Denizli’de bir lise öğretmeni, iki öğrencisiyle birlikte harika bir işe imza attı! Öğretmen ve öğrencileri uzaktan kumanda edilebilen insansı bir robot yaptı.
Denizli’nin Serinhisar ilçesinde bulunan Yatağan Müftü Arif Akşit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin öğretmenlerinden Emrah Bozkurt, öğrencileriyle bir yıllık bir çalışma yürüttü. Sonucunda yürüyebilen, oturup kalkabilen ve karşısındakini selamlayabilen insansı bir robot tasarlamayı başardılar!
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Bozkurt, geçen yıl yaptıkları biyonik elin ardından bu yıl çıtayı biraz daha ileri götürdü. Öğrencileri Ramazan Çetindağ ve Sinan Kaksal’la birlikte yeni bir proje için çalışmaya koyuldu.
Okulun atölyesinde 1 yıl boyunca çalışan ekip, yazılım ve tasarımı tamamen kendilerine ait, üç boyutlu yazıcıdan çıkartılan parçalarla hazırlanmış ve uzaktan kumanda edilebilen insansı bir robot yapmayı başardı.
Robotun Adı Ark
“Ark” adını verdikleri robot, MEB tarafından Samsun’da düzenlenen 13. Uluslararası MEB Robot Yarışması’ndaki yerini de aldı.
Bozkurt, AA muhabirine verdiği söyleşide, Samsun’daki yarışmada dereceye girmeyi amaçladıklarını ve üç yıldır görevli olduğu okulda iki yıldır robotik çalışmalar yaptığını belirtti.
Geçen yıl biyonik el tasarımıyla TÜBİTAK 49. Liseler Arası Bilim Projeleri Yarışması’nda Ege Bölgesi birincisi seçilmelerinin ardından, insansı robot projesine başladıklarını söylüyor Bozkurt. Piyasada hazır tasarımlarla yapılan robotların olduğunu görünce tasarım ve yazılımıyla kendilerine ait bir robot yapmaya çalıştıklarını da ekledi.
Ar-Ge çalışmasının ilk aşamasını tamamladıklarını belirten Bozkurt şöyle konuştu:
“Toplamda 4 aşama olacak. Öğrencilerimle birlikte derslerden kalan vakitlerde robotun üzerinde çalıştık. Farklı tasarımlar yaparak robotumuzu insan gibi ayağa kaldırdık.”
Bozkurt, ismini elektrik enerjisindeki atlama tanımı olan “Ark” koydukları robotta 18 motor ve eklem bulunduğunu ekleyerek şöyle dedi:
“Bunlardan 5’er tanesi sağ ve sol bacakta, 3’er tanesi kollarda, 1 bel ve 1 tane de boynunda motor var. Ağırlığı 4 kilo ve 55 santimetre uzunluğuna sahip.”
Bozkurt bundan sonrası için robota denge mekanizması ekleyeceklerini anlattı. Robotun devrilmemesi ve düşmemesini sağlayacaklarını vurguladı. Robot için sesli kontrol sistemi tasarlayacaklarını da sözlerine ekledi.
Ülkemizde böyle güzel adımların atılmasını mutlulukla takip ediyoruz. Siz ne dersiniz?
Kaynak: AA
He ya robot dediğin böyle görünmeli. Gel birde bunu AKINSOFT’a anlat. Onların insan maskeli şu ucubelerinden korkuyorum.
Ya kardeşim yapay zekası geliştirilmiş robotlar insan irkinin sonu olacak daha kac bilimkurgu filminin cekilmesi gerek ayrica kendimizii biyolojik bir makine olarak tanimlarsak robotlardan ne farkimiz kaliyor ruhmu o yuzden zekalari bizle esit olunca onlari ayri bir ırk olarak kabul edecekler sonra kapatamayacagiz