in

Darbeye Dayanıklı Kauçuk Beton Üretildi

Yeni geliştirilen bir beton türü, öncekilere nazaran daha ucuz ve daha dayanıklı. Darbe karşısında çatlamak yerine esneyen beton çok amaçlı olacak.

Beton
- Reklam -
- Reklam -

Askeri ve sivil savunma uygulamaları göz önünde bulundurularak inşa edilen binaların sağlamlığı üzerine çalışmalar sürdürülüyor. Bilim insanları, önceki beton tiplerine nazaran darbeye karşı daha dayanıklı olan yeni bir kauçuksu beton geliştirdi.

Rusya Uzak Doğu Federal Üniversitesi Askeri Araştırmalar Merkezi’nden bilim insanları tarafından geliştirilen beton tipi, yalnızca saf çimentoyu birleştirici olarak kullanmıyor. Bunun yerine, çimentosunun yaklaşık yüzde 40’ını, pirinç çeltiği külü, kireç taşı ve silika kumundan oluşturmayı tercih ediyor.

Sıradan betonların yerini almasını hedeflenerek hazırlanan bu yeni karışım sayesinde beton plakalarının kauçuk benzeri bir nitelik kazanması bekleniyor. Üretilen madde sayesinde çatlamak yerine, darbelere maruz kaldıkça esneyip yaylanarak daha dayanıklı bir hal alıyorlar.

- Reklam -

Yeni Beton Tipi, Normalden Bir Hayli Kuvvetli Olacak

Malzemenin normal betondan altı ila dokuz kat daha dayanıklı olduğu bildiriliyor. Ek olarak, beton kuruduktan sonra sızdırmaz bir hale geliyor. Bu da yeni teknolojiyi sığınaklar gibi yeraltı yapılarının inşası için de oldukça uygun bir hale getiriyor. Yeni çalışma, çimentoyu bol miktarda atık ürünle değiştirdiği için ekonomik olarak da daha hesaplı.

Üniversitenin Profesörü Roman Fediuk, betonun mümkün olduğu kadar çatlamaması gerektiğini; çünkü betonarme bir yapının çatlamasından sonra, infilak etmesinin oldukça kolay olduğunu söylüyor.

- Reklam -

Bugün bütün dünyanın, yapılarını çeşitli saldırılardan ve olası kazalardan koruyacak şekilde geliştirmek üzerine çalıştığını ifade eden Fediuk, ürettikleri malzemelerinin darbeye oldukça dayanıklı olduğunun da altını çiziyor. Ayrıca sıradaki hedeflerinin radyasyona dayanıklı betonlar hazırlamak olduğunu da sözlerine ekliyor.

Materyal hakkındaki makale, yakın zamanda Inorganic Materials: Applied Research dergisinde yayımlandı.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for BiblofilYouTube BiblofilYouTube dedi ki:

    Üniversite de bitirme konum beton(yapı malzemeleri) üzerineydi. Birkaç farklı deneme yaptık, umduğumuzu bulamadık açıkçası. Yine de az çok konu hakkında bilgim var. Gelişmeleri takip edelim bakalım neler olacak.

  2. Avatar for Nemo Nemo dedi ki:

    :partying_face:

  3. Avatar for Marius Marius dedi ki:

    Hayatın vurduğu darbelerden de koruyor mu? Öyleyse full beden döktürelim. :frowning:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Spider-Man

Spider-Man Filminden Kesilen Sahne Yayında

genc poe 2

Genç Poe Serisinin 2. Kitabı Çıktı