in ,

Dinozorların Son Gününde Neler Yaşandı?

Dinozorların dünya üzerindeki son gününe dair ipuçları veren yeni bir fosil katmanı bulundu. Gök taşının dünyaya çarpmasından sonra geçen ilk 2 saat boyunca neler oldu?

dinozorlar nasıl yok oldu
- Reklam -
- Reklam -

Dinozorlar nasıl yok oldu? O kara günde neler yaşandı? Buzul Çağı, kuraklık, meteor yağmuru… Gelin BBC’de yayınlanan habere birlikte göz atalım. Dünyaya çarpan dev gök taşının, çarpmadan sonraki 10 dakika ve 2 saat arasındaki gelişmeler bulunan fosil yardımıyla ortaya çıktı.

66 milyon yıl önce dinozorları yeryüzünden silen gök taşının izleri bulundu! Her şey ABD’nin Kuzey Dakota eylaetinde yapılan bir kazıda ortaya çıktı. Balık ve ağaç fosillerinde gökyüzünden düşen kaya ve cam parçaları bulundu. Araştırmaya dair detaylar PNAS dergisinde yayımlandı.

Bulgulardan anlaşılana göre gök taşının çarpmasından sonra devasa okyanuslarda devasa yükselmeler yaşandı.

- Reklam -

Kansas Üniversitesi’nden Robert DePalma, Tanis bölgesindeki kazı alanında dev bir gök taşının dünyaya çarptıktan sonraki 10 dakika ila iki saatlik bir sürede neler yaşandığının izlerini buldu.

Şimdiki Meksika Körfezi’ne çarpan 12 kilometre genişliğindeki cisim milyarlarca ton erimiş metal ve kayayı binlerce kilometre öteye fırlattı.

fosil gok tasi

Tanis’te bulunan fosiller geri düşen ve yolundaki her şeyi yutan maddeleri kayıtlara geçirmiş oldu.

Kazılarda solungaçlarında çarpışma sonrası molozla dolu balıklar bulundu. Ayrıca ağaçların reçinelerindeki amberlerde de meteordan parçalara rastlandı.

  • 12 km genişliğinde bir cisim dünya kabuğunda 100 km genişliğinde 30 km derinliğinde bir delik açtı.
  • Delik daha sonra çökerek 200 km genişliğinde ve birkaç kilometre derinliğinde bir kratere dönüştü.
  • Bugün kraterin çoğu denizin altında
  • Kara olan bölümü ise kireçtaşıyla kaplı ancak kenarlarında subatanlar var
  • Bilim insanları incelemek için kraterin içinde kazılara başladı.

Jeokimyacılar bulunan maddeleri Meksika Körfezi’nde Chicxulub adı verilen gök taşına bağlamayı başardılar. Döküntülerin ayrıca 65.76 milyon yıl önceye kadar uzandığını bulan bilim insanları konumlarına bakarak bölgede büyük bir deniz kabarması yaşandığını da söylüyor.

Dinozorların Son Günü Tsunami ve Şiddetli Depremler ile Doluydu

Çarpışma büyük bir tsunami yaratmasına karşın dalgaların Körfez’den 3 bin kilometre uzaklıktaki Kuzey Dakota’ya ulaşması saatler almış olabilir. Ancak araştırmacılar bölgedeki suyun 10 ya da 11 şiddetindeki bir depreme eşit olan sismik şok dalgasıyla döküntüleri taşıdığını düşünüyor.

Seyçe adı verilen bu kabarma yolundaki her şeyi sürükleyip şimdi ekibin incelediği örnekleri bir araya toplamış olabilir.

- Reklam -
robert depalma
Robert DePalma

DePalma konu hakkında şöyle konuştu:

“Tatlı su balıkları, kara omurgalıları, ağaçlar, dallar, odunlar, deniz amonitleri ve diğer deniz yaratıkları kara üstünde hissedilen şok dalgasıyla aynı katmanda toplandı. Bir tsunaminin kraterden buraya ulaşması 17 saatten fazla alırdı ancak sismik dalgalar ve sonundaki kabarmayla buraya 10 dakikada ulaşmış olmalı.”

California’lı jeolog Walter Alvarez, babası Luis Alvarez ile birlikte dinozorların yok oluşuna ilişkin çarpışma teorilerini geliştirmekle biliniyor.

Alvarezler Mesozoik ve Paleogene dönemleri sınırlarındaki katmanlarda gök taşlarında bulunan iridyum maddesine rastladı. Aynı şekilde Tanis bölgesinde de iridyum izleri bulundu.

Profesör Alvarez:

“Dinozoların yok olmasının ardında çarpışma teorisi gök taşları ve kuyruklu yıldızlarda bulunan yoğun iridyum maddesi bulmamıza bağlıydı. O zamandan bu yana kanıtlar giderek arttı. Ama bunun gibi bir fosil yatağı bulacağımız aklımıza gelmemişti.”

Manchester Üniversitesi’nden Phil Manning ise noktayı şöyle koydu:

“Burası dünyadaki en önemli kazı yerlerinden biri. Eğer dinozorların son gününü anlamak istiyorsanız her şey burada.”

Kaynak: BBC

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Mamutlar yok oluyor ama fillere ve zürafalara bir şey olmuyor, Megaladonlar yok oluyor ama büyük beyazlara ve mavi balinalara bir şey olmuyor, dinozorlar yok oluyor ama memelilere bir şey olmuyor !!! Hala açıklanamayan ve gizemini koruyan şeyler var.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

panin labirenti kitap

Guillermo del Toro’nun Klasiği Pan’ın Labirenti Roman Oluyor

son cagri tim powers inceleme

Son Çağrı: Yaşamak İçin Hayatını Ortaya Koymaya Hazır mısın?