çin cephesi ise resmi kanallarından, “Paniğe gerek yok,” açıklamaları yaparak her şeyi “Batı’nın yalanları” olarak tanımlıyor.

29 Nisan’da Hainan Adası’ndan yollanan roket, planlara uygun şekilde yörüngeye girmişti. Ancak sonrasında işler beklendiği gibi gitmemiş ve yetkililer aracın kontrolünü yitirmişti.

çin uzay aracı kontrol kayıp dünya

Çin Uzay İstasyonu Projesi için ise çalışmalar hız kesmeden devam edecek. Uluslararası Uzay İstasyonu’nun görev süresinin sona ermesi ile Çin’in uzayda önemli bir üsse sahip olması bekleniyor.

Sizin konu hakkındaki görüşleriniz neler? Enkazın düşeceği noktaya dair tahminleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Akuma_Blade Akuma_Blade dedi ki:

    F15 ve Mig 25 gibi uçaklar 80’li yıllarda bile düşman bir ülkeye ait bir uyduyu yokedebilmek için üst irtifadan alt yörüngeye roket ateşleyebildiklerini kanıtlamıştı, şu an teorik olarak tüm dünya tehlikedeyken neden bu uçaklar yeniden kullanılmıyor, anlayamıyorum doğrusu.

  2. Avatar for baltuntas baltuntas dedi ki:

    Adamlar dünyanın tırreki gibi sürekli problem çıkarıyor yav.

  3. Avatar for Orhan_Kolibandi Orhan_Kolibandi dedi ki:

    Her sene Türkiye’ye bir şey düşecek diye haber yapıyorlar, sonra bakıyoruz ya denize düşmüş ya da yanıp kül olmuş. Hevesimiz hep kursağımızda kaldı.

  4. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Türkiye tehlikede olmasa şaşardım. Korkacak bir şey yok düşerse gelir gelir bu şansla tam benim kafamın üstüne düşer. Sıkıntı yok yani :joy:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

evrenin sonu

Herkesin Merak Ettiği O Soru: Evrenin Sonunda Ne Var?

Adrien Brody, Succession 3. Sezon Oyuncu Kadrosu

Oscar Ödüllü Aktör Adrien Brody, Succession 3. Sezon Kadrosunda