in

Sırtına Kamera Bağlanan Köpek Balıkları Sayesinde, Dünyanın En Büyük Deniz Çayırı Keşfedildi

Bahamalar’da kaplan köpek balıkları kullanılarak gerçekleştirilen yeni çalışmada, dünyanın en büyük deniz çayırı gün yüzüne çıkartıldı.

Dünyanın En Büyük Deniz Çayırı köpek balığı keşif
- Reklam -
- Reklam -

Bilim insanları, kaplan köpek balıklarının sırtına bağladıkları kameralar yardımıyla dünyanın en büyük deniz çayırını keşfetmeyi başardı.

Son derece vahşi ve acımasız bir tür oldukları bilinen kaplan köpek balıklarının boyları 5 metreyi bulabiliyor. Bu yırtıcı canlıların davranışları üzerine eğilen araştırmacılar, diğer köpek balığı türlerinin güçlü fırtınalar sırasında kıyı sularından uzaklaşırken kaplan köpek balıklarının kaçmadıklarını fark etti.

Bu sırada Bahamalar’daki deniz çayırlarının kapsamını ölçmek isteyen araştırmacılar, kıya kesimlerde diğer türlere göre daha uzun süre zaman geçiren kaplan köpek balıklarının saatlerce okyanus tabanını görüntülemelerini sağlayabilmek için hayvanların sırtlarına kamera ve takip cihazları taktı.

- Reklam -

Dünyanın En Büyük Deniz Çayırı

Topladıkları veriler, araştırmacıların 92 bin kilometrekarelik bir okyanus tabanına uzanan, dünyanın bilinen en büyük deniz çayırları ekosistemini ortaya çıkardı.

Dünyanın En Büyük Deniz Çayırı Bahamalar’da Keşfedildi

Daha önce Dünya’nın en büyük bitkisi Avustralya kıyılarında keşfedilmişti. Şimdi ise sonuçları bilimsel dergi Nature Communications’ta yayımlanan yeni araştırmayla birlikte bu durum değişmiş durumda.

Makalede yer alan bilgilere göre, bu keşif Dünya’da bilinen toplam deniz çayırı kapsamını %40 oranında genişletiyor.

Makalenin yazarlarından Suudi Arabistan’daki Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde akademisyen olan Carlos Duarte, keşfe dair şu ifadeleri kullandı:

- Reklam -

“Bu bulgu, okyanusların yalnızca derinliklerinin değil, sığ alanlarının da ne kadar keşfedilmemiş olduğunu ortaya koyuyor.”

Derin ya da bulanık sulardaki çayırlar, uçaklar ya da uydular tarafından kolayca tespit edilemiyor. Diğer su altı bitkileriyle de iç içe olan bazı deniz çayırlarının tanımlanması ise oldukça zor.

Dünyanın En Büyük Deniz Çayırı köpek balığı keşif

Okyanus tabanını fotoğraflamak için dalgıçlar görevlendirmek pahalı ve lojistik açıdan oldukça yavaş bir süreç. Kaplan köpek balıkları da hikâyeye tam burada dahil oluyor. Son derece hareketli bir tür olan bu canlılar, ciddi derinliklere ulaşabiliyor ve deniz çayırlarında oldukça fazla zaman geçiriyor. Ayrıca bir tekneye ihtiyaç duyma, sık sık yüzeye çıkma ve okyanusun sakin olduğu zamanlara ihtiyaç duyma gibi insan kısıtlamalarından da bağımsız olarak hareket edebiliyor.

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Bu tarz ‘en büyük …’ ya da ‘ilk kez …’ keşfedildi (doğa-arkeoloji vb. her türlü buluntu) tarzı haberlere sevineyim mi, üzüleyim mi bilemiyorum. Çünkü ‘para hırsıyla gözü dönmüş’ kişilerce, keşfedilen bu tür şeyler tahrip edilir - çalınır - mahvedilir vs. gibi bir endişe oluyor düşüncelerimde :slightly_frowning_face:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

the whale fragmanı - Brendan Fraser

Oynadığı 270 Kiloluk Karakterle Ayakta Alkışlanan Brendan Fraser’ın “The Whale” Filminden İlk Fragman

Kutsal Jeneratörler - Furkan Çalışkan

Furkan Çalışkan’ın Yeni Şiir Kitabı “Kutsal Jeneratörler” Raflarda