in

İlaç Teslimatı İlk Defa Drone’la Yapıldı

Geleneksel taşımacılıkta önemli değişim. Bir drone ilk defa tıbbi malzeme ihtiyacını karşılamak için havalandı.

Drone
- Reklam -
- Reklam -

Diyabet ilaçları dağıtan drone Little Rock, tıbbi teknolojilerin bu yönde gelişmesine zemin hazırlayarak türünün ilki oldu. Çığır açan görevde Arkansas Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Spyridoula Maraka, sağlık hizmetlerini insanlara ulaştırmanın araştırmalarında bir uzman olarak teslimat sırasında çıkabilecek sorunları tespit etmek için bulundu.

Kendisi ve ekibinin geçtiğimiz cuma gerçekleştirdikleri uçuş için bir yıldır hazırlıklar sürüyordu. Maraka bu görevin kendileri için çok heyecanlı olduğunu söyledi.

Görev karmaşık olmasına rağmen ancak bileşenler basitti: Bir insansız hava aracı ve insülin ilaçları.

- Reklam -

Fikir geçen sene sert hava koşullarının İrlanda’yı vurması sonucu insanların sağlık hizmetlerine erişmekte zorluk çekmesiyle ortaya çıktı. Bunun üzerine ekip, daha sonradan Kuzey Atlantik Okyanusu üzerinden uçacak ilk otonom insansız hava aracı üzerine çalışmalara başladı. Uçak hayati önem taşıyan ilaçlarla İrlanda’dan kalktı ve Aran Adaları’na sadece 20 dakika içerisinde ulaştı.

Sağlık Hizmetlerinin Ulaşımında Dönüm Noktası

Maraka, gelecekte sağlık hizmetlerini ulaştırma konusunda yapılacak geliştirmelere dair bir dönüm noktasında olduklarını iletti ve kullanılan teknolojiyi sınırsız olarak tanımladı.

Maraka ve ekibinin projesi, insanların hizmete ulaşamadıkları veya afet anlarında doktorların ilaç teslimatı yapmasını sağlayacak. Üstelik Little Rock hastalardan kan örneği de toplayabiliyor.

- Reklam -

2017 yılında TÜBİTAK tarafından düzenlenen bir yarışmada acil durumlarda ilaç taşımak için sunulan bir insansız hava aracı projesi derece almıştı.

Otonom ve insansız hava araçları gelişime oldukça açıklar. Sizce “drone”ları başka hangi alanlarda görmeye devam edebiliriz? Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle düşüncelerinizi paylaşmayı unutmayın!


* Ozon Tabakası İyileşme Yolunda: Son 30 Yılın En Küçük Seviyesine Merhaba

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Galiba bir kaç yıldır hem kara hem de havadan bu tarz teslimatları Amazon ABD’de belirli alanlarda test ediyor. Belki bir kaç on seneye yaygınlaşmış olur.

    Kargoculukta insan dağıtıcıların sınırları var ve kargo firmaları özellikle gelişen ve daha da gelişeceği aşikar olan eticarette bu tarz dağıtım araçlarıyla daha hızlı teslimat süreleri sağlayabilirler.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Big Bang Theory - HBO Max

HBO, The Big Bang Theory’nin Yayın Haklarını Aldı

Hırsız

Üniversitelerden 7.000 Kitap Çalan Hırsız Yakalandı