in

Çin’de Daha Zeki Maymunlar Üretildi

Bir gen değişikliği maymunları daha zeki hâle getirdi, bilim insanları ikiye ayrıldı. Yoksa Maymunlar Gezegeni gerçek mi oluyor?

Maymunlar Gezegeni
- Reklam -
- Reklam -

Bugünlerde yapılan bir deney akla Maymunlar Gezegeni’ni getirdi. Çinli bilim insanlarından oluşan bir ekip rhesus makaklarına (ya da diğer adıyla Hint şebeklerine) MCPH1 adlı genin insan versiyonunu yerleştirdi. Bu değişiklikle birlikte bu maymunların, normal maymunlara kıyasla tepki süreleri kısaldı, kısa süreli bellekleri de daha iyi performans gösterdi. Yani maymunlar bazı açılardan daha zeki hâle geldiler.

Öte yandan bu deneye karşı çıkan bilim insanları da var. Colorado Üniversitesi’nden James Sikela bu yöntemin çok tehlikeli olduğunu, karşı karşıya olduğumuz durumun çok kaygan bir zemin olduğunu düşünüyor.

Elbette şu an insan kadar zeki ve isyana hazır maymunlarla karşılaşma tehlikesinde değiliz. Çünkü tek bir gen değişikliğiyle bu kadar fazlasını yapmak imkânsız görünüyor. Ayrıca Maymunlar Gezegeni’nin son sinema uyarlamalarında buna sebep olanın bir virüs olduğunu görmüştük. Çin’deki deneyde ise virüs değil, gen değişikliği söz konusu. Yine de bu haber akla Maymunlar Gezegeni’ni getirdi ve gerçek olabilir mi sorusunu sordurttu.

- Reklam -

Açıkçası ben de bu haberi okumadan önce bu konu üzerine hiç düşünmemiştim. Bilimkurgu eserlerinde gördüğümüz yapay zekâ, dünya dışı akıllı yaşamın keşfi, yıldızlararası uzay yolculukları, zamanda yolculuk, sentetik yaşam biçimleri, zihin okuma, görünmezlik, dünyalaştırma ve daha nice şeyin ne zaman gerçekleşeceği ile ilgili öngörüler ya da gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ile ilgili tartışmalar okuyabilirsiniz. Fakat maymunların daha zeki hâle getirilmesi konusu diğer konular kadar dikkat çekmemişti.

Pierre Boulle’un Maymunlar Gezegeni adlı romanı, yayımlandıktan sonra büyük ses getirmiş, bilimkurgunun klasikleri arasına girmiş, sinema uyarlamaları da birer birer gelmişti. Roman, maymunlarla insanların yerini değiştirerek bir insanlık eleştirisi yapıyordu. Öngörülen gelecekte insanlar zekâlarını kaybederlerken maymunlar da bir medeniyet kuracak kadar gelişiyorlardı ve insanlara hayvanmış gibi davranıyorlardı.

- Reklam -

Ne dersiniz? Bu deneyler devam ettirilirse Maymunlar Gezegeni’ndeki kadar zeki maymunlar üretilebilir mi yoksa bu bir ütopya (ya da distopya) olarak mı kalır?


Kaynak: Futurism

Okan Akıncı

1986’da Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde doğdu. 1998’den beri ailesiyle birlikte Adana’da yaşıyor. 2010’da Mustafa Kemal Üniversitesi Muhasebe Önlisans bölümünden ve 2013’te Anadolu Üniversitesi İktisat bölümünden mezun oldu. Katı bilimkurguya bayılıyor, kendi çapında öyküler yazıyor. Şu sıralar en büyük hobisi yeni diller öğrenmek ve bir gün tüm dünyayı görebilmek istiyor.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for AeroKnight-sama AeroKnight-sama dedi ki:

    Yaratıldı desek daha mı uygun olurdu?

  2. Avatar for okanakinci okanakinci dedi ki:

    Açıkçası başlığı belirlerken ben de kararsız kaldım. Yaratıldı desem uygunsuz bulacak olanlar var, üretildi desem uygunsuz bulacak olanlar var. Kararsız kalmıştım. Birkaç haber sitesi üretildi sözcüğünü kullanmış, ben de onlara ayak uydurdum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

she hulk and hulk

Marvel Dizilerine Bir Yenisi Daha Katılıyor: She-Hulk

cevirmenin cemberi kara prizma

Çevirmenin Çemberi: Kara Prizma