in

Dünyanın En Büyük Volkanik Yerleşkesi Açıklandı

Dünya coğrafyasında bir EN daha el değiştirdi. Filipinler’de keşfedilen yeni kaldera, dünyanın en büyük volkanını işaret ediyor.

en buyuk volkan
- Reklam -
- Reklam -

Filipinler artık resmen dünyanın en büyük volkanının ev sahibi. Dünyanın bilinen en büyük patlaması sonrası oluşan kaldera bölgesi, yapılan araştırmalar sonucunda artık resmileşti.

Son zamanlarda yayınlanan Benham Yükselişi adı verilen yeni çalışmaya göre bir grup deniz jeofizikçisi Filipin Denizi’nde sismik açıdan hareketli olan su altı bölgesinde Batı Filipin Havzası’nda büyük bir volkanik bölgenin yapısı ve morfolojisini ortaya çıkardı.

National Geographic’e göre kaldera, volkan patlamasından sonra oluşan krater benzeri bir oluşum.

- Reklam -

Bir volkan patladığında, magma, volkanın altındaki magma ocağından dışarı püskürür. Magma ocağının volkana sağladığı yapısal destek ortadan kalktığında, volkanın yanlarının ve tepelerinin içe doğru çökmesine neden olur.

Volkanın Bulunduğu Kalderaya Savaş Tanrısının Adı Apolaki Verildi

Kalderaların çapları 1 ve 100 km arasında değişkenlik gösterebilir. Ayrıca yeniden dirilen kalderalar adı verilen başka bir tür de var. Bunlar, volkanın altındaki büyük magma hazneleri, bir dizi piroklastik akışa, sıcak gazın ve volkan maddesinin hızlı hareket eden akımına neden olacak şekilde boşaldığında meydana gelir. Zamanla, magma haznesi yeniden doldurulur ve kaldera tabanı yukarı doğru itilir, bu nedenle yeniden dirilen adı verilir.

- Reklam -

Dünyanın bilinen en büyük kalderası olarak anılmaya başlayan Apolaki’yi keşfeden jeofizikçi grubu, Ray Wood ve John Milsom ile birlikte Filipinli bilim insanı Jenny Anne Barreto’dan oluşuyor. Kalderaya mitolojide güneş ve savaş tanrısına dayanan Apolaki adı verildi.

Üniversite Apolaki kalderasının çağı 60 km olan ABD’deki Wyoming’s Yellowstone kalderasından iki kat büyük olduğu öğrenildi. Apolaki kabaca 150 km çapa sahip.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Walking Dead

The Walking Dead Yan Dizisi Şekilleniyor

Dwayne Johnson

Dwayne Johnson, Black Adam’ı Canlandıracak