in

10 Metre Uzunluğundaki Dev Hayalet Denizanası Antarktika Sularında Görüntülendi

Derinlerde yaşayan ve nadir görülen dev hayalet denizanası, Antarktika sularında gözlemlendi. Viking Keşif Ekibi, bu nadir türü kameralara kaydetmeyi başardı.

Dev Hayalet Denizanası
- Reklam -
- Reklam -

Nadir görülen ve gizemini büyük oranda koruyan dev hayalet denizanası, Viking Keşif Ekibi tarafından Antarktika sularında gözlemlendi.

Dev hayalet denizanası olarak bilinen Stygiomedusa gigantea ile bugüne dek yalnızca 126 defa karşılaşılmıştı. Viking Keşif Ekibi Antarktika sularında sefer hâlindeyken bu nadir yapılan gözlemlere bir yenisini daha eklemeyi başardı.

Derinliklerde süzülerek hareket eden dev hayalet denizanası, Antarktika Yarımadası’nın kıyı sularında yapılan dalışlar sırasında bölgede ilk olarak 2022’nin başlarında görüldü.

- Reklam -

Bu canlılar 10 metre uzunluğa kadar uzanan boyutlarıyla adlarına yakışır bir hayat sürüyorlar. İlk defa 1910 yılında isimlendirilen S. gigantea, nadir görülen canlılar arasında yer alıyor.

Dev Hayalet Denizanası Keşif Gezisi Endüstrisinin Gelişmesi Sayesinde Gözlemlendi

Yeni karşılaşmada elde edilen bulgular Norveç Kutup Enstitüsü’nün Polar Research dergisinde yayımlanan bir makale ile gündeme getirildi.

Görüntüler Viking Cruises’a ait keşif gemisi Viking Octantis’teki ekip tarafından kaydedildi. Hobi olarak karasu dalışı yapan kişi sayısının artması, araştırmacılara gözlemlenmesi normal şartlarda zor ve masraflı olan hayvanları görebilmeleri için özel şanslar veriyor.

Dev Hayalet Denizanası Antarktika

Makalenin yazarları, “Burada, keşif gezisi endüstrisi tarafından giderek daha sık kullanılan kişisel denizaltıların kutup bölgelerinde biyolojik araştırmalar için fırsat gemileri hâline gelebileceğini gösteriyoruz,” ifadelerini kullandı.

“Antarktika Yarımadası kıyı sularında 80-280 metre derinliklerinde nadiren karşılaşılan scyphozoan Stygiomedusa gigantea’nın doğrudan gözlemlerini, kişisel denizaltıların bilimsel topluluk için sunduğu potansiyelin bir örneği olarak tanımlıyoruz ve bu platformları kullanmak için gelecekte olası araştırma yollarının taslaklarını hazırlıyoruz.”

- Reklam -

Dev hayalet denizanasının su yüzeyindeki plankton ve küçük balıklarla beslendiği ve yüzey ile 6.665 metre derinliğe kadar herhangi bir noktada yaşamını sürdürdüğü düşünülüyor.

Viking’in keşif gezileri, konukları bilimsel çalışmaları boyunca geziler ve konferanslarla yönlendiriyor. Viking Seferleri şu anda Viking Octantis ve Viking Polaris adlı iki ayrı gemi aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

Dev Hayalet Denizanası Antarktika Viking

Viking’in Bilim ve Sürdürülebilirlik Başkanı Dr. Damon Stanwell-Smith, verdiği bir demeçte, “Her yolculukta misafirlerimiz önemli bir bilimsel deneyimin ortağı oluyor,” şeklinde konuşuyor ve şunları ekliyor:

“Bilimsel yaklaşımımız, bulguları yorumlamak için personel ve onlarla beraber keşfi sağlayacak platforma sahip olmaya odaklanıyor. Bunun Viking keşif gemilerinde yapılan araştırmalardan kaynaklanacak birçok bilimsel makalenin ilki olduğuna inanıyoruz.”

Siz bu ender rastlanan görüntüyü nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla bilim içeriği için bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Netflix 100'den Fazla Ülkede Abonelik Ücretini Düşürdü

Netflix 100’den Fazla Ülkede Abonelik Ücretlerini Düşürüyor: İndirim Listesinde Türkiye Yer Almıyor

Yaprakların Haritası - Yarrow Townsend

Yarrow Townsend İmzalı “Yaprakların Haritası” Türkçede