in ,

Ejderha İnsan: Modern İnsanların En Yakın Akrabası ile Tanışın

Ortaya çıkan kafatası ile yeni bir insansı tür keşfedildi. Homo Iongi, ya da diğer adıyla Ejderha İnsan, aile ağacında bize Neandertallerden bile daha yakın.

Ejderha İnsan Homo Iongi
- Reklam -
- Reklam -

Kuzeydoğu Çin’de bulunan antik kafatasıyla şimdiye kadar bilinmeyen yeni bir insansı türü keşfedildi. Homo Iongi ya da diğer adıyla Ejderha İnsan, modern insanların en yakın akrabası.

Ejderha İnsan kafatası, ortaya çıkan insansı kafataslarının en genişi olduğu için bu isim verildi. Kafatası üzerinde yapılan incelemeler Homo Iongi’nin, Homo Sapiens’e Neandertallerden bile daha yakın olduğunu ortaya çıkarttı.

Londra’daki Doğal Tarih Müzesi’nin İnsan Evrimi Araştırma Merkezi’nde çalışan Chris Stringer, şu açıklamalarda bulundu:

- Reklam -

“Aile ağacı analizlerinin sonuçları beni de şaşırttı ama Homo Iongi’nin Homo Sapiens ile olan bağı Homo Neanderthalensis’ten çok daha fazla. Sonuçlarımız geniş bir veriyle yapıldığı için şaşırsak da şimdilik kabul etmek durumundayız.”

Ejderha İnsan’ın insansılar arasında yeni bir tür olduğu konusu hâlâ tartışmalı. Çünkü insan evrimi konusunda uzmanlaşan bilim insanları arasında, kafatasının hakkında pek çok bilgi bulunmayan Denisova hominis’lere ait olduğunu savunanlar da var.

Ejderha İnsan ile Modern İnsan Arasındaki Akrabalık Bir Milyon Yıl Önceye Gidiyor

Ejderha İnsan Homo Iongi

Homo Iongi kafatasının ortaya çıkış şekli de son derece ilginç. Kuzey Çin’de, Heilongjiang kentinde bir inşaat işçisi tarafından 1933’te bulunan kafatası, terk edilmiş bir kuyuya gömüldü. 85 yıl boyunca orada kalan kafatası, kendisini gömen adam 2018’de ölmek üzereyken durumu ailesine açıklayınca yeniden ortaya çıktı. Aile fosili kuyudan çıkarttıktan sonra Hebei GEO Üniversitesi’ndeki Yer Bilimleri Müzesi’ne bağışladı.

Stringer kafatasının özelliklerini şu şekilde açıkladı:

- Reklam -

“Kafatası devasa ve büyük bir beyin taşıyor. Uzun, alçak bir şekle sahip ve alnı gözlerinin önünde geniş bir çıkıntı yaratıyor. Yüzü alçakta kalıyor ve ince elmacık kemikleri var. Tıpkı modern insanlardaki gibi.

Kafatasında iyileşmiş yaralar tespit ettik fakat ölüm sebebinden henüz emin değiliz. Fosilin ellilerinde ölen erkek bir bireye ait olduğunu da öğrenebildik.”

Kafatasında tespit edilen 600 ayırt edici özellik bilgisayar ortamında Homo Sapiens ve Homo Neanderthalensis örnekleriyle karşılaştırıldı. Sonuçlar ise modern insanın geçmişini değiştiriyor.

Neandertallerle olan son ortak ata 1.400.000 yıl önce yaşamışken, Homo Iongi ile olan son ortak atamız 1.000.000 yıl önce var olmuş. Bu üç insansı türü tarihin bir bölümünü bir arada yaşamış ve Ejderha İnsan ile olan akrabalığımız çok daha yakın.

Peki ya sizler bu yeni bulgular hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for fatihcetin fatihcetin dedi ki:

    Bir parmağı eksik olsa aklımdaki Logen Dokuzparmak karakteri aynı bu şekilde. Tabii yüzü biraz daha düzgün formda olması lazım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

oğuz atay korkuyu beklerken ingilizce Waiting for Fear kapak

Oğuz Atay’ın Korkuyu Beklerken Kitabı İngilizceye Kazandırıldı

2021 Locus Ödülleri Kazananları

2021 Locus Ödülleri’nde Kazananlar Duyuruldu