in

Dinozorları Yok Eden Meteorun Nereden Geldiği Ortaya Çıktı

66 milyon yıl önce Dünya’ya çarpıp Dinozorları yok eden meteor nereden geldi? Sorunun cevabı nihayet bilim insanları tarafından cevaplandı.

Dinozorları Yok Eden Meteor
- Reklam -
- Reklam -

Dinozorları yok eden meteor nereden geldi sorusunun cevabı nihayet bulundu.

Yaklaşık 66 milyon yıl önce 9.6 kilometre çapında bir göktaşı Yucatan Yarımadası’na çarptı. Çarpışmanın etkisi ve sonrasında gelen zincir felaketler, hâlihazırda nüfusu azalan dinozorların gezegenin yüzeyinden tamamen silinmesine sebep oldu. Yeni bir araştırma, bu meteorun nereden geldiğini ortaya çıkarttı.

Yeni çalışma, göktaşının Mars ile Jüpiter arasında kalan Güneş Sistemi’ndeki ana göktaşı kuşağının dış bölgelerinden geldiğini ortaya koydu. Bölgenin meteorları arasında “karanlık göktaşı” denilen özel cisimler de var. Kimyasal içerikleri yüzünden ışık yansıtmayan bu özel göktaşları siyah görünüme sahip.

- Reklam -

Yeni araştırmayı Colorado’daki Southwest Araştırma Enstitüsü’nde çalışan David Nesvorny yürüttü. Araştırmacının gözlemleri şöyle:

“İlkel karanlık göktaşlarının bulunduğu kuşağın dış yarısının Yerküre’yle çarpışan taşların çoğunun kaynak olduğundan şüpheleniyordum. Gelgelelim, sonuçların bu kadar kesin olması beni de şaşırttı.”

Dinozorları yok eden göktaşının kimyasal özelliklerini Chicxulub Krateri’nde yaptığımız incelemeler sayesinde biliyoruz. Krater incelemeleri, göktaşının karbonlu kondrit olarak anılan, yüksek karbon oranına sahip ve ilkel bir meteor türünden olduğunu göstermişti. Bu göktaşları, Güneş Sistemi’nin erken dönemlerinde ortaya çıktı. İçinde su da bulunan meteorlar, Dünya’daki su kitlesinin kaynağı olabilir.

Dinozorları Yok Eden Meteor Kökeni Simüle Edilerek Araştırıldı

Dinozorları Yok Eden Meteor

Yeni çalışma için araştırmacılar ana göktaşı kuşağı ile Dünya arasındaki trafiği simüle edecek bir bilgisayar hazırladı. Yüz milyonlarca yıllık bir süreci hesaplayan bilgisayar, termal güçler ve diğer gezegenlerin kütle çekim güçlerini de hesaba kattı.

Simülasyon, 9 kilometreden geniş çaplı bir göktaşının Dünya’ya ortalama 250 milyon yılda bir ulaştığını ortaya çıkarttı. Bu sonuç, böyle bir olayın ihtimalini geçmişte düşünülenden 5 kat daha güçlü kılıyor. Son 250 milyon yılda kriterlere uyan tek göktaşının Chicxulub meteoru olduğu düşünülünce hesaplamalarda bir eksik gözükmüyor.

- Reklam -

Kuşaktaki karanlık ve aydınlık meteorların oranları da incelendiğinde kuşaktan çıkıp başıboş dolaşan meteorların yarısının karanlık karbonlu kondrit olduğu ortaya çıktı, yine bu da dinozor katili meteorumuza uyuyor.

Araştırmacılar şimdi gezegendeki diğer iki büyük göktaşı çarpışmasının kökenini araştıracak. Kanada’daki Sudbury Havzası Krateri ve Güney Afrika’daki Vredefort Krateri meteorlarının nereden geldiği hâlâ bilinmiyor.

Nesvorny’nin son sözleri şöyle:

“Dünya’ya çarpan büyük göktaşlarının %60’ının kuşağın dış tarafından geldiğini ortaya çıkarttık. O bölgedeki taşların çoğu da ilkel ve karanlık. Yani, bir sonraki taşın da aynı bölgeden gelme olasılığı %60.”

Yapılan simülasyon ve dinozorların yok oluş nedeni sizlere de mantıklı geliyor mu? Cevaplar tatmin edici mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Belki bizler de o göktaşıyla gelmişizdir. Belli mi olur :thinking:

  2. Avatar for alper alper dedi ki:

    0 zamanlar biz biz değildik ama dünyadaydık.

  3. Avatar for yunusemre yunusemre dedi ki:

    Biz vardık bizden içeri :grinning_face_with_smiling_eyes:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kızıl Çağ Türk Mitoloji Dizisi

Türk Mitolojisine Odaklanan Kızıl Çağ Dizisi Geliyor

Biz Beş Kişiyiz - Matias Faldbakken

Biz Beş Kişiyiz: Matias Faldbakken İmzalı Bilimkurgu ve Korku Kitabı Türkçede