in

Corona Virüsü Sonrası Çin’de Hava Kirliliği Azaldı

Corona Virüsü dünya çapında milyonları olumsuz etkiliyor. Ancak NASA’nın açıkladığı son veri, Çin’de hava kirliliğinin azaldığı yönünde.

Corona Virüsü - Hava
- Reklam -
- Reklam -

Corona Virüsü salgını başta Çin olmak üzere bütün dünyayı sarsmaya devam ediyor. Hastalık nedeniyle dünya genelinde 3 binden fazla insan hayatını kaybetti. Sinema salonları, konserler, müzeler kapatıldı; ticaret kimi yerlerde durma noktasına geldi. Ancak tüm bu felaketlerin yanında, Koronavirüs’ün bir de olumlu etkisi ortaya çıktı: O da Çin’deki hava kirliliğinin dikkat çeken oranlarda azalması yönünde oldu.

Aldığı canlar ve yarattığı korku iklimi bir yana, dünya ekonomisini de ciddi oranda sarsan Corona Virüsü, Avustralya’dan Avrupa’ya pek çok bölgeyi etkisi altına almayı sürdürüyor. Pek çok fabrika, ofis, iş sahası; virüs nedeniyle çalışmaya ara verdi.

Bu büyük çaplı iş durdurmanın ekolojiye ilk etkisi ise hava kirliliğinin azalması ile oldu.

- Reklam -

NASA, yaptığı yeni açıklamada uydularından edindiği görüntüleri paylaştı. Bu görüntüler ışığında Çin’deki havanın kirlilik oranında gözle görülür oranda bir düşüş yaşandığı belirtildi. Çin’de baş gösteren ekonomik durgunluk, havanın kirlenme hızını önemli ölçüde yavaşlattı.

NASA, Çin’de Corona Virüsü Sonrası Hava Kirliliğinin Azaldığını Duyurdu

NASA’nın yayınladığı haritalar, keskin bir kokuya sahip olan kirli gazlardan azot dioksitin azaldığını işaret etti. Başta endüstriyel tesislerin salgıladığı zehirli gazlar olmak üzere, motorlu taşıtlardan çıkan gazlar da bu azot dioksit seviyesini etkileyen etmenler arasında. Haritadaki kirlilik azalması, önce Wuhan kenti ve yakınlarında başlamış; ardından da giderek genişleyerek dikkat çekici bir veri haline gelmiş.

Corona Virüsü - Hava Kirliliği

11 milyondan fazla bir nüfusa sahip olan Wuhan’ın karantinaya alınması; bilim insanlarına göre bu düşüşün nedenlerinden birisi. NASA’da, hava kalitesini araştıran Fei Liu, bu tip bir kirlilik düşüşüne ilk defa rastladıklarını belirtti. Sert düşüşün bir benzerinin 2008’de Türkiye ve dünyada Ekonomide Resesyon Dönemi olarak adlandırılan zamanda yaşandığı belirtildi.

- Reklam -

Virüsün dünya genelindeki yayılımı ise devam ediyor. İtalya’da kimi futbol maçları ertelenirken Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Louvre Müzesi de ziyaretçi kabul edemeyeceğini açıkladı.

Covid-19 olarak da anılan Koronavirüs vakalarına Güney Kore, İtalya, İran, Japonya, Almanya, Singapur, ABD, Kanada, Lübnan, Hollanda gibi pek çok ülkede rastlamak mümkün. Türkiye’de ise henüz resmi bir vaka açıklaması yapılmış değil.

Bu ironik gelişmeye dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Slavoj Zizek: Corona Virüsü Kapitalizmi Bitirebilir

Kaynak: BBC

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

roman polanski yonetmen

Roman Polanski, Kazandığı Ödül Sonrası Şiddetle Tepki Görüyor

Tüm Kapıları Kilitle - Riley Sager

Riley Sager’ın Gerilim Romanı “Tüm Kapıları Kilitle” Raflarda