in

Deepfake ile Ölü İnsanların Fotoğrafları Canlandırıldı

MyHeritage, Deep Nostalgia adını verdiği ve ürpertici denebilecek bir servisi kullanıma sundu. Hizmet, ölü insanların fotoğraflarını canlandırıyor.

Deep Nostalgia Deepfake
- Reklam -
- Reklam -

MyHeritage, eski aile fotoğraflarını canlandıran “Deep Nostalgia” adlı yeni bir hizmeti kullanıma sundu. Deepfake yapay zekâ teknolojisi kullanan yeni servis ile ölü insanların fotoğrafları canlandırıldı.

Deepfake, ya da diğer adıyla yapay zekâ tabanlı görüntü manipülasyonu giderek daha yaygın bir hale geliyor. Kısa süre içerisinde oldukça gerçekçi sonuçlar alınan teknolojnin bundan birkaç yıl sonra nereye gideceği merak ediliyor. Ancak şu an için bile ortaya oldukça ilginç ve başarılı örnekler çıkıyor. Bunu kanıtlayan yeni bir servis de, sosyal medyada kısa süre içerisinde viral oldu.

2003 yılında kurulan İsrail merkezli MyHeritage sitesi, aslında bir soyağacı işlevi görüyor. Yani siteye kayıt olduktan sonra aile bireylerinizi ekleyip, soyunuzun nereye kadar uzandığını görebiliyorsunuz. Üstelik teknolojinin gelişimiyle birlikte, eğer siteye üye olan farklı bir aile bireyi varsa onunla da etkileşime girebiliyor ve aynı soyağacı üzerinde çalışabiliyorsunuz. Fakat şubat ayı sonlarında başlattığı yeni hizmeti ile son günlerde oldukça konuşuluyor.

- Reklam -

Deep Nostalgia adı verilen sisteme yüklenen fotoğraflardaki yüzler, derin öğrenme adı verilen bir yapa zekâ tekniği ile otomatik olarak canlandırılıyor. Kullanım kolaylığı ve ücretsiz deneme şansı nedeniyle, kısa süre içerisinde ortaya özellikle ölmüş aile bireylerinden oluşan binlerce örnek çıktı. Bunun yanında ünlü isimlerin ve hatta çizimlerin bile animasyonlu versiyonları denenerek sosyal medya hesaplarında yayıldı.

Deep Nostalgia Teknolojisi ile Heykeller Canlandı

Sistem aslında son zamanlarda birçok örneğini gördüğümüz deepfake videoları mantığı ile çalışıyor. Yani bir kişinin yüzünü diğer görüntülerle eşleştiriyor. Ancak bunu sorunsuz ve başarılı bir şekilde yapabildiği için özellikle mimik ve hareketler oldukça canlı gözüküyor.

MyHeritage ekibi, yeni teknolojileri hakkında şunları söylediler:

“Bazı insanlar Deep Nostalgia hizmetini büyülü olduğunu düşündü ve sevdi. Fakat bazıları da bu hizmeti ürpertici buldu, alışamadı. Ortaya çıkan sonuçlar tartışmaları olabilir, yine de bu teknolojiye kayıtsız kalınacağı anlamına gelmez. Bu özellik nostaljik kullanım için, yani özlem duyduğumuz atalarımızı hayata geri getirmek için tasarlanmıştır.”

Ortaya çıkan ilginç örneklere aşağıdan göz atabilirsiniz:

Deep Nostalgia adlı yeni servisin yapabildikleri konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Birkaç on yıl içerisinde herhangi bir videonun deepfake video mu gerçek mi olduğunu herhalde sadece uzmanları anlayabilecek belki de onlar bile bunu tespit edemeyecek.

    Sahte kanıtlar ile insanların, kurumların dümdüz edildiği günümüz dünyasından (örneğin 2007-2014 ülkemizin yakın geçmişi) yakın gelecek dünyasında sahte videolar ile tüm geçmişi ve geleceği değiştirebilirler.

    Deepfake gelecek adına ürkütücü bir teknoloji.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Çember - Mercan Alper

Çember – Mercan Alper | Yazarının Kaleminden

The Walking Dead 11. Sezon ne zaman

The Walking Dead 11. Sezon Yayın Tarihi Duyuruldu