in

Evrenin Gizemlerini Çözmesi Hedeflenen Dünyanın En Büyük Dijital Kamerasında Yapım Süreci Sona Eriyor

Dünyanın en büyük dijital kamerası evreni keşfetmeye hazırlanıyor. Yapımı neredeyse tamamlanan cihaz, uzayda daha önce hiç görülmemiş ayrıntıları yakalamayı hedefliyor.

Dünyanın En Büyük Dijital Kamerası
- Reklam -
- Reklam -

Dünyanın en büyük dijital kamerası için geri sayım sona ermek üzere. Normal bir arabadan daha uzun olan ve 266 iPhone kadar piksele sahip olduğu belirtilen yeni kamera, önümüzdeki 10 yıl içerisinde gökbilimcilerin milyarlarca galaksiyi incelemesine yardımcı olacak.

1.65 metre yüksekliğe sahip kamera, California’daki SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı’nda görücüye çıktı. Dünyanın en büyük dijital kamerası olarak tanımlanan cihaz, 2024’ün sonunda Şili’deki Cerro Pachón zirvesindeki Vera C. Rubin Gözlemevi’ne çalışmaya başlayacak. Dünyanın en büyük dijital kamerası yeni evinde, Legacy Survey of Space and Time (LSST) adlı bir projenin parçası olarak önümüzdeki 10 yıl içinde yaklaşık 20 milyar galaksiyi kataloglayacak.

LSST Kamerası’nın her gece toplayacağı düzinelerce terabaytlık veri, evren hakkındaki bilgimizi geliştirerek araştırmacıların gizemli karanlık maddenin doğasını ortaya çıkarmasına ve galaksilerin nasıl oluştuğunu daha iyi anlamasına yardımcı olacak.

- Reklam -

Dünyanın En Büyük Dijital Kamerası LSST

Dünyanın En Büyük Dijital Kamerası, Şimdiye Kadar Yapılmış En Büyük Optik Lensi İçeriyor

LSST Kamerası diğer dijital kameralar gibi çalışıyor. Ancak az önceki boyutlarıyla da anlaşılacağı üzere onlardan çok daha büyük bir araç olarak hizmet ediyor. 189 sensörü, yıldız gibi nesnelerden yayılan ışığı alır ve onu dijital görüntülere dönüştürülebilen elektrik sinyallerine dönüştürür. Her sensör, kenarları yaklaşık 42 milimetre uzunluğunda bir karedir ve günümüzde en iyi telefon kameralarından biri olarak gösterilen tek bir iPhone 13’ten daha fazla piksel içerir. Toplamda, kamera 3.2 gigapiksele sahip ve bu ayda bir toz parçacığını görmek için yeterince yüksek çözünürlükte görüntüler çekebileceği anlamına gelir. 1.57 metre çapındaki en büyük lensi, türünün şimdiye kadar yapılmış en büyük optik lensi olarak kabul ediliyor.

Dev kameranın proje yöneticisi Vincent Riot, cihazın sensörlerinin yapılmasının son derece pahalı olduğunu ve herhangi bir yanlış hizalamanın onlara kolayca zarar verebileceğini, bu nedenle onları bir araya getirmenin “Lamborghini’leri milimetre mesafeyle park etmek” gibi olduğunu söylüyor.

- Reklam -

Dünyanın En Büyük Dijital Kamerası

SLAC araştırmacılarının 2020 yılında yaptıkları çalışmalarda, kameraya herhangi bir lens veya deklanşör takmadan önce bir iğne deliğinden Romanesco brokoli tohumu da dahil olmak üzere çeşitli nesnelerin görüntülerini yakalayarak sensörleri test etti. Proje yöneticisi Riot, diğer tüm kalıcı parçalar yerindeyken, kamera bir dağın zirvesine çıktığında sorun gidermeye gerek kalmaması için beş ay boyunca sıkı bir şekilde test edileceğini dile getirdi.

Sizler de konuyla dünyanın en büyük dijital kamerası ile ilgili görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: NewScientist

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Waxillium Waxillium dedi ki:

    Aklıma ilk kameraların devasa oluşu geldi, acaba bu kameranın teknolojisi kaç yıl sonra daha kompakt yerlere sığdırılacak?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Devil Wears Prada 2 filmi çekilmeyecek

Anne Hathaway, Senaryosu Hazır Olan “Devil Wears Prada 2” Filminin Çekilmeyeceğini Açıkladı

CNN, NFT Projesini Durdurunca Dolandırıcılıkla Suçlandı

CNN “NFT” Projesini Durdurunca Dolandırıcılıkla Suçlandı