in ,

Yıl 2021 ve Keşfedilecek Çok Yer Var: Dünya’nın En Kuzeyindeki Kara Parçası Bulundu

Grönland kıyılarında Dünya’nın en kuzeyindeki kara parçası bir grup bilim insanı tarafından tesadüfen keşfedildi.

Dünya'nın En Kuzeyindeki Kara Parçası
- Reklam -
- Reklam -

Dünya’nın en kuzeyindeki kara parçası tesadüfen keşfedildi.

Bir grup bilim insanı, geçen ay çıktıkları yolculuklarında ilk defa 1978 yılında keşfedilen Oodaaq Adası olduğunu düşündükleri yere numune toplamak için uçtular. Ancak Kuzey Kutbu adalarını kaydettirmekten sorumlu Danimarkalı yetkiliyle pozisyonlarını kontrol ettiklerinde, üzerinde bulundukları kara parçasının Oodaaq’dan 800 metre daha kuzeyinde olduğunu fark ettiler. Böylece, gittikleri 60 metreye 30 metre büyüklüğünde olan adanın Kuzey Kutbu’na en yakın kara parçası olduğunu keşfettiler.

Danimarka Krallığı’na ait geniş bir özerk Arktik bölgesi olan Grönland, birçok araştırmacı için önemli bulgular içermeye devam ediyor. Kopenhag Üniversitesi’nin bilim ekibinin lideri olan Morten Rasch, BBC’ye verdiği demeçte konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

- Reklam -

Morten Rasch, kendisinin koordine ettiği bir Danimarka-İsviçre ortak araştırma seferi sırasında adayı keşfettiklerini dile getirdi. Daha önce en kuzeydeki ada olarak bilinen Oodaaq Adası’nı ziyaret etmek istediklerini ve bu doğrultuda küçük bir helikopter ile yola çıktıklarını belirten Rasch, bu aşırı soğuk olan çevrede yaşama adapte olan yeni türler aramak için adadan örnek almak istediklerini söyledi.

Dünya’nın En Kuzeyindeki Kara Parçası Keşfini Yapan Bilim İnsanı: “Bu pek de önemli bir şey değil”

Dünya’nın En Kuzeyindeki Kara Parçası

“Küçük bir helikopterde altı kişiydik ve Oodaaq Adası’nın konumuna ulaştığımızda onu bulamadık. Böylece adayı aramaya başladık. Çok heyecan verici birkaç dakikadan sonra, her tarafı deniz buzu ile çevrili garip bir bitki örtüsü olmayan çamur, moren tortuları ve çakıl yığınına indik – pek de hoşunuza gidecek bir yer değil. Konuyla ilgili keşif gezisinden ve uzmanlarla yapılan birçok tartışmadan sonra, tesadüfen dünyanın en kuzeydeki adasını keşfettiğimizi fark ettik.”

Bilimsel bakış açısıyla bunun çok da “önemli bir şey olmadığını” söyleyen Rasch, kişisel bir bakış açısıyla, dünyanın en kuzey noktasında çamurlu botları olan altı insan arasında olmanın bir şekilde komik olduğunu dile getirdi. Ayrıca amaçların da yeni bir ada keşfetmek olmadığını, bunun tesadüfen gerçekleştiği sözlerini yineledi.

- Reklam -

Bilim insanları şimdi adaya Grönlandcada “en kuzeydeki ada” anlamına gelen Qeqertaq Avannarleq adının verilmesini istiyor.

Adanın daha önceden de açıkta olup olmadığı ya da yeni su yüzeyine çıkıp çıkmadığı henüz bilinmiyor. Ancak küresel ısınmanın doğrudan bir sonucu olduğu da düşünülmüyor.

Yeni bulunan adanın keşif macerası konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for anon6571210 anon6571210 dedi ki:

    Maden kaynağı yoksa çöp. İşler öyle yürüyor. :smirk:

  2. Avatar for alper alper dedi ki:

    Madenciler bulmamış, kara parçasını bilim insanları bulmuş, maden değil de yaşam formu aradıkları için ilgileri devam eder.

  3. Avatar for anon6571210 anon6571210 dedi ki:

    Hocam öyle emperyalist güçlere bir gönderme yapayım dedim. :grinning:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Rick and Morty 6. ve 7. Sezon

Rick and Morty’de 6. ve 7. Sezon Senaryoları Yazım Aşamasında

John Carpenter filmleri

John Carpenter’ın Bilimkurgu ve Korku Sinemasında İz Bırakan 10 Filmi