in

Mikrop Bile Yok: Üzerinde Yaşam İzine Rastlanmayan İlk Dünya Toprağı Keşfedildi

Dünya üzerinde ilk defa yaşam izine rastlanmayan bir toprak parçası keşfedildi. Antarktika’daki araştırma, Mars görevlerine de veri sağlayabilir.

Dünya Yaşam İzi bulunmayan toprak Antarktika
- Reklam -
- Reklam -

Yaşam Dünya gezegeninin en ayırt edici özelliği. Koşullar uygunsuz olsa bile mikroorganizmalar gezegenimizin her yerinde. Ancak Antarktika kıtasında yapılan son araştırma, yeni bir gerçeği ortaya çıkardı. Tarihte ilk defa, Dünya üzerinde yaşam izine rastlanmayan topraklarla karşılaşıldı.

Antarktika topraklarında gerçekleştirilen araştırma, yeni gerçekleri ortaya çıkarttı. Colorado Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmada, Antarktika kıtasının iç bölgelerinde önemli veriler elde edildi.

Araştırma çalışmaları kapsamında bölgeden toprak örnekleri toplayan ekip, yaptıkları incelemelerin nihayetinde örnekler üstünde canlı DNA’ya rastlayamadıklarını ifade ettiler. Bu keşif, Dünya tarihi için ilk olma özelliğini taşıyor.

- Reklam -

Antarktika’nın kuzeyinde, Coats Toprakları üzerinde bir sıradağ olan Transantarktik Dağları (Transantarctic Mountains) araştırmanın hedef noktası oldu. Dağların uzak bir bölgesinde yapılan keşif gezisi sırasında alınan örnekler, 2018 senesinde toplandı. ABD Ulusal Bilim Vakfı tarafından finanse edilen çalışmada toplam 204 farklı örnek incelendi. Mikrobiyal DNA örneklerini tespit etmek için polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) adı verilen bir yöntem ile testler gerçekleştirildi. Nihayetinde rakımın yükseldiği bu bölgelerden alınan toprak örneklerinde, hiçbir şekilde bir DNA izine rastlanılamadı.

Dünya Tarihinde İlk: Yaşam İzi Bulunmayan Bölgelerden Alınan Veriler, Mars Çalışmalarında da Kullanılabilir

Araştırma için bir araya gelen bilim ekibi, örnekleri topladıkları sırada böyle bir sonuçla karşılaşmayı beklemediklerini belirtiyor. Esasında bu keşif gezisi sırasında örneği alınan pek çok bölgede yaşam izi ile karşılaşıldı. Fakat rakımın iyice yükseldiği noktalarda, aşırı soğukların da etkisiyle bölgelerde bu izlere rastlanamadı. Canlı izi bulunamayan bölgeler, incelemede değerlendirilen alanların yüzde 20’sini oluşturuyordu.

Dünya Yaşam İzi bulunmayan toprak Antarktika

Colorado Üniversitesi’nde toprakları inceleyen mikrobiyal ekolojist Noah Fierer konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

- Reklam -

“Mikropların her zaman dayanıklı olduğu, her yerde yaşayabilecekleri varsayımı olmuştur. Alınan örnekler herhangi bir mikrobiyal yaşam barındırmıyorlar.”

Ekip bununla birlikte, gerçekleştirdikleri çalışmaların Mars yüzeyinde çalışma yapmaya benzetti. Bu nedenle bölgede yapılacak testlerin, gelecekte Mars görevlerinde de kullanılabilecek verileri sağlayabileceği inancı paylaşılıyor.

Siz bu gelişmeler hakkında ne düşünüyorsunuz? Dünya üzerinde mikrobiyal yaşamın bile olmadığı noktaların varlığı size ne hissettirdi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: NTV

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Chivalry 2 incelemesi oyun

Chivalry 2 İncelemesi: Orta Çağ’da Kanlı Aksiyon

Janis Joplin hayatı film the rose

Janis Joplin’in Hayatı Tekrar Film Oluyor: “The Rose”