MyHeritage, eski aile fotoğraflarını canlandıran “Deep Nostalgia” adlı yeni bir hizmeti kullanıma sundu. Deepfake yapay zekâ teknolojisi kullanan yeni servis ile ölü insanların fotoğrafları canlandırıldı.
Deepfake, ya da diğer adıyla yapay zekâ tabanlı görüntü manipülasyonu giderek daha yaygın bir hale geliyor. Kısa süre içerisinde oldukça gerçekçi sonuçlar alınan teknolojnin bundan birkaç yıl sonra nereye gideceği merak ediliyor. Ancak şu an için bile ortaya oldukça ilginç ve başarılı örnekler çıkıyor. Bunu kanıtlayan yeni bir servis de, sosyal medyada kısa süre içerisinde viral oldu.
2003 yılında kurulan İsrail merkezli MyHeritage sitesi, aslında bir soyağacı işlevi görüyor. Yani siteye kayıt olduktan sonra aile bireylerinizi ekleyip, soyunuzun nereye kadar uzandığını görebiliyorsunuz. Üstelik teknolojinin gelişimiyle birlikte, eğer siteye üye olan farklı bir aile bireyi varsa onunla da etkileşime girebiliyor ve aynı soyağacı üzerinde çalışabiliyorsunuz. Fakat şubat ayı sonlarında başlattığı yeni hizmeti ile son günlerde oldukça konuşuluyor.
Deep Nostalgia adı verilen sisteme yüklenen fotoğraflardaki yüzler, derin öğrenme adı verilen bir yapa zekâ tekniği ile otomatik olarak canlandırılıyor. Kullanım kolaylığı ve ücretsiz deneme şansı nedeniyle, kısa süre içerisinde ortaya özellikle ölmüş aile bireylerinden oluşan binlerce örnek çıktı. Bunun yanında ünlü isimlerin ve hatta çizimlerin bile animasyonlu versiyonları denenerek sosyal medya hesaplarında yayıldı.
“It makes me so happy to see him smile again!" Try our new #DeepNostalgia #PhotoAnimation feature for yourself and prepare to be AMAZED!!! https://t.co/p3h600G3MX pic.twitter.com/YdAn9IxyW0
— MyHeritage (@MyHeritage) February 28, 2021
Deep Nostalgia Teknolojisi ile Heykeller Canlandı
Sistem aslında son zamanlarda birçok örneğini gördüğümüz deepfake videoları mantığı ile çalışıyor. Yani bir kişinin yüzünü diğer görüntülerle eşleştiriyor. Ancak bunu sorunsuz ve başarılı bir şekilde yapabildiği için özellikle mimik ve hareketler oldukça canlı gözüküyor.
MyHeritage ekibi, yeni teknolojileri hakkında şunları söylediler:
“Bazı insanlar Deep Nostalgia hizmetini büyülü olduğunu düşündü ve sevdi. Fakat bazıları da bu hizmeti ürpertici buldu, alışamadı. Ortaya çıkan sonuçlar tartışmaları olabilir, yine de bu teknolojiye kayıtsız kalınacağı anlamına gelmez. Bu özellik nostaljik kullanım için, yani özlem duyduğumuz atalarımızı hayata geri getirmek için tasarlanmıştır.”
Ortaya çıkan ilginç örneklere aşağıdan göz atabilirsiniz:
This 'Deep Nostalgia' AI software is slightly Harry Potter-ish but altogether minblowing. Another one of my unknown WW1 soldiers brought back to life. Whoah. https://t.co/anfOHqGejg pic.twitter.com/ngiis9kA5C
- Reklam -— Art of Jimbo (@JimboPicton) March 1, 2021
— cino (@domenicopanacea) February 28, 2021
I just ran the @Warcraft cover through the Deep Nostalgia Tool, and this happened… pic.twitter.com/1eD3bb7fAN
— Solitaire (@SolitaireTV) March 1, 2021
Deep Nostalgia adlı yeni servisin yapabildikleri konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: The Guardian
Birkaç on yıl içerisinde herhangi bir videonun deepfake video mu gerçek mi olduğunu herhalde sadece uzmanları anlayabilecek belki de onlar bile bunu tespit edemeyecek.
Sahte kanıtlar ile insanların, kurumların dümdüz edildiği günümüz dünyasından (örneğin 2007-2014 ülkemizin yakın geçmişi) yakın gelecek dünyasında sahte videolar ile tüm geçmişi ve geleceği değiştirebilirler.
Deepfake gelecek adına ürkütücü bir teknoloji.