in

Denizanası Gizemi Özel Robotlarla Çözülecek

Harvard mühendisleri tarafından geliştirilen bir robot, hakkında neredeyse hiçbir şey bilinmeyen denizanalarının gizemli biyolojisini aydınlatacak.

Denizanası
- Reklam -
- Reklam -

Deniz canlıları üzerine çalışma yapmak isteyen bilim insanlarının en büyük problemlerden bir tanesi; bu canlıların hassas biyolojik unsurlara sahip olmaları. Denizanası ise hakkında neredeyse hiçbir bilgi bulunamayan, şu ana kadar keşfedilmiş en narin deniz canlılarından bir tanesi. Sebebi ise vücudunun %95’lik bir kısmının sudan oluşması. Sorun şu ki insan eliyle ne kadar hassas şekilde tutmaya çalışırsanız çalışın, bir denizanasına zarar vermeden onu sudan çıkarmanız mümkün değil.

Buna çözüm aramak isteyen ve Harvard Üniversitesi’nde çalışan bir grup mühendis, yeni bir robot geliştirdi. Bu robot, insan elinden ilham alınarak modellenmiş bir çeşit “avuç” sayesinde, denizanasına hiçbir zarar vermeden onu yakalamayı başarıyor. Bu, ne kadar basit bir icat gibi görülse de, bilim insanları ve biyologlar için çığır açan bir olaya öncülük edecek. Çünkü denizanası, okyanusun en gizemli canlılarından bir tanesi.

Denizanaları Özel Robotlar Sayesinde Araştırılabilecek

Robotun motor kısmına bağlı ve bir elin parmakları gibi görev alacak olan 6 adet silikon tüp mevcut. Her bir tüpün içi suyla doldurulabiliyor; bu sayede 6 tüp, içlerindeki suyun hareket etmesiyle beraber dikdörtgen bir biçim alarak kafes görevi görüyor ve denizanasını, ona hiçbir zarar vermeden yakalıyor.

- Reklam -

Denizanası yaklaşık 500 milyon yıldır dünyada var olan bir canlı. Bu jöle görünümlü canlılar, eski zamanlarda sık sık toplu olarak karaya yakın yerlerde gözükürlermiş. Ancak yakınlıklarına rağmen her yakalandıklarında zarar görmüş oldukları için, incelenmeleri de pek mümkün olmuyormuş. Zamanla toplu bulunmaları da nadir gözlemlenebilen bir doğa olayı haline gelmiş. Günümüzde ise bloom adı verilen bu toplanma, 12 yılda bir Akdeniz açıklarında görülebiliyormuş.

- Reklam -

Bilim insanları şu ana kadar 200 farklı denizanası türü keşfetmişler. Ancak hala keşfedilmemiş yüzlerce türün olduğuna inanılıyor. Harvard’ın en iyi mühendisleri tarafından üretilen bu robot ise, yıllarca gizemli kalmış bir canlının daha biyolojisini aydınlatacak.


* Yellowstone Yanardağı İnsanlığın Sonu Olabilir

Furkan Emir Aktaş

1999 Ankara doğumluyum. Çizgi romanlar, fantastik romanlar, bilgisayar oyunları özellikle ilgili olduğum alanlar. Hacettepe Üniversitesi'nin Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde okumaktayım. 2013'ten beri serbest olarak bazı çizgi romanların ve çeşitli akademik makalelerin çevirilerini yapmaya devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ahmet Büke

Ahmet Büke’nin Yeni Kitabı Varamayan Çıktı

Derek Kolstad John Wick

John Wick Yazarından Fantastik Film Geliyor