in ,

Dünyada İlk: Cinayet Kurbanı Deepfake Teknolojisiyle ‘Geri Getirildi’

Cinayet kurbanı dünyada ilk defa deepfake teknolojisiyle ‘geri getirildi’. Hollanda polisi 2003 yılında öldürülen bir gencin cinayetini çözmek için yeni teknolojiye başvurdu.

Cinayet Kurbanı, Deepfake ile 'Geri Getirildi'
- Reklam -
- Reklam -

Cinayet kurbanı deepfake teknolojisiyle geri getirildi. Hollanda polisi, 2003 yılında bir gencin öldürülmesiyle ilgili bilgi almak için deepfake teknolojisini kullanarak bir video hazırladı. Rotterdam’daki yetkililer, bunu yapay olarak manipüle edilmiş görüntüleri kullanan “dünyadaki ilk soruşturma” olarak nitelendirdiler.

Özellikle bazı ünlüleri farklı filmlere ekleyerek eğlence amaçlı kullanılan deepfake teknolojisi her geçen gün farklı alanlarda gündeme geliyor. Bu sefer Hollanda polisi tarafından kullanılan teknoloji, 2003 yılında Rotterdam metro istasyonunun otoparkında arkadaşlarıyla kartopu oynarken vurularak öldürülen 13 yaşındaki genç futbolcu Sedar Soares’in cinayetine konu oluyor.

Polisin teşkilatı organize bir suç çetesinin metro istasyonunun yakınında faaliyet gösterdiğine ve Sedar’ın “tamamen kötü şanstan yeraltı dünyasının şiddetinin kurbanı” olduğuna inanıyorlar. Yani bir anda öldürülen 13 yaşındaki çocuğun sadece yanlış zamanda ve yanlış yerde bulunduğunu söylüyorlar.

- Reklam -

Şimdi de ölümünden yaklaşık 20 yıl sonra deepfake teknolojisi ile canlandırılan çocuğun davası tekrar gündeme geldi. Rotterdam yetkilileri, Soares’in taklit edildiği görüntülerin kullanıldığı soruşturmayı “dünyada ilk” olarak niteledi.

Yayınlanan video Sedar Soares’in akrabaları, arkadaşları ve eski öğretmenleriyle çevrili bir şekilde kolunun altında bir top ile bir futbol sahasında yürüdüğünü gösteriyor. Video, Sedar’ın kameraya doğru, “Daha fazlasını biliyor musun? O zaman şimdi konuş!” sorusunu sormasıyla sona eriyor.

Cinayet Kurbanı Deepfake Teknolojisi ile Videoya Konuk Oldu

YouTube video

Hollanda polisi suç çetesi hakkında yeni bilgiler arayışına girdi. Videonun yayınlanması itibarıyla daha şimdiden bir düzine ipucu aldıklarını açıkladılar. Sözcü Lillian van Duijvenbode, yetkililerin bilgileri doğrulamak için çalıştıklarını, ancak bu teknolojinin “çok olumlu” olduğunu da sözlerine ekledi. Yine de ortada henüz resmi bir delil yok.

Ulusal Suç Soruşturma Ekibi’nden Daan Annegarn, yaklaşık 20 yıl sonra yeni tanıklara veya cinayetin faillerine kalplere dokunarak ulaştıklarını söyledi.

- Reklam -

“Polis, faili bulmak için daha önce hiç bir kurbanın ’derin sahtesini’ kullanmamıştı, bu dünyada bir ilk. Deepfake kullanımının suç ortamında kalplere dokunabileceğine inanıyoruz.”

Polis yetkilileri yaptığı açıklamada, videonun Sedar Soares’in ailesiyle işbirliği içinde çekildiğini de belirtti. Sedar’ın kız kardeşi Janet, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Suçluyu bulmak için büyük bir şey gerekiyor ve bu büyük bir şey. Sanırım aradığımız bilgi gelecek. Sedar’ı geri getirmeyecek ama umarım cevaplar gelecektir.”

Deepfake teknolojisinin adli vakaları çözmek adına kullanılmaya başlaması konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Euro News

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for acimatriyarka acimatriyarka dedi ki:

    Başlıktaki üst üste iki noktayı göz ardı ederek “Dünyada İlk Cinayet Kurbanı” diye okudum ve bir an deepfake’in Habil yüzü çizdiğini düşündüm. :sweat_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Amazon Havzasındaki Kayıp Şehirler Lazer Işınları ile Bulunuyor

Amazon’daki Kayıp Şehirler Lazer Işınlarıyla Keşfediliyor

Norad - Mehmet Canpolat | Haftanın Kitabı #223

Norad – Mehmet Canpolat | Haftanın Kitabı #223