in ,

Çin Merkezli Oyun Şirketinin Başına Robot CEO Geçti: Şirketin Değeri 1 Milyar Doları Aştı

Dünyanın yapay zekâ destekli ilk robot CEO’su, şirketinin hisse değerlerini artırmayı başardı. Çinli mobil oyun ve metaverse şirketi, ses getirmeye devam ediyor.

Dünyanın İlk Robot CEO'su Şirketini İleri Taşıyor
- Reklam -
- Reklam -

Tang Yu adlı yapay zekâ destekli insansı robot, göreve başladığı günden beri Hong Kong borsasında şirketini ileri taşımaya devam ediyor.

Yapay zekâ ülkelerin başına geçmeli mi bilinmez, ancak Çin’de bir mobil oyun ve metaverse şirketi; bu adımı resmi olarak deneyen ilk firma oldu. Geçen yılın ağustos ayında NetDragon Websoft şirketi, yan kuruluşlarından Fujian NetDragon Websoft Co.’nun CEO’luğuna “Bayan Tang Yu”yu atadı. Genellikle iş dünyasından haberler sunan The Hustle’da yer alan habere göre Tang Yu atandığından bu yana şirketin hisseleri Hong Kong hisse piyasasından daha iyi performans gösterdi.

Bu süreçte CEO oldukça fazla mesai yaptı. Öyle ki, 7/24 müsaitti, maaş almıyordu ve hatta uyumuyordu. Sonuçta o yapay zekâ destekli bir robottu.

- Reklam -

Dünyanın İlk Robot CEO’su Şirketini İleri Taşıyor

Kendisi insansı bir robot olmasına rağmen, bir şirket figürünün tüm tipik görevlerinden sorumluydu: üst düzey analitiği gözden geçirmek, liderlerin alacağı türden kararlar vermek, riskleri değerlendirmek ve verimli bir iş yeri için gereken tüm adımları atmak. Şirket yetkilileri geçen yıl yaptıkları bu atamadan sonra bir basın açıklaması yayınlamış ve yapay zekâ destekli ilk robot CEO’nun süreç akışını kolaylaştıracağını, iş görevlerinin kalitesini artıracağını ve yürütme hızını artıracağını söylemişti.

“Tang Yu, günlük operasyonlarda rasyonel karar vermeyi desteklemek ve daha etkili bir risk yönetimi sistemi sağlamak için gerçek zamanlı bir veri merkezi ve analitik araç olarak da hizmet verecek. Ayrıca, Tang Yu’nun yeteneklerin geliştirilmesinde ve tüm çalışanlar için adil ve verimli bir iş yeri sağlanmasında kritik bir rol oynaması bekleniyor.”

Dünyanın İlk Robot CEO’su Başarısı ile Farklı Şirketlerin de Planlarını Gözden Geçirmesine Neden Oluyor

yapay zekâ robot ceo

NetDragon Başkanı Dejian Liu, Yu’nun atanmasının “iş yapış şeklimizi dönüştürmek ve gelecekteki stratejik büyüme yönümüzü belirlemek için yapay zekâ kullanımını gerçekten benimseme taahhüdümüzü” temsil ettiğini belirtmişti.

Görünen o ki tahmin ettikleri şey gerçekleşti. Şimdiye kadar bir YZ CEO’suna sahip olmanın NetDragon Websoft için herhangi bir olumsuz sonucu olmadı. Hatta Yu’nun atanmasından bu yana oyun şirketi Hong Kong borsasını geride bıraktı. Hang Seng Endeksi, Ağustos 2022 ile Şubat 2023 arasında yüzde 2,8 düşerken, şirketin hisse senedi fiyatı bu dönemde yüzde 18’in üzerinde arttı. Robot CEO görevde olduğu sürece hisse fiyatını yüzde 10 artırarak şirketin değerini 1 milyar doların üzerine çıkardı.

- Reklam -

CEO’lar Gelecekte İşsiz Kalabilir

Yeni raporlar, ileride gerçek kişilerden oluşan CEO’ların yerini YZ destekli robotların alabileceğini de gösteriyor. The Hustle, Fortune 500 şirketlerinde ortalama CEO maaşının yıllık yaklaşık 16 milyon dolar olduğunu belirtti.

“İş yeri otomasyonu için teşvikler büyük ölçüde finansaldır. Öyleyse neden en çok maaş alan çalışanı, yani CEO’yu değiştirerek işe başlamıyorsunuz?

Yapay Zekâ Destekli Robot CEO

Rapor ayrıca ortalama CEO ücretinin son 45 yılda %1.460 arttığını, buna karşılık ortalama çalışan ücretinin yalnızca %18 arttığını belirtiyor. Raporda bugünün ortalama CEO’suna yaklaşık 399 işçiye eşdeğer ödeme yapılıyor denildi.

“Daha büyük şirketlerde bu oran genellikle çok daha yüksektir. Örneğin, 2021’de Amazon CEO’su Andy Jassey 6.474 Amazon çalışanının toplu ücretine eşit olan 213 milyon dolar değerinde bir maaş aldı. Bu rakam, dört ikmal merkezini tam olarak çalıştırmak için yeterli sayıda işçinin alınabilmesi demek.”

Yapay zekânın geldiği son nokta konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Daha şimdiden böyle haberler geliyorsa, bir 10 yıl sonrası için neleri hayal ediyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Print

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Arayış Dizisi İlk Bakış Görselleri Yayında

Mehmet Günsür ve Aslı Enver’li Disney+ Dizisi “Arayış”a İlk Bakış

Dunyanin En Uzun Dinozoru

Dünyanın En Uzun Boynuna Sahip Dinozorunun 162 Milyon Yıl Önce Çin’in Kuzeybatısında Yaşadığı Ortaya Çıktı