in

Çin Yapay Güneş Üretti: Güneş’ten 5 Kat Daha Yüksek Sıcaklığa Ulaştı

Çin tarafından geliştirilen EAST isimli Yapay Güneş sistemi, bir süreliğine Güneş’in çekirdeğinden 5 kat daha yüksek sıcaklıkta çalışmayı başardı.

Çin Yapay Güneş
- Reklam -
- Reklam -

Çin, ürettiği yapay güneş ile Güneş’ten daha yüksek sıcaklıklara ulaşmayı başardı. Projenin başarıya ulaşması halinde tükenmesi olası enerji kaynaklarına önemli bir çözüm üretilebilir.

Çin’in resmi haber ajansı olan Xinhua Haber Ajansı’nın haberine göre, “yapay güneş” olarak da bilinen nükleer füzyon reaktörü 17 dakika boyunca Güneş’in çekirdeğinin 5 katı sıcaklığa erişti. The Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) adıyla anılan, dilimize de Deneysel Gelişmiş Süperiletken Tokamak olarak çevrilebilecek reaktör, deneyler sırasında 70 milyon santigrat dereceye ulaştı.

Çin’in uzun yıllardır geliştirmeye devam ettiği bu projenin farklı ülkelerde de benzer muadilleri olduğu biliniyor. Bu cihazın geliştirilmesindeki asıl amaç, yıldızlarda meydana gelen doğal reaksiyonları taklit ederek neredeyse sınırsız ve temiz bir enerji ürterimi sağlamak. Böylece ilerisi adına Dünya’nın en önemli sorunlarından biri çözüme kavuşturulmuş olacak.

- Reklam -

Çin Bilimler Akademisi Plazma Fiziği Enstitüsü’nde araştırmacı görevinde bulunan ve son deneye de öncülük eden Gong Xianzu, yapılan deneyle birlikte reaktörün çalıştırılmasına yönelik sağlam bir bilimsel ve deneysel temel oluşturduklarını söyledi.

Yapay Güneş, çalıştırıldığı 17 dakika ve 36 saniye boyunca yaklaşık 70 milyon santigrat dereceleri gördü. Bu rakamlarla, tüm deney boyunca Güneş’ten tam 5 kat daha yüksek bir sıcaklığa eriştiği anlamına geliyor. EAST geçen yılın mayıs ayında 1 dakika ve 41 saniyelik bir süre boyunca 120 milyon derecelik bir sıcaklık değerine daha ulaşmıştı.

Yapay Güneş Projeleri Geleceğin Temiz Enerji Üretimini Sağlayabilir

Çin Yapay Güneş

Güneş’in fiziğini kopyalayan nükleer füzyon reaktörleri, elektriğe dönüştürülebilecek büyük miktarda enerji üretmek için atom çekirdeklerini birleştiriyor. Bu süreç, ticari nükleer enerji üretimine güç sağlayan nükleer fisyon sürecinin aksine, hiçbir fosil yakıt içermiyor. Hatta geride hiçbir tehlikeli atık madde de bırakmıyor. Fizikçiler ayrıca çevresel bir felaket riskinin çok daha az olduğunu iddia ediyorlar.

- Reklam -

Nükleer füzyon, temiz enerji üretimi adına her ne kadar umut edici başarılar elde etse de teknolojiyle ilgili onlarca yıldır yapılan araştırmalara rağmen, şimdiye dek laboratuvar dışında herhangi bir somut uygulama başlamış değil.

Çin’in reaktör ekibi, şu anda Fransa’nın Marsilya kentinde inşa edilen başka bir nükleer füzyon reaktörü mega projesine de teknik destek sağlayacak. Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör (The International Thermonuclear Experimental Reactor – ITER), tamamlandığında dünyanın en büyük reaktörü olacak.

İngiltere de ayrıca, geçen ay açıkladığı kısa bir liste ile “yeşil sanayi devrimi”nin bir parçası olarak bir nükleer füzyon santrali inşa etmeyi planlıyor. Enerji Üretimi için Küresel Tokamak (STEP) projesi, 2024 yılına kadar bir konsept tasarım üretmeyi ve 2040’larda ise enerji üretimini sağlamayı hedefliyor.

Çin’in söz konusu projesi hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Srbs Srbs dedi ki:

    Füzyon, yıllardır süren hayal. Almanlar, Fransızlar ve Çin sonsuz ve temiz enerjinin peşinde. Biz neyin peşindeyiz.

  2. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Çay.

    (20 karakter sınırı zulümdür.)

  3. Avatar for Srbs Srbs dedi ki:

    Püskevit değil miydi o

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Marvel Filmleri

Marvel Filmleri 2021 Sinema Gişe Gelirinin Yüzde 30’unu Sırtladı

Acun Ilıcalı Hasan Can Kaya RTÜK Konuşanlar Exxen

Hasan Can Kaya’dan Konuşanlar’a Ceza Kesen RTÜK Hakkında İlk Açıklama: “İftira ve Karalama Kampanyası”