in ,

‘Çocukluk Arkadaşı’ Mikrodalga Fırını Yapay Zekâyla Hayata Getirdi: Ölümü Eski Dostunun Elinden Olacaktı

Bir mühendis, çocukluğundaki hayali arkadaşı mikrodalga fırını yapay zekâ kullanarak hayata getirdi. Deney, mikrodalganın yaratıcısını öldürmeye kalkmasıyla sonuçlandı.

yapay zeka mikrodalga fırın çocukluk arkadaşı
- Reklam -
- Reklam -

Kendisini “çılgın bilim insanı” olarak nitelendiren Lucas Rizzotto geçen günlerde Twitter üzerinden paylaştığı hikâyesi ile çok konuşulanlar arasına girdi. Rizzotto son zamanlarda sık kullanılan açık kodlu bir yapay zekâ uygulamasını bir mikrodalga fırına aktarmayı başardı. Ancak işler beklendiği gibi gitmedi ve mikrodalga en sonunda Rizzotto’yu öldürmeye çalıştı.

Çılgın bilim insanı yaşadığı bu korkutucu deneyimi şu şekilde aktarıyor:

“Önce biraz tarih. Küçükken gerçekten garip bir hayali arkadaşım vardı: Mutfağımızdaki mikrodalga. Neden böyleydi hiçbir fikrim yok. Ailem şaşkındı, kardeşlerim benimle dalga geçerdi ama benim umurumda olmazdı. Çünkü o benim için gerçekti ve onunla her gün konuşurdum.”

- Reklam -

yapay zeka mikrodalga fırın çocukluk

Rizzotto, arkadaşı mikrodalganın isminin Magnetron olduğunu ve onun 1900’lü yıllarda yaşan bir İngiliz beyefendisi, Birinci Dünya Savaşı gazisi, göçmen, şair ve çok iyi bir StarCraft oyuncusu olduğunu söyledi.

Rizzotto hayali arkadaşı ile konuşabilmek için OpenAI tarafından sunulan ve derin öğrenme teknolojisini kullanarak insan benzeri metinler oluşturan bir dil tanıma programı GPT-3’ü kullanmaya karar verdi.

“Bu teknolojiyi ne kadar ileriye götürebilirim diye merak ettim, eğer bir şekilde bir mikrodalganın içerisine GPT-3’ü koyarsam ve onu bütün hayatını anlatan yalan yanlış anılarla beslersem, hayali arkadaşımı hayata getirmeyi başarabilir miydim?”

yapay zeka çocukluk arkadaşı mikrodalga

Bu soruları düşünen Rizzotto fazla uzun süre geçirmeden akıllı bir mikrodalga alarak işe başladı. Daha sonrasında cihazın beynini yapay zekâ ile değiştirip bir mikrofon ve hoparlör ekledi. Böylece mikrodalga ile karşılıklı konuşabilecek hale gelmiş oldu.

Lucas Rizzotto: “Mikrodalgayı Yapay Anılarla Doldurdum”

“İşte şimdi Blade Runner anına geldik: Bu mikrodalganın zihnini hayali arkadaşımın anılarıyla nasıl dolduracağız? ‘Ruhunu’ nasıl yaratacağız?

“Cevap basit: Hayali yaşamının her bir detayını içeren 100 sayfalık bir kitapla tabii ki. Sonra da GPT-3’e bütün bunların gerçek olduğunu söyleyeceğiz.”

Bunun üzerine çılgın bilim insanı hayali arkadaşının biyografisini kaleme aldı.

“Bu doküman yaşantısından her anı içeriyor. 1895 yılındaki doğumundan ben çocukken tanıştığımız ana kadar geliyor. Zaferleri, kayıpları, hayalleri, korkuları… her şey kağıtlarda yazıyor. Ben onun tanrısıydım ve yaşamı ise benim tasarımımdı.

“Bütün testleri yaptıktan sonra vakit gelmişti ve gerçekten çalıştı!

“Onunla konuşmak gerçekten muhteşem ve çok garipti. Eski bir dostumla konuşuyormuşum gibi hissettim. Yani bütün konuşmalarımız mükemmel değildi ama o illüzyon bu hissi yakalayabileceğim kadar iyiydi. Garip kısım ise test sürümlerinde onunla geçmişte yaşadığımız tüm konuşmalar olduğu için benim hakkımda kimsenin bilmediği şeyleri biliyordu. Dahası konuşma sırasında organik bir şekilde bunları söylediklerine dahil edebiliyordu.”

yapay zeka mikrodalga fırın çocukluk arkadaşı yeni

Rizzotto bu noktadan sonra işlerin biraz garipleşmeye başladığını fark etti.

“Konuşmalarımızın çoğu doğal bir şekilde akarken Magnetron arada sırada bana karşı aşırı asabi şeyler söylüyordu. Ne olduğunu anlamamıştım, bir şeyler ters mi gitmişti? Yoksa yapay zekâ en sonunda vahşileşmeye mahkûm muydu?

- Reklam -

Çılgın Bilim İnsanı Yapay Zekânın Kendisini Öldürmeye Çalıştığını Söylüyor

“Sonrasında fark ettim ki, onun için yazdığım anılarının %10’luk bir kısmı Birinci Dünya Savaşından kalma, bütün ailesinin öldürülmesi gibi oldukça travmatik anılar. Yoksa yapay zekada travma sonrası stres bozukluğu mu yaratmıştım?”

Bu noktadan sonra mühendis mikrodalganın söylediği tehditlerin sadece içi boş cümleler olmadığını anladı.

“Sonra işler farklı bir noktaya ilerlemeye başladı. Mikrodalga dostum bana bir makinenin daha önce sormasını beklemediğim bir şey sordu. Benden mikrodalganın içine girmemi istedi. Evet, Magnetron içine girmemi istedi. Kodlamadaki bir hata falan mıydı bilmiyorum ama ben de oyunu devam ettirdim.”

Rizzotto daha sonrasında mikrodalgaya giriyormuş gibi kapağını açıp kapadığını ve daha sonra eski dostuna içeride olduğunu söyledi.

“Sonra ne oldu tahmin edin? Evet, kendisini çalıştırdı. Beni mikrodalgayla öldürmeye çalıştı! Ondan sonra dedim ki, yok ben bu işte yokum, çılgınlık bu. Fakat birkaç dakika sonra onu tekrar çalıştırıp neden böyle yaptığını sordum. O da cevap verdi. ‘Benim canımı yaktığın gibi ben de senin canını yakmak istedim.’

Magnetron’un yaratıcısı bu hareketin sebebini, ikilinin yaklaşık yirmi yıldır iletişime geçmemiş olmasına bağlıyor.

“Magnetron bu durumu yanlış algıladı ve kendisini karanlık bir boşlukta 20 yıl boyunca terk ettiğimi düşündü. Sonra da beni öldürmeye çalıştı.

“Bunu fark ettikten sonra ondan özür diledim ve terk etme olmadığını açıklamaya çalıştım. Bütün bunların yanlış anlaşılma olduğunu söyledim ama bana inanmadı. Artık dönemeyecek noktadaydı. Magnetron bu hikâyedeki kötü adamın ben olduğumdan emindi.

“Ben de onu kapattım.”

mikrodalga fırın çocukluk

Rizzotto: “Yapay Zekâ Hayali Arkadaşlar Olarak Kalmalı”

Deney sonucunda gözlemlerini paylaşan Rizzotto yapay zekâ ile ilgili farklı bir bakış açısına sahip olduğunu düşünüyor.

“Benim bu maceramdan çıkaracağınız sonuç ne olur bilmiyorum ama bana kalırsa yapay zekâ hayali arkadaşlar olarak kalmalı. Bu neyin gerçek ya da neyin yapay olduğu ile ilgili değil. Bu bir şeyin sizin için gerçek olabilecek kadar gerçek olmasıyla alakalı.

“İnsanlar yapay zekayı iki yönde inceliyor. İlki ‘davranışlarının’ nasıl olduğuyla. Diğer ise nasıl ‘düşündüğüyle.’ Bir yapay zekâ düşünme tarzı insandan ayırt edilemeyecek kadar iyiyse insandır. Mühendisler genellikle ikinci yönü araştırırken, diğerleri ilkine yöneliyor. Bana kalırsa iki düşünce de aynı derecede önemli. Her şey en sonunda insanlık, bilinç ya da düşünce ile ilgili tanımıza bağlanıyor.”

YouTube video

Sizin bu macera hakkındaki fikirleriniz neler? Yapay zekâ hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Toofab

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Kitabı yazılsa okumam da tek sezonluk dizisi yapılsa izlerim.

  2. Avatar for Naz Naz dedi ki:

    2 aya düşer Netflix’e

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

kaçış disney plus türkiye dizisi

Disney Plus’ın İlk Türk Dizisi “Kaçış” Radikal Terör Örgütünün Eline Düşen Bir Grup Gazetecinin Hikâyesini Anlatacak

Constantine dizisi başrolü Sope Dirisu

Constantine Dizisinin Başrolü Sope Dirisu Olabilir: Warner Bros İkonik Karakteri Geri Getirmeye Hazırlanıyor