in ,

Dünya’nın Karakutusu İnşa Ediliyor: Kıyamete Hazırlık Çalışmaları Başladı

Dünya’nın karakutusu inşa ediliyor. Kıyamet sonrasında hayatta kalanlara ya da gezegenimizi ziyaret edecek zeki canlılara “nelerin yanlış gittiği” aktarılacak.

Dünya'nın Karakutusu kıyamet
- Reklam -
- Reklam -

Dünya’nın karakutusu için çalışmalar başladı. Bilim insanları, Avustralya’nın Tazmanya adasında kıyamet sonrasında hayatta kalanlara nelerin yanlış gittiğini ve felakete neyin sebep olduğunu aktarmayı planlayan on metre uzunluğunda bir yapı inşa ediyor.

Dünya’nın sonu fikri bilimkurgu edebiyatında ve sinemasında sıklıkla karşımıza çıkan olgulardan. Post apokaliptik kurgular neredeyse her yönüyle işlenmiş durumda. Gezegenimizin sonunu neyin getirebileceği ise hâlâ tartışma konusu. Ancak görünen o ki bilim insanları bu tartışmaları bir adım öteye götürmeye kararlı.

Devasa çelikten bir monolit şeklinde tasarlanacak yapı, ilhamını uçak kazalarında sorunun ne olduğuna dair bilgileri kaydeden karakutulardan alıyor. Tıpkı uçaklarda olduğu gibi, bu yapı da kıyamet sonrası süreçte sağ kalan insanlara (ya da sonrasında gezegene iniş yapanlara) sorunun ne olduğunu, Dünya’da nelerin ters gittiğini aktaracak ipuçlarını koruyacak.

- Reklam -

Dünya’nın Karakutusu Olacak Monolit Güneş Enerjisi ile Ayakta Kalacak

Dünya’nın sonunun kaydını tutacak bu yapı, Güneş enerjisiyle çalışan sabit diskler bulunduracak. Disklerin her biri gezegenimizin karşılaştığı problemlerle ilgili gerçek zamanlı bilimsel güncellemeler ve analizler taşıyacak.

Bu sayede iklim değişikliği, türlerin yok oluşu, çevre kirliliği ve bunların sağlık üzerindeki etkileriyle ilgili bilgilerin tamamı kayıt altına alınmış olacak.

Dünya'nın Karakutusu kıyamet sonrası

Proje, Tazmanya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, pazarlama ajansı Clemenger BBDO ve sanat kolektifi The Glue Society’nin ortaklığı ile geliştiriliyor.

Araştırmacılar bu projede, yok oluştan sonra yeniden evrimleşecek veya Dünya’yı ziyaret edecek zeki canlılara ya da hayatta kalmayı başarabilecek insan gruplarına 21. yüzyılda insanlığın başına neler geldiğini anlatmayı amaçlıyor.

Projenin internet sitesinde şu ifadeler yer alıyor:

“Yaşam tarzımızı büyük ölçüde değiştirmezsek, iklim değişikliği ve diğer insan kaynaklı tehlikeler uygarlığımızın çökmesine neden olacak.

“Dünya’nın Karakutusu bu felakete doğru attığımız her adımı kaydedecek. Gezegenimizin sağlık durumuna ilişkin yüzlerce veri sürekli olarak toplanacak ve gelecek nesiller için güvenli bir şekilde saklanacak.”

Clemenger BBDO’nun yaratıcı direktörü Jim Curtis de proje hakkında şunları kaydediyor:

- Reklam -

“Fikir şu: Dünya medeniyetleri iklim değişikliği sonucunda çökerse, bu yok edilemez kayıt cihazı geriye kalanların bundan ders çıkarması için orada olacak.”

Yaklaşık 7 santimetre kalınlığındaki çelikten inşa edilecek monolitin içinde çatısındaki güneş panellerinin desteklediği internet bağlantılı depolama aygıtlarından oluşan bir sistem bulunacak.

Glue Society’nin kurucularından Jonathan Kneebone, yapının herkesten uzun yaşaması için tasarlandığını ve elektrik şebekeleri kapansa bile karakutunun çalışmayı sürdüreceğini belirtiyor.

Monolitin inşaatı 2022 yılının ilk aylarında sona erecek.

Kıyamet Sonrası için Benzer Projeler Var

Dünya’nın Karakutusu projesine benzeyen bir başka proje ise Norveç’te tasarlanmıştı. Kıyamet Günü Kasası (Svalbard Küresel Tohum Deposu) olarak adlandırılan yapıda gezegenimizdeki bütün tohumlardan birer örnek bulunuyor.

Bu yapı da doğadaki tahribatın bitki örtüsünün dengesini bozacağı öngörüsüyle inşa edilmişti. Tohumların korunmasıyla gelecekte sürdürülebilir tarımın yeniden tahsis edilmesi hedefleniyor.

Bir başka proje ise Oreo adlı bisküvi markasından gelmişti. Ünlü şirket, Norveç’te Oreo stoğunu saklayabileceği büyük ve betondan bir yapı inşa etmişti.

Siz “Dünya’nın Sonu” fikri hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Zaman Çarkı 5. Bölüm İncelemesi

Zaman Çarkı 5. Bölüm İncelemesi: Kan Kanı Çeker

netflix League of Legend dizisis

Arcane İncelemesi: Runterra Evrenine Detaylı Bir Bakış