in

Bilim Dünyasında Önemli Gelişme: “Düşünebilen” Bir Malzeme İcat Edildi

Bilim insanları “düşünebilen” bir malzeme tasarladıklarını duyurdu. Buluşun ileride çok önemli işlerde kullanılabileceği düşünülüyor.

Düşünebilen Malzeme İcat Edildi: Bilim Dünyasında Bir İlk
- Reklam -
- Reklam -

Bilim insanları “düşünebilen” bir malzeme tasarladılar. Penn State Üniversitesi’nden ve ABD Hava Kuvvetleri’nden araştırmacılar, mekanik bilgilerin işlenmesinden yararlanmak ve gelişmiş bir malzeme biçimine entegre etmek için 1938 yılına kadar uzanan araştırmaları incelediler.

Birinin omzunuza dokunduğunu düşünün. Cildinizdeki organize dokunma alıcıları, beyninize bilgiyi işleyen ve sizi o yöne bakmaya yönlendiren bir mesaj gönderir, siz de omuzunuza birisinin dokunduğunu anlar ve o yöne bakarsınız. Şimdi, Penn Eyaleti ve ABD Hava Kuvvetleri araştırmacıları, mekanik bilginin bu işlenmesinden yararlandı ve onu “düşünen” mühendislik malzemelerine entegre etti.

Düşünebilen Malzeme İcat Edildi

- Reklam -

Yeni teknoloji, bilgiyi beynin insan vücudunda oynadığı role benzer bir şekilde işlemek için tipik olarak silikon yarı iletkenler içeren entegre devrelere dayanıyor. Araştırma ekibi, hesaplama görevlerini yerine getirebilen entegre devrelerin çevremizdeki “neredeyse herhangi bir malzeme” kullanılarak elde edilebileceğini belirtiyor.

Penn State’de makine mühendisliği doçenti Ryan Harne, yeni buluşla ilgili olarak şunları söyledi:

“Bu tür sinyalleri işlemek için ek devreler gerektirmeden, aynı anda mekanik stresi algılayabilen, düşünebilen ve hareket edebilen bir mühendislik malzemesinin ilk örneğini yarattık. Yumuşak polimer malzeme, daha sonra işlenen dijital bilgi dizilerini alabilen bir beyin gibi davranarak, tepkileri kontrol edebilen yeni dijital bilgi dizileri yaratıyor.”

Bilim İnsanları Düşünebilen Malzeme 2.0 için Hazırlık Yapıyor

Düşünebilen Malzeme İcat Edildi: Bilim Dünyasında Bir İlk

Heyecan verici buluş ile ortaya çıkan malzeme, dış uyaranları alabiliyor ve bunları daha sonra çıkış sinyalleri oluşturmak için işlenebilecek elektriksel bilgilere çevirip yeniden yapılandırılabilir devreler kullanma mantığıyla çalışıyor. Ekip, malzemenin yeteneklerini karmaşık aritmetik gerçekleştirmesini sağlayarak gösterdi. Ancak söz konusu malzeme otonom arama ve kurtarma sistemleri gibi uygulamalar için ışık sinyallerini iletmek üzere radyo frekanslarını tespit etmek için de kullanılabiliyor.

Aynı zamanda havadaki patojenleri tanımlayabilen, izole edebilen ve nötralize edebilen biyo-hibrit malzemelerde bile potansiyel olarak kullanılabileceği söyleniyor.

- Reklam -

Bilim insanları şimdi bu “düşünebilen” malzemeyi, görsel bilgiyi fiziksel sinyalleri “hissettiği” şekilde işleyebilmesi için geliştirmeyi umuyorlar.

YouTube video

Ryan Harne şu anda oluşturdukları ‘dokunma’ duygusunu güçlendirmek için bunu bir ‘görme’ aracına çevirdiklerini dile getirdi.

“Amacımız, bir çevrede işaretleri görerek, onları takip ederek ve üzerine bir şeyin basması gibi olumsuz mekanik güçlerin yolundan çekilerek otonom navigasyon yeteneği sergileyecek bir malzeme geliştirmek istiyoruz.”

Bilim insanları araştırmalarını geliştirmeyi ve hayal ettikleri şeyi yapmayı başarabilirlerse, ileride çok daha farklı alanlarda kullanılmasını sağlayabilirler.

Son icat hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Düşünebilen bir malzemenin keşfi, ileride ne gibi yeniliklere gebe olabilir? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Yahoo

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for okanakinci okanakinci dedi ki:

    “Düşünebilen” bence fazla iddialı bir ifade. Programlanabilir, programlanmış, içine bir algoritma yüklenmiş malzeme demek daha uygun olurdu sanki. Çünkü düşünmek, bu malzemenin yaptığından çok daha karmaşık bir şey.

  2. Avatar for SJack SJack dedi ki:

    Ben de acaba bende mi bir sorun var diye düşünüyordum. Yaptık entegre ettik diyorlarsa nasıl kendi kendine düşünebiliyor? Haber başlığı söylediğiniz gibi çok iddialı.

  3. Avatar for okanakinci okanakinci dedi ki:

    Aslında iddialı olan haber başlığı değil. Malzemeyi icat eden bilim insanları malzemeyi böyle tanımladıkları için haber başlığı öyle. Asıl iddialı olan, bilim insanının “düşünebilen” sözcüğünü kullanması bence. Sanırım ticari bir nedenle böyle iddialı bir ifade seçtiler.

  4. Avatar for SJack SJack dedi ki:

    Zaten başlık içeriği yansıtıyor. Aynı şey. İnsan elinden çıkan bir şeyin düşünme ihtimali yok. Gerçekleşirse de merhaba yeni dunya düzeni. :joy:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Star Trek 4 Yönetmeni Matt Shakman, Fantastik Dörtlü Filmi için Uzay Yolu Projesinden Ayrıldı

Star Trek 4 Yönetmeni, Fantastik Dörtlü Filmi için Uzay Yolu Projesinden Ayrıldı

el yazması incil yunan

Savaşta Yağmalanan 1.000 Yıllık El Yazması İncil, Yunan Manastırına İade Ediliyor